Спагетите станаха на 500 години и се сдобиха с музей

Обща информация

В Италия са убедени, че ако един мъж не може да се справи с голяма порция паста, от него не трябва да се очакват подвизи нито в живота, нито в леглото. Където и да се намира един истински италианец, той не може да мине без купа апетитни спагети. Миналата година Италия отбеляза 500- годишнината от „изобретяването” на това ястие, неизлизащо от ума на всеки „италиано веро”.

И макар учените все още да спорят каква е националната принадлежност на спагетите- арабски, монголски или китайски- на Апенините изобщо не се съмняват, че те са изобретени именно тук. А походът на Марко Поло през девет земи чак до Китай, няма нищо общо с това.
Според легендата всичко започнало през епохата на Великите географски открития. На находчивите неаполитанци, успели вече да подарят на света пицата, им хрумнало да украсяват нарязаното на тънки ивици варено тисто със сос от дивата „златна ябълка”, донесена отвъд океана- домата. Външният вид на ястието дал и неговото име. Всички справочници сочат, че родината на спагетите е Генуа.
И привеждат като доказателство факта, че в близкия град Понтедесио неотдавна бил открит Музей на спагетите, където са събрани стотици рецепти за подправки и сосове за това ястие. Освен това има и нотариален акт от архива на Генуа с дата 4 февруари 1279 г., потвърждаващ съществуването на кулинарно изделие от тесто под името „макаронис”. Все пак за традиционен център на „празника на макароните” се смята градчето Граняно, близо до Неапол. Вероятно заради факта, че там са намерени документи от 1502 г., които описват процеса на приготвяне на макароните. По случай празника по улиците на града се разхождат превъзбудени граждани в средновековни костюми, а на всеки ъгъл се продават горещи спагети. В чест на юбиляра тв-компаниите въртят известни филми, в които героите пробват спагети, а вестниците и списанията наподобяват готварска книга. Днес в района на Граняно са съсредоточени 10% от всички италиански фабрики за производство на паста, които доставят около 3 млн. Тона макарони на пазарите в Европа, Азия, Америка и Австралия. В Музея на спагетите могат да се видят 176 вида макаронени изделия. Италианската дума spaghetti не се използва за всякакъв тип макарони, а обозначава точно определен вид- с дължина 35-40 сантиметра, със сечение от 0,7 до 0,9 милиметра. Всичко, което е по- тънко, по- дебело, по- късо или дълго, има друго наименование. Многообразието се получава и заради различната форма, цвят, място на производство. В експозицията на музея са представени: бавети, биголи, букатини, бузиата, конкилети, диталини, фарфали, фарфалети, фетучини, фузили, фузи, гарганели, лингуини, лумакони, макерончели, макерони, малети, малоредус и т.н. Затова и много често чужденците могат да изпаднат в глупавото положение в ресторант да получат меню, в което думата „спагети” въобще да не се споменава. И ако не знаят, че фетучините и лингуините са точно онази екзотика, която те търсят, могат да изпаднат в сложна ситуация. Но най- главното в ястието е сосът. Приготвянето на сосове към пастата е една от най- уважаваните в Италия науки. Във всяка от 20-те области на страната има специфични подправки, които се използват. Затова и днес съществуват над 10 000 разновидности на сос. Тъй като всички области излизат на морето, практически навсякъде пастата се овкусява със соковете на подводни обитатели. В „сухоземните” райони- Вале д’ Аоста, Умбрия , Молизе, Бализика, а също и в източна Тоскана, в основата на сосовете са даровете на гората и градината. Така например кулинарната визитна картичка на Сиена са спагети, щедро овкусени с кайма. Според легендата рецептата се родила по времето, когато жителите на града- крепост трябвало да отбиват нападенията на врага и бойците се нуждаели от проста, но калорична храна. На островите Сицилия и Сардиния към макароните се прибавят риба, калмари, охлюви, раци, лангусти и др. Няма начин да опишеш с думи онова великолепие, ласкаещо всичките пет сетива- обонянието, вкуса, зрението, осезанието /когато отваряш раковината примерно/ и слуха /когато в зехтин цвърчи свежо уловения морски обитател/. Знаменития сос „песто ала дженовезе” не е измислен от добър живот. Просто някога бедните хора са слагали в зехтина всичко, което намерят на масата, а то не е било много- няколко листчета зеленина, скилидка чесън, кедрови семена и коричка овче сирене. Затова пък сега „песто по генуазки” е един от специалитетите на италианската кухня.
