’–»«ќѕ–ј«

“¬Џ–ƒќ—“: 7

÷¬я“: ѕолупрозрачен, €бълковозелен, зелени€т цв€т се дължи на никела.

Ќј’ќƒ»ўј: ѕреди време мините в ѕолша и бивша „ехословаки€ предлагаха много качествен хризопраз. —лед 1965г., обаче, б€ха открити по- добри находища в јвстрали€, Ѕразили€,  алифорни€, ”рал в –уси€ и јвстри€.

ќѕ»—јЌ»≈: –азновидност на кварцови€ халцедон. јко се изложи за известно време на слънчевата светлина, €ркозелени€т му оттенък избел€ва почти до цвета на нефрита. “ози минерал е наричан Дмайката на смарагдаФ.

»—“ќ–»я » Ћ≈√≈Ќƒ»: »мето на хризопраза идва от гръцките думи хризос /златен/ и празон /праз/. Ѕил е на гол€ма почит сред древните египт€ни, гърци и римл€ни като прекрасен съновен камък.  азват, че јлександър ¬елики непрекъснато го е носел на по€са или колана си. ≈гипт€ните са изработвали пръстени от хризопраз и лазурит. √ърците и римл€ните са правели от него пръстени-печати и камеи.
јнгли€ се запознава с хризопраза по време на царуването на кралица јнна; това било любимото и бижу. ѕо-късно през —редновековието в€рвали, че ако осъдени€т държи хризопраз в устата си, ще стане невидим и ще може да изб€га.  амъкът поддържал сво€та попул€рност и по време на царуването на кралете ƒжордж ѕърви, ¬тори и “рети и на кралица ¬иктори€.
Ќа хризопраза се приписвали различни сили: че отстран€ва алчността, егоизма и лекомислието; стимулира въображението; уталожва раздразнението и болките при подагра. —м€тало се още, че дава щастие, предприемчивост, благоразумие, приспособимост, гъвкавост, активност, напредък и смелост; пази от лоши сънища идемони; носи късмет при нови начинани€; прави притежател€ си бодър и весел. ¬ една стара румънска легенда се разказва, че който притежава хризопраз, може да разбира езика на гущерите.
Ќавремето се е в€рвало, че хризопразът пази —вещени€ огън на Ѕогин€та.
Ѕил е използван от лекарите за укрепване на очите; това ставало само ако се сърцезава, докато Ћуната преминава през зодиакалните знаци “елец и –ак.
—м€та се за камък на знака –ак.
 ойто сънува хризопраз, да внимава да не предприема нищо, чрез което би привл€къл нежелано внимание върху себе си.

Ћ≈„≈ЅЌј ≈Ќ≈–√»я: ”споко€ващ, балансиращ и лечебен камък, който въздейства върху всички тела; облекчава депреси€та и сексуални€ дисбаланс. –аботи най- добре върху трите горни чакри. ќсвен това помага при ревматизъм и подагра.

ћј√»„≈— »  ј„≈—“¬ј: ’ризопразът може да разчупи невротичните модели на поведение и да помогне на човека да види истината в личните си проблеми. ¬ибрациите му имат успоко€ващо въздействие, което с€каш изкарва вредните подсъзнателни мисли на повърхността, за да ги видим и да се справим с т€х. ”равновес€ва нагласите и действи€та, из€сн€ва личните си проблеми и разбулва истината, ко€то се крие зад т€х.
“ози минерал стимулира нашите скрити таланти. Ќоси победа; прави притежател€ си невидим. ƒава вдъхновение на художниците и зана€тчиите.

ћагическо приложение 

Ќосете или дръжте в ръка този минерал, за да привлечете богатство. “ой ще ви защити много добре от отрицателните мисли на другите хора. ƒръжте парче хризопраз на бюрото си или н€къде на работното си м€сто, за вдъхновение и новаторски идеи.
ћного добре прил€га на олтар в чест на Ѕогин€та
»збрани сайтове хризопраз