Замените на имоти са ощетили /04.03.2009/

бюджета с 8 млрд. лева!

Държавният бюджет е ощетен с 8 млрд. лв. от замени на имоти през последните години, каза днес Христо Николов на пресконференция на "Националната антикорупционна коалиция".

На безценица са заменени над 2000 декара по Черноморието и в националните курорти. Особено фрапиращ пример бедаден със заменените 1500 декара в седем-километровата ивица Камчийски пясъци. След заличаването на защитена местност „Камчийски пясъци” от ВАС, теренът е преобразуван в 10-та категория земеделска земя, а впоследствие продаден за 13 стотинки на квадратен метър. След това 407 декара от "Камчийски пясъци" са продадени за 200 евро на квадратен метър.

Христо Николов съобщи, че Националната антикорупционна коалиция с финансовата подкрепа на Службата за борба с измамите на Европейския съюз (ОЛАФ) е събрала множество доказателства за корупцията от най-високите нива на държавно управление. Най-ярките примери на корупция са в сферата на обществените поръчки, замените с имоти и Държавния резерв.

Част от установените от Национална антикорупционна коалиция факти са описани в изложение до президента, премиера, председателя на Народното събрание, главния прокурор, посолствата на САЩ, Великобритания, Германия, Русия, Представителството на Европейската комисия в България и всички партийни и граждански формации.
В същото време ОЛАФ отправи поредната доза критики към българската администрация и нейните практиките за усвояване на европейските пари. Най-унищожителни бяха упреците към чиновниците по програма САПАРД, които директно бяха обвинени в корупция от ръководителя на сектор "Селско стопанство" в ОЛАФ Елизабет Шпербер.

Източник: expert.bg


Сподели във facebook


Избрани сайтове антикорупционна