÷»– ќЌ

“¬Џ–ƒќ—“: 6-7.5.

÷¬я“: Ѕезцветен, жълт, оранжев, каф€в, син, червен, зелен.

Ќј’ќƒ»ўј: Ўри Ћанка , ћианмар, “айланд,  амбоджа, ¬иетнам,  ампучи€, јвстрали€, Ѕразили€, Ќигери€, “анзани€ и ‘ранци€.

ќѕ»—јЌ»≈: ÷ирконът много прилича на диамант и в миналото често са го обърквали или съзнателно са го продавали за такъв. –азликата е в двойната рефракци€ и в износването на по- меките ръбове на фасетите.  аф€ви€т циркон се добива в “айланд, виетнам и  ампучи€; обикновено го нагр€ват, за да получат сини или безцветни камъни, които са по- предпочитани в бижутери€та. »мето му идва от арабската дума царкун /златен цв€т/.
 амъкът, описан в старите текстове като джаргун, всъщност е безцветен или б€л циркон, докато хиацинтът /управл€ван от ћарс/ е тъмнооранжев или €ркочервен циркон. »мето джансинт идва от арабски, а хиацинт- от гръцки. ƒумата ДцирконФ веро€тно произлиза от арабската зирк /скъпоценен камък/. ¬ древните санкритски текстове е познат като рахуратна или Дкамък на лунните възлиФ.
Ѕезцветни€т циркон често има светлосиви или опушени оттенъци; трошлив е и ръбовете на фасетираните му стени често се повреждат. ¬ миналото тези камъни са били наричани Ддиаманти ћатараФ- по името на град в Ўри Ћанка, страната, прочута с безцветните си циркони. ѕовечето стари автори наричат тази разновидност джаргун; управл€ва се от —лънцето. ѕрез —редновековието безцветни€т циркон бил използван като талисман срещу чума. —реща се още в “айланд и ёжен ¬иетнам.
—ини€т циркон, наричан още старлит, има електрикавосин цв€т, който под определен ъгъл изглежда зелен. ћоже да бъде и бледосин, светлосиньо-зелен или небесносин. Ќай-скъпи са електриково-сините. —ин циркон се добива в  амбоджа, ¬иетнам и “айланд.
„ервени€т циркон, наричан още хиацинт, може да бъде керемидено- червен, оранжево-червен или лилаво-червен. “ой се добива предимно в Ўри Ћанка,  амбоджа и “айланд.
∆ълти€т варира от бледо- до €ркожълт, златист или зеленикаво- жълт. ƒобива се в Ўри Ћанка и  амбоджа.
«елени€т не притежава бл€съка на останалите разновидности; цветовете му варират от светлокаф€во- зелено до златисто- зелено. ѕовечето зелени циркони се добиват в Ўри Ћанка, а зеленикавите и каф€во- зелените- в Ѕирма. “е са най- евтини от всички разновидности.
 аф€ви€т циркон се добива в Ѕирма, ¬иетнам,  амбоджа и Ўри Ћанка. ÷ветовете му варират от оттенъка на черен чай до червеникаво- каф€во и жълто- каф€во.

»—“ќ–»я » Ћ≈√≈Ќƒ»: ÷ирконът е бил познат в ƒревна √ърци€ и на јпенински€ полуостров още от VI в.пр.н.е. ќще по-рано се споменава в хиндуистите текстове като един от многото камъни на свещеното дърво  алпа /ƒървото на желани€та/; според т€хната религи€, листата му са направени от зелен циркон.
’ората в€рвали, че цирконът дава на притежател€ си мъдрост, чест и богатство, а ако загуби бл€съка си, това е предупреждение за опасност. ќсвен това, пътешествениците го носели за защита от злополуки и травми и да не ги удари мълни€.
—поред традици€та, цирконът гони злите духове и кошмарите, пази от магии и гръмотевици, укрепва сърцето, приспива и облекчава депреси€та и скръбта. ¬ »нди€ в€рват, че той привлича богатство, чест и мъдрост, пропъжда злите духове и пази от крадци. ѕрез —редновекавието го използвали за привличане на успех и за предпазване от треска и чума. ¬€рвали, че ако н€кой е хванал заразна болест, цветът на циркона ще се промени, когато го докосне. ѕарацелз пише, ако се притисне към челото, ще успокои и изчисти ума; а »бн —ина /јвицена/- прочути€т арабски философ от X век- сравн€ва силата му с тази на магнита. —ред розенкройцерите цирконът е символ на истинското познание за јбсолютната любов. ѕрез XVIII и XIX век безцветни€т циркон бил наричан Ддиамант матараФ.
Ќ€кои автори го свързват със зодиакалните знаци Ћъв, ƒева и —трелец.
 ойто сънува €ркооранжев или червен циркон, го очаква успех след бурен период. «елени€т циркон означава финансови приходи, а безцветни€т или светлосини€т- духовно израстване.

Ћ≈„≈ЅЌј ≈Ќ≈–√»я: ѕомага при чернодробни забол€вани€ и загуба на апетит.

 аф€в и червено- каф€в: ќблекчава главоболие.

„ервен: Ћекува инфекции.

ћј√»„≈— »  ј„≈—“¬ј: ÷ирконът има нежни вибрации, които ще ви помогнат да живеете в мир със себе си. ѕоради изключителната си чистота създава връзка с ¬исши€ јз и духовните водачи.

 аф€в: «азем€ва.

Ѕезцветен: »зчиства аурата; прер€зва енергийните нишки.

Ѕезцветен и жълт: »зчиства ц€лата аура, подобр€ва сън€ и носи мъдрост в неспокойни времена. ѕривлича любовта.

«елен: ўе ви помогне да си намерите нови при€тели; привлича богатство.

—ветлосин: Ѕалансира, повишава настроението, стабилизира ума и емоциите.

–озов: ѕомага при астрални пътувани€ през нощта по време на сън.

„ервен: Ћекува травми и облекчава болката.

¬иолетов: ѕривлича парите.

ћагическо приложение 

÷ирконът има разностранно приложение- работи добре при вс€какви ритуали, заклинани€, медитаци€ или гадаене. ћожете да заместите с него много от по-скъпите скъпоценни камъни, без това да повли€е особено на работата ви.
»збрани сайтове циркон