Българската порода *плевенски кон* /06.03.2009/

кон

е пред изчезване, според специалист

София. Плевенският кон е породата с най-малка популация или с най-малко бройки в България за момента, каза в интервю за Агенция “Фокус” Георги Йорданов, изпълнителен директор на Националната асоциация по коневъдство. По думите му това е един от най-сериозните проблеми, пред който държавата е изправена в това отношение. „За съжаление мога да отбележа, че в момента популацията се намира в критично състояние, с около 30 кобили майки и с пет-шест жребчета”, уточни Йорданов. На въпрос как ще се преодолее този проблем, той отговори, че вече са взети мерки. Една от тях е вливането на кръв от друга порода. За тази цел е закупен англо-араб жребец от Франция, който в момента е подложен на тестаж, поясни Йорданов. „Даже миналата седмица жребецът е станал шампион на зимната лига, която се провежда в София, на базата „Хан Аспарух” и ние залагаме на това, чрез това животно да разчупим генеалогията и да решим няколко развъдни въпроса”, обясни Йорданов.
Той уточни, че годишно издръжката на един породист кон струва около 3000 лева, но цифрата е ориентировъчна, тъй като зависи от много фактори – дали конят е спортен, жребец, майка или малко конче.
Изпълнителният директор на Националната асоциация по коневъдство призна, че не е тайна, че най-много коне се изнасят за месо за Италия, но уточни, че не става въпрос за породистите коне, а за хилядите неконтролирани индивиди. По думите му, в чужбина се изнасят и коне за спорт и любителска езда, но техният брой не е голям.
Веселина ФОТЕВА
Агенция Фокус


Сподели във facebook


Избрани сайтове Йорданов