Заради своята паста преди няколко години Италия едва не се скара с целия Евросъюз. На естетските надзиратели от ЕС не се хареса италианската „паста артиджанале”- приготвени по древна рецепта макарони с ограничен срок на годност. Това не е оная суха съставка, която може да се купи от магазините. С производството на тази специфична продукция се занимават около 3 200 лицензирани кухни, в които работят 10 000 души. Те разточват и нарязват „истински” макарони, по бабина рецепта. Подобно ястие може да се купи само на пазара или в обособени търговски обекти. Тази продукция е по- скъпа от фабричната, но е изключително търсена от италианците и гостите на Италия, особено по празниците. ЕС обаче не хареса...показателя на влажността на домашните макаронени изделия- 60-70%. Брюксел иска тя да се снижи до 30%, колкото е фабричният стандарт. Против насилието върху народната традиция се опълчиха не само онези 10 000 готвачи, които продават своите кулинарни шедьоври и в случай на забрана биха се разорили, но и всичките 56 млн. Любители на изисканото удоволствие. Спагетите отдавна са станали достояние на цялото човечество. Генералният щаб на Австралия съобщи, че ще разнообрази войнишкия порцион, като включи в него червена риба и италиански спагети. Американският астронавт Майкъл Фойел, който прекарва почти пет месеца на борда на станцията „Мир”, в последните дни не престава да повтаря, че се е затъжил за жена си, децата си и ... спагетите. Топмоделът Сидни Кроуфорд, след като 17 часа се мъчи с раждането на първия си син, веднага поиска да и поръчат от италиански ресторант спагети с чесън, за които е мечтала 9 месеца. Верен на италианската кухня е бившият германски канцлер Хелмут Кол, който не крие, че обожава италианската кухня, особено спагети карбонара с бутилка добро италианско вино. На другия полюс е британската кралица Елизабет II. При подготовката на нейната визита в Италия през 2000год., местните готвачи бяха предупредени: „Нейно величество не обича нвърде лютивата храна и прекалената екзотика”... Затова за няколко дни бе въведена пълна забрана върху мекотелите, спагетите и пестото...
Пастата е неразделна част и от политиката в Италия.
На последните избори за парламент агитаторите събираха гласове с лозунги от типа „Пицата на истинските леви” и „Най- десните спагети”. А една „макаронена империя” даже финансира политически партии. В рамките на акцията „Чисти ръце” бе арестуван известният финансист Франко Амброзио, който получил от краля на спагетите Пиетро Барили 7,5 млрд.лири, част от които са били преведени на сметките на Италианската социалистическа партия в Швейцария.
В силата на спагетите вярват и спортистите. „Скуадра адзура” по традиция води със себе си професионален готвач, надявайки се, че спагетите ще помогнат да бъде спечелено златото на всяко световно или европейско първенство по футбол. Е, това не винаги се случва, но вярата в особената мощ, която макароните дават, не отслабва. Казват, че от истинските италиански спагети не се пълнее, тъй като твърдите сортове пшеница, от които те се правят, не позволяват на тлъстината да се отделя. Мненията по този въпрос обаче са противоречиви. Например знаменитият оперен певец Лучано Павароти трябваше рязко да ограничи яденето, заменяйки спагетите със салати, месото- с риба, а виното- с вода, за да свали 42 кг. В същото време в Италия се смята, че ако един мъж не може да се справи с голяма порция спагети, от него не трябва да се очакват подвизи нито в живота, нито в леглото. В подкрепа на тази теория е и фактът, че средната продължителност на живота на Апенините през годините непрекъснато нараства и в момента е 82 години при жените и 75 години при мъжете. „Виновна” за това е диетата, където на първо място стоят макароните.

сп. Туризъм, бр.53,март 2009


Сподели във facebook


*

Избрани сайтове спагетите