Неделя - обичаи и вярвания

Обща информация

Неделята е ден за почивка. Това направил за първи път дядо Господ след шестте дни на труд, в които създал света. Има го и в името - не-деля. Вярва се, че св. Неделя ще накаже всяка жена, която работи на деня й. Затова пък неделята е ден за годежи и сватби (с изключение на неделите през Мръсните дни и Великите пости).

Родените в неделя са щастливци, посочени от съдбата. Те постигат всичко - имот, знание, слава, без особено да се трудят, просто на такъв ден са се родили.
Детето ще е честито, разумно, с хубаво лице, с големи очи и дълъг перчем, смирно, кротко, ще обича истината и ще мрази лъжата. Момичето ще е кипра, ще обича да се гизди и облича в най-лични премени. Каквото си облече, все ще му прилича. Обикновено тези деца се кръщават Делчо, Неделя и т. н.
(Неделя; Неделчо; Делчо...)

За изготвянето на справка Обичаи и вярвания на Агенция “Фокус” са използвани следните източници:

*Български магии и гадания, автор - Лилия Старева, книгоиздателска къща Труд, 2007
*Архив на Агенция “Фокус” - отдел “Архив и бази данни” и други.


Сподели във facebook


Избрани сайтове Неделя

Най-актуални страници Неделя

  • Курсове по компютърна грамотност за начинаещи: Windows, Word, Excel, Internet Начална компютърна грамотност: Windows, Word, Excel, Internet

  • Местят избирателна секция в Борован

  • Контакти Aleti Furniture. Адрес изложбена зала и телефони за връзка. Магазин Aleti Furniture - гр. София, кв. "Борово" , ул. "Солун" №51 Контакти