Пристигат проби от земните недра в Антарктида /11.03.2009/

земята

направени от българската експедиция

София. Проби земна маса от Антарктида пътуват с кораба "Лас Палмас", който в момента е напуснал Антарктида и се придвижва към пристанището Картахена в Испания, съобщи за Агенция “Фокус” Христо Пимпирев, командир на Българската база в Антарктида. Пробите представляват ядка от земните недра на Антарктида, която тежи около 200 кг. и е дълга около 18 метра. За България ще бъде изпратена част от тази маса с тегло около 30 кг. Страната ни ще работи съвместно с Португалия и Испания. Изследванията, които ще дадат данни за тенденцията в измененията на климата през последните 200 години, трябва да са готови до края на лятото.
Пимпирев обяви, че е започнала подготовката за следващата експедиция. „В момента работим по проект, който се оценява от Европейския полярен консорциум. Проектът е в сътрудничество с Испания, Португалия, Германия и Италия. По проекта първоначално са кандидатствали 48 страни. От тях са избрани 19, между които и нашата. От целия Европейски съюз накрая ще бъдат одобрени 8 страни. Проектът е част от европейска Програма за изследване на промените в климата.
На пострадалия при завръщането на експедицията Никола Кръстев е направена операция преди седмица в "Пирогов". Той пострада при силна буря, която сполетя кораба с участниците в експедицията в пролива на Дрейк при тяхното завръщане. „До есента пострадалият трябва да се върне към нормален начин на живот”, каза Христо Пимпирев.
Ралица ИВАНОВА
Агенция Фокус


Сподели във facebook


Избрани сайтове Антарктида