1300 жени ще бъдат прегледани безплатно

Обща информация

за рак на гърдата от НОМЦ

София. 1300 жени ще бъдат прегледани безплатно за рак на гърдата от Националния онкологичен медицински център (НОМЦ) в периода от 23 март до края на април. Това съобщиха от центъра по време на пресконференция по повод 4 години от създаването на НОМЦ, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Желаещите за преглед могат да запишат на телефон (02) 80 76 279. Центърът разполага с единственият в България пътуващ мамограф, с който за четири години са прегледани 15 830 жени в 88 общини в цяла България.
От 17 000 прегледани в НОМЦ статистически са обработени 12 500 пациенти, съобщи д-р Иво Гергов от центъра. Около 3000 от тези прегледи са ултразвукови и около 9000 мамографски. 38 са случаите с категорични данни за карцином на млечната жлеза. Около 70 са със съмнения за карцином и са насочени за допълнителен преглед. Установените доброкачествени кистозни заболявания са около 700.
На 12 май в НОМЦ ще се извършват безплатни прегледи за кожни онкологични болести. Центърът разполага с единственият в България уред за оптична биопсия разработен от екип български учени и защитен с патент. Автор на разработката е Екатерина Борисова, специалист по медицинска и лазерна физика. С уреда ще се извършват безплатни прегледи на пациенти за диагностика на мелономни и немеланомни заболявания на кожата.
Ралица ИВАНОВА
Агенция Фокус


Сподели във facebook


Избрани сайтове прегледани

Най-актуални страници прегледани

  • Удариха денонощната аптека във Враца