Предпазване от лоша орис - обичаи и вярвания

Обща информация

Когато се роди дете, бързат да го вдигнат, за да нямат време наречниците да му нарекат нещо лошо, бързат и да прережат пъпната връв. Понякога майката рита детенцето веднага след като роди, че да не го наречат с лошо. Понякога майката и детето се слагат върху сено, в което има „всички билки и чесън", за да не нарекат орисниците това, което са измислили. Метлата също може да помогне, трябва само да се сложи върху майката и детето и така ще ги скрие и предпази. Човек все си мисли, че може да надхитри и да избяга от съдбата си.

Затова до новороденото се поставя и просо - мислят си, ще се залъжат орисниците да броят просените зърна едно по едно и ще забравят лошите работи. Понякога на мястото на детето поставят бухалка, а него изнасят. Когато гостенките от „накрай свет" дойдат и нарекат на зло, то не се хваща, защото е наречено на бухалката.
През съдбовната нощ, в която се появяват орисниците, какъвто сън сънува родилката, такъв късмет ще има детето. Сънят е нейната връзка с невидимите сили на съдбата и затова тя трябва да вземе една от пеленките на детето, да я сложи под възглавницата си и да си легне с мисълта, че трябва да запомни своя сън. Под детската възглавница пък слага златен пръстен и златни обици, та като дойдат тези строги владетелки на съдбата и видят златото, да го орисат на лек и хубав живот. Добре е също така да има за тях нещо вкусно и хубаво, най-добре питка, намазана с мед, а също и сол, плодове, пари или наниз, та като слязат от комина, защото те идват оттам, вратата между световете е на огнището, и като видят всичко това, наредено на софрата насреща си, да омилостивят душите си, да смекчат жестокостта си и да наричат за добро и радост. Много хора си мислят, че орисниците са невидими, но бабата акушерка, дори и самата майка могат да ги чуят, без да ги видят обаче. Тогава те в никакъв чай не бива да се обаждат, така е с всички духове около нас, просто не трябва да се влиза в контакт с тях. Всяка връзка е спуснат мост, който ни прави подвластни и уязвими. Ако майката чуе лоша орис, не трябва да я разказва и да споделя с всеки, а да занесе дар от сърце на света Богородица в църквата, та дано се настрои милостиво майчиното й сърце. Дори ако не може да помогне, нейната милост може да смекчи удара, приготвен от орисниците на съдбата ни.
Наречниците трябва да заварят детето облечено, за да не остане то голо през живота си, да усетят добротата и смирението на хората в тази къща, респекта и уважението им.
Появата на орисниците отбелязва социалното раждане на човека. Чрез получаването на своя орис и съдба, той се отделя от майка си. Орисниците обвързват това начало с отвъдното, но в същото време индивидуализират малкото същество, обръщат го към обществото на хората. И те самите, идващи от друг свят, по странен начин повтарят кръговрата в човешкото общество. В народните поверия и в приказките едната орисница най-често иска смъртта в момента, другата - на сватбата, третата - слага истинския финал.

За изготвянето на справка Обичаи и вярвания на Агенция “Фокус” са използвани следните източници:

*Български обичаи и ритуали, автор - Лилия Старева, книгоиздателска къща Труд, 2007
*Архив на Агенция “Фокус” - отдел “Архив и бази данни” и други.


Сподели във facebookГрадинар.БГ - първият GROWSHOP! Любопитни видове. Всичко за живота в градината, дома, офиса и хотела. до вас кагато ви трябват  повече » www.gradinar.bg growshop