Вълшебството на всяко начало

Обща информация

Вълшебството на всяко начало
Началото е винаги гранично. Носи част от мистерията на непознатото вълшебното. Знаем, че чудесата се случват именно на границата. На на стои по един важен празник. На нея се предсказва и гадае, благославя, лекува. Началото е предзнаменование за бъдещето.

Първият ден
Първият ден от даден период - ден, седмица, месец, година, има магическа сила и е важен за времето, което предстои.
На първия ден от народната Нова година, Игнажден и на други преходни, начални дни, първият гост орисва дома за цялата година напред.
Първите часове от Новата година са вълшебни. Всичко, което се случи в тях - трапезата и ястията по нея, събраните хора и настроението и „подават сигнали" към бъдещето.
Първото великденско яйце
На Великден първото боядисано яйце притежава най-силна магия каквото и да се докосне - бузките на дете, стените на дома, животни нивата, градината, дарява живот, здраве, плодородие.
Първата зеленина
На Гергьовден първата зеленина предава от своите жизненост, свежест на всеки, който се допре до нея. Първото издоено мляко е вълшебно.
Първо прогърмяване
Магически и съдбовни са първото прогърмяване през пролетта, първото кукане на кукувицата.
Първата мартенска луна
Първата луна на месец март е време за магически предсказания за любов. Ако върже възел на кърпата си, след три дни може да разбере кого ще се омъжи.
Първото кукане
Първата песен на кукувицата се превръща във вълшебно орисване - за добро, но и за лошо, за здраве, но и за болест, за любов, но и за самота. Клонката, на която, е кацнала кукувицата, става магическа и може да предизвика любов.
Първото окъпване
Първото къпане в реките на Благовец, след като това вече е сторила мечката е лековито.
Първото къпане на детето може да се превърне в магия за живот, здраве, красота. Затова във водата се слагат магически предмети, които могат да предизвикват: желязо - да е здраво, сребърна паричка - за да е чиста и бяла кожата му, синап - за да не боледува, яйце или мляко - за да е хубаво, зелена клонка - за да е здраво и пъргаво, капки вино - за да е червено, чесън и кьсче хляб - за да не го хващат уроки, и т.н.
Първата буква
Първата буква на името е магически ключ към съдбата на човека. Ако това е първата буква от азбуката, детето ще е водач, ще му върви, родено на първия ден от месеца, ще е щастливо, ще има голям късмет, ще прекара живота си в радост и ще живее дълго.
Първата дума
Първото име, което произнесе детето, определя пола на следващото дете в семейството. Ако е баба, мама и т.н., ще се роди момиче, ако е що и т.н. - ще е момче.
Първо изработване на нещо
изработено от дете нещо (чорап, прежда, дреха) се хвърля в река или бързей, за да му върви по вода.

За изготвянето на справка Обичаи и вярвания на Агенция “Фокус” са използвани следните източници:

*Български магии и гадания, автор - Лилия Старева, книгоиздателска къща Труд, 2007
*Архив на Агенция “Фокус” - отдел “Архив и бази данни” и други.


Сподели във facebook


Избрани сайтове Първото