Риба с прозрачна глава може да гледа назад /09.03.2009/

Риба с прозрачна глава може да гледа назад

 

Вид дънна риба има прозрачна глава, а очите й с формата на тръби се въртят, което й позволява да гледа назад, съобщава сп. "Сианс е авнир".

Външният вид на рибата, която се среща в морските дълбини, лъже - двете черни точки над устата й не са очите й, а ноздрите й. Очите на Macropinna microstoma от семейство Opisthoproctidae се намират на темето й, под нещо като прозрачен мехур.

От десетилетия специалистите смятаха, че те й позволяват да вижда онова, което е над нея. Изследователи от Аквариума в Монтерей, Калифорния обаче установиха, че възможностите на зрението й са били подценявани.

Брус Робисън и Ким Райзенбихлер използвали роботизирана подводница, за да заснемат Macropinna microstoma на морска дълбочина между 600 и 800 метра, недалеч от калифорнийския бряг. Тази риба с широки перки стои неподвижно във водата, а зелените й очи изпъкват, когато са осветени от роботизираната подводница.

Нещо като течен филм покрива и защитава очите на рибата. Когато тя изплува вертикално нагоре, очите й се обръщат назад. БТА

actualno.com     Виж снимки:


Сподели във facebook


Избрани сайтове очите

Най-актуални страници очите

  • Истанбул между Европа и Ориента (от Плевен, В.Търново и Габрово) - 3 нощувки повече » ...

  • Истанбул между Европа и Ориента (от София и Пловдив) - 3 нощувки повече » ...

  • Къде, кога, какво? Необходимо да знаем