ћ≈ƒ-ќЅ–≈ƒЌ» ¬≈ў», ’–јЌ» » —»ћ¬ќЋ»

ќбща информаци€

ћедът е божествена храна, еликсир на живота, произведен е от пчелата по магически начин. —м€та се, че медът дава сила и дълъг живот и затова стремежът е не просто да се притежава, но и да се узнае неговата тайна. “айната € знае единствен √оспод. “€ е награда за това, че н€кога пчелата спасила света от изгар€не. “€ подслушала д€вола и помогнала на ѕървотвореца да сътвори «ем€та, за да стане т€ точно толкова гол€ма, колкото небето.

¬ митологи€та пчелата може да прекрачва границата между нађши€ св€т и отвъдни€, да свързва злото и доброто, д€вола и Ѕога, да бъде вестител на доброто в разговора му със злото.
ћедът и медените питки са любима храна на юди, самодиви и вихрушђки, страшни болести, вампири и караконджули. ѕред меда повечето от т€х отпускат злите си сърца и се умилостив€ват. ћед се остав€ на Ѕаба Ўарђка. ћед се остав€ за орисниците до новороденото, за да наричат за добро и късмет в живота му, и при много други важни и опасни случаи. ћилостта и дълголетието са част от неотразимото вълшебство на меда.
 огато никой не се сеща да остави паничка мед на злото, то само си € взима. ѕраща светкавици да изпи€т меда от кошерите, плъзват змии, а лам€та тръгва сърдита да търси любимата си храна, ко€то € прави силна и страшна.

«а изготв€нето на справка ќбичаи и в€рвани€ на јгенци€ У‘окусФ са използвани следните източници:

*Ѕългарски магии и гадани€, автор - Ћили€ —тарева, книгоиздателска къща “руд, 2007
*јрхив на јгенци€ У‘окусФ - отдел Ујрхив и бази данниФ и други.

јгенци€ ‘окус


—подели във facebook


»збрани сайтове пчелата