Дърветата - естествен буфер /24.02.2009/

Дърветата

срещу климатичните промени

Actualno.com
новинарският сайт

Дърветата поглъщат близо една пета от дължащите се на човешката дейност емисии въглероден диоксид в атмосферата, сочат резултатите от 40-годишно изследване на Университета на Лийдс, цитирани от ЮПИ.

Предишни изследвания за значението на тропическите гори бяха извършени в Южна Америка и Азия.

В изследването на учените от Лийдс обаче бяха включени тропически гори в Африка и бе установено, че дърветата поглъщат 4,8 милиарда тона въглероден диоксид годишно, т.е. 18 на сто от парниковите газове, изхвърлени всяка година в атмосферата вследствие на изгарянето на фосилни горива.

Получаваме безвъзмездна помощ от природата - дърветата значително намаляват ефекта от климатичните промени, заяви ръководителят на изследването проф. Саймън Луис.

Ако обаче емисиите въглероден диоксид продължат да се увеличават, горите ще загинат, предизвиквайки ускоряване на климатичните промени, допълни той.

Междуправителственият съвет за измененията в климата е на мнение, че човешката дейност създава 32 милиарда тона въглероден диоксид годишно, 15 милиарда от които остават в атмосферата и допринасят за глобалното затопляне. БТА

Actualno.com
новинарският сайт


Сподели във facebook


Избрани сайтове диоксид

Най-актуални страници диоксид

  • Владимир Уручев бе домакин на конференция