Христофор Колумб се е казвал Педро Ското

Обща информация

Великият мореплавател Христофор Колумб всъщност се е казвал Педро Ското и наистина е бил генуезец, заяви испанският историк Алфонсо де Виялонга, цитиран от Франс прес.

Повечето специалисти смятат, че откривателят на Америка е син на генуезки тъкач, докато други му приписват каталонски, галисийски и дори корсикански и португалски произход.

Новите изследвания на Де Виялонга, разкрити частично пред испански медии, обаче сочат, че Колумб не е бил син на тъкач, а на търговец, и не се е казвал Христофор, а Педро. Той наистина е бил родом от Генуа. Семейството му се е казвало Ското, защото произхожда от Шотландия.

"Той бил синеок и имал лунички, а косата му била руса, но скоро побеляла - така го описват съвременниците му", обясни историкът. Това няма нищо общо с традиционните представи за него, които са напълно измислени, допълни Де Виялонга.

Тази теза е подкрепена от хроникьора на католически крале Лучо Маринео Сикуло, който споменава за Педро Колумб, а не за Христофор Колумб, отбелязва историкът.

Де Виялонга, който се е ровил в архивите на област Генуа и в тези в Испанската национална библиотека, уточнява, че Колумб известно време е бил в "свитата" на пирата Винченцо Коломбо и именно тогава е възприел това фамилно име, за да не "петни" името на близките си.

Той бил велик мореплаватал, но и търговец, жаден за слава и богатство, който не се е колебаел да продаде в робство индианци от Карибите. БТА

actualno.com         Виж повече:


Сподели във facebook


Избрани сайтове Колумб

Най-актуални страници Колумб

  • Тайланд и Камбоджа 17.11.2019г. повече » ...

  • Албания - Земята на орлите АЛБАНИЯ - Земята на орлите (автобус)

  • Германия - Романтичният път (автобус) повече » ...