Левичарите се раждат по-дребни, но печелят повече пари

Обща информация

Левичарите се раждат по-дребни и по-слаби, показва френско проучване, публикувано на страницата в интернет на британското сп. "Philosophical Transactions of the Royal Society B", предаде АФП.
Левичарите са 5% до 26% от населението и броят им варира значително в различните географски ширини, според проучването, осъществено от екип от биолози в университета в Монпелие и ръководено от Мишел Реймонд.

"Хората левичари дължат това на генетични, хормонални, еволюционни и културни фактори", счита Виолен Лорен, един от авторите на изследването.
Левичарите при мъжете са повече отколкото при жените. 30-40% от двойките, при които и мъжете, и жените са левичари, имат деца левичари. Левичарството има генетичен аспект и вероятно включва много гени, но до този момент нито един от тях не е ясно установен. При левичарите има по-голяма вероятност от трудности при раждането.
Те са по-дребни и по-слаби при раждането си и са по-уязвими към някои патологии. Левичарите са по-креативни и печелят повече пари, мъжете левичари печелят средно с 4% повече от десничарите.

13 август е Световният ден на левичарите. 16 години изминаха от официалното учредяване на този празник от членовете на Клуба на левичарите във Великобритания.
През това време учените частично или напълно опровергаха най-разпространените стереотипи, засягащи тези хора.
Така например Националното бюро за икономически изследвания установи, че завършили висше образование, чиято лява ръка е по-развита, печелят с 13-21% повече /в зависимост от продължителността на обучението/ от "десноръките" си колеги.
Освен това според изследователите левичарите по-често стават специалисти от висока класа /53% срещу 38%/ и може би са по-склонни да се занимават с различни изкуства.
Поне е неоспорим фактът, че левичарите са несравнимо повече сред художниците, музикантите, както и някои категории спортисти. Всеки шести човек в света е левичар.
Сред "лворъките" знаменитости са Марк Твен, Чарли Чаплин, Мерилин Монро, Киану Рийвс, Никол Кидман, Исак Нютон и Алберт Айнщайн. Това, че Моцарт и Бетовен са били левичари, сочи и фактът, че в техните произведения партията за лявата ръка често е по-сложна и затова и до днес музикантите-левичари изпълняват тяхната музика по-добре от останалите си колеги.
Към "луба на левичарите" се отнасят и Джими Хендрикс, Пол Маккартни, Кърт Кобейн, Ринго Стар.

Actualno.com  


Сподели във facebook


Избрани сайтове повече

Най-актуални страници повече

  • Над 8 пъти повече са пострадалите в самолетни инциденти през 2018 Опасно ли е пътуването със самолет?

  • МУЛТИСПЛИТ СИСТЕМИ DAIKIN DAIKIN - sofclima.com, Климатик за три стаи Daikin, Външни тела тип Мулти - до 5 стаи, Daikin - Климатик за отопление на повече стаи Мултисплит системи Daikin