Мухите се поболяват след секс

Новини -

 

При плодовите мушици любовта, изразена в действията за оставяне на поколение - сексa, може да причини състояние, подобно на заразна болест, установиха учени от университета "Упсала", предаде dailynews.bg.

Резултатите от интересно изследване на поведението на мушиците, комбинирано с генни технологии, сочат, че по време на секс гените на насекомите се активират така, както при имунна реакция срещу някаква инфекция. Сексът за тях не е удоволствие, а по-скоро висока цена, която трябва да заплатят, за да оставят жизнено поколение, заключават учените.

Според тях плодовитостта на женските би била около 20% по-голяма, ако не изпитваха по такъв болезнен начин ефекта на близост с мъжките.

При тези животинки еволюцията е подходила доста коварно - съблюдавано е само да се остави здраво и приспособимо към околната среда поколение, без да се осигури малко удоволствие за "трудещите" се.

За да спечелят надмощие над конкурентите си, мъжкарите са изобретили два значително груби метода: доза насилие и изтезание над женските плюс малко токсични протеини в семенната течност. Еволюцията, доволна от напоритостта и изобретателността на мъжките, е подсилила още малко остротата на секса при тях - женските трябвало да реагират като на болест при успешно осеменяване.

Временното поболяване на бъдещите майки служело като един вид сигнал. Така силните мухи ще продължат да се конкурират само за неоплодени женски.

Та кой друг мъжки би хабил усилия да се чифтосва с вече осеменената и болна муха..

Actualno.com   Виж повече:


Сподели във facebook


Избрани сайтове женските

Най-актуални страници женските

  • Роженски събор за народното творчество Рожен 2019г. Събор на народното творчество „Рожен“2019г. 19-21.07.2019

  • Ах тези хормони - в кабинета на ендрокринолога