Опазиха директорите /10.03.2009/

на Витоша, Странджа и Врачански Балкан!

Директорите на Природните паркове ще могат да продължат достойната си работа по съхраняване на българската Природа!
На 09.03.2009г., по инициатива на вицепремиера Плугчиева се състоя среща на протестиращите природозащитници и представители на Държавната агенция по горите, по повод общественото недоволство от подготвените уволнения.
От ДАГ участваха нейния Председател – доц. Юруков, заедно със заместниците си, а от страна на Коалицията “За да остане природа в България” – Симеон Марин, Петър Янков и Костадин Вълчев.
Доц. Юруков представи накратко резултатите от проверката на инспектората на ДАГ по отношение работата на 3мата дирекции на природни паркове. Получени са обяснения и от трите директори, които са отговорили на всички поставени в проверките въпроси и забележки, а установените слабости са отстранени. При проверките не са констатирани тежки нарушения, камо ли пък престъпления.
Представителите на Коалицията представиха многократно заявяваната позиция, че уволнението на директори изпълняващи съвестно служебните си задължения по спазване на законодателството няма да е добър знак за обществото и ще е доказателство за корупция и угаждане на сенчести интереси.
В заключение, вицепремиера г-жа Плугчиева обобщи общата позиция, около която се обединиха всички участници в срещата:
- констатираните от инспектората на ДАГ пропуски не са от характер водещ като последствие до такова драстично наказание каквото е уволнението,
- плановете за управление на природните паркове трябва да се спазват във вида в, който са приети. Ако има предложения за тяхната промяна това трябва да става по установения законов ред, а не чрез подхода на “свършения факт “, лобистки кампании в медиите и оказване на натиск,
- необходимо е провеждането на широка експертна и обществена дискусия по предложенията за развитие на туризма на Витоша с отчитането и опазването на природното богатство на планината,
- необходимо е посещение н участниците в срещата или техни представители в Странджа, за установяване на причините за възникналото напрежение и подобряване на комуникацията между институциите,
- ако бъдат констатирани нарушения, особено финансови, от когото и да било те не могат да бъдат пренебрегвани от никого.
НПО са готови да участват за участие в уговорените действия и ще очакват покана от ДАГ за тяхното осъществяване.
Ако провеждането им се забави си запазваме правото на гражданска инициатива.
И всичко това постигнахме в резултат на достойно отстояната гражданска позиция! Благодарим още веднъж на всички граждани, които отстояваша своята позиция, в защита на директорите на природните паркове и опазването на природното им наследство!

За повече информация:

ЗЕЛЕНИ БАЛКАНИ 
Симеон Марин, моб. 0889 223 173, smarin@greenbalkans.org


Сподели във facebook


Избрани сайтове паркове

Най-актуални страници паркове

  • Тайнственият Лаос и Виетнам - новото лице на Индокитай 23.11.2019г. повече » ...

  • Предание за Самуил - Костур и Преспанското езеро повече » ...

  • Какво е архитектура? Архитектура