Къщи за гости в селата ще получават /27.02.2009/

къща

сертификат „Зелена къща”

София. Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ) представи политика за развитието на селския туризъм, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Развитието на селския туризъм е свързано с въвеждането на сертификата „Зелена къща” - документ, който се издава за 3 години, когато къщи за гости или селски къщи отговарят на определени условия. Към момента 9 обекта в Пирин, Родопите, Софийско, в район на Сребърна и Стара Планина са с номинации за „Зелена къща”, а 14 вече са получили този сертификат. Сертифицирането струва около 120 лв., а собственика трябва да осигури нощувка и храна на комисията, която прави сертифицирането. Предвижда се през 2009 година да има едно пролетно и едно есенно оценяване на къщи за „Зелена къща”.
Сред условията, на които трябва да отговаря една къща, е запазена селска среда, лично отношение от страна на домакините, които трябва да са местни за района, за да могат да представят мястото. Други необходими критерии за издаване на „Зелена къща” е популяризиране на отговорно поведение сред туристите и сътрудничество с екоорганизации от страна на собствениците. Всеки обект трябва да предлага местни продукти, а не да купува продукти от тържища или от другия край на страната.
БААТ казаха, че на много места вече са инсталирани слънчеви колектори, а собственици на къщи, които имат такива колектори, са казали, че те осигуряват до 40% от топлата вода.
Росица ГЕОРГИЕВА
Агенция Фокус


Сподели във facebook


Избрани сайтове къща”