Пристигат проби от земните недра в Антарктида /11.03.2009/

земята

направени от българската експедиция

София. Проби земна маса от Антарктида пътуват с кораба "Лас Палмас", който в момента е напуснал Антарктида и се придвижва към пристанището Картахена в Испания, съобщи за Агенция “Фокус” Христо Пимпирев, командир на Българската база в Антарктида. Пробите представляват ядка от земните недра на Антарктида, която тежи около 200 кг. и е дълга около 18 метра. За България ще бъде изпратена част от тази маса с тегло около 30 кг. Страната ни ще работи съвместно с Португалия и Испания. Изследванията, които ще дадат данни за тенденцията в измененията на климата през последните 200 години, трябва да са готови до края на лятото.
Пимпирев обяви, че е започнала подготовката за следващата експедиция. „В момента работим по проект, който се оценява от Европейския полярен консорциум. Проектът е в сътрудничество с Испания, Португалия, Германия и Италия. По проекта първоначално са кандидатствали 48 страни. От тях са избрани 19, между които и нашата. От целия Европейски съюз накрая ще бъдат одобрени 8 страни. Проектът е част от европейска Програма за изследване на промените в климата.
На пострадалия при завръщането на експедицията Никола Кръстев е направена операция преди седмица в "Пирогов". Той пострада при силна буря, която сполетя кораба с участниците в експедицията в пролива на Дрейк при тяхното завръщане. „До есента пострадалият трябва да се върне към нормален начин на живот”, каза Христо Пимпирев.
Ралица ИВАНОВА
Агенция Фокус


Сподели във facebook


*

Избрани сайтове Антарктида