Полицейски коне пазят столичани по 6 часа на ден /07.03.2009/

Новини - Полицейски коне пазят столичани

срещу храна за 5 лв.     actualno.com

За охраната на четири столични парка, спортни мероприятия и масови прояви, всеки ден се грижат 50 конни полицаи, каза главен инспектор Володя Кръстев, началник на Втори сектор "Сили за превенция и охрана" към СДВР "Водачи на служебни животни".

Той участва в тържество по случай Тодоровден и демонстрации с участието на служители от Конния ескадрон на СДВР и представители на "Спортна София" в квартал "Бенковски".

За 5 лв. един полицейски кон всеки ден закусва, обядва и вечеря, и работи средно по около 6 часа. Кръстев отбеляза, че в Германия средствата за прехрана на един полицейски кон са в пъти повече.

Конюшнята, в която живеят конете, е строена през 70-те години на миналия век и едва миналата година е бил ремонтиран течащият й покрив. Сградата няма енергийни разходи, защото конете се топлят помежду си. От две години генофондът на конния ескадрон се попълва от жребеца Акан от вече закрития развъдник в Разград, каза Кръстев.

Служителите на конния ескадрон получават същата заплата като колегите им от системата - между 500 лв. и 800 лв., според стажа. Конните полицаи имат допълнителен бонус от 5 лв. месечно, който им се полага заради грижите за служебното животно.

Проявите бяха организирани от СДВР, народно читалище "Георги Бенковски" и община "Сердика".

actualno.com


Сподели във facebook


Избрани сайтове ескадрон