Социалното животно, наречено човек /09.03.2009/

Иван Гранитски

 

Иван Гранитски: Словото е единственото средство, което превръща социалното животно, наречено човек, в личност

Плевен. Словото е единственото средство, което превръща социалното животно, наречено човек, в личност. Личността се формира в единение и съзерцание и своеобразна молитва пред олтара на книгата. Това каза издателят Иван Гранитски в Плевен при връчването на наградите за есе, посветено на града, предаде кореспондентът на радио „Фокус” – Велико Търново. Като член на журито Гранитски се обърна с това послание към повече от 135 момчета и момичета, участвали в конкурса, иницииран от депутатите от Коалиция за България Румен Петков и Васил Антонов.
Гранитски определи идеята за конкурса като прекрасна и допълни, че тя е част от един общ процес, който върви в много български градове – желанието да се възродят сантиментът, носталгията към родното място. Според него е много важно да се открие каква е българската идентичност, за да не бягат младите хора в чужбина. „Няма по-красива страна от България – ще пътувате и ще се убедите в това”, каза още той.
„Плевен е удивителен, това е един от най-красивите и най-аристократични градове. Антрополозите са доказали, че има три града в България, в които са най-красивите момичета и момчета – чисто генетично. Това са Плевен, Стара Загора и Чирпан”, каза Гранитски на аудиторията в читалище „Съгласие”.
Гранитски информира шестимата отличени в двете възрастови категории на конкурса, че според специалисти след 50 години техните книги с автографи от акад. Антон Дончев, Любомир Левчев и Дончо Цончев могат да бъдат продадени на търг с първоначална цена 100 000 евро.
Даниела ДОЧЕВА
Агенция Фокус


Сподели във facebook


Избрани сайтове Гранитски