’≈ћј“»“

“¬Џ–ƒќ—“: 6,5.

÷¬я“: ћасивен, непрозрачен минерал с черен или тъмен стоманеносив цв€т, с метален отбл€сък; ако се нареже на тънки пластове или се стрие на прах, придобива кървавочервен оттенък.

Ќј’ќƒ»ўј:  анада, Ѕразили€, ¬енецуела, јнгли€, Ўвейцари€, √ермани€, »спани€, —јў и остров ≈лба.

ќѕ»—јЌ»≈: »мето ДхематитФ веро€тно произлиза от гръцките думи ’айма, айма, хайматитес или ема- ДкръвФ или ДкървавочервенФ- заради червени€ цв€т, който придобива, когато се стрие на прах. ѕон€кога го наричат Дкървав камъкФ; свързва се с ћарс, бога на войната. »звестен е и под името спекуларит.
»митациите, които твърде много наподоб€ват истински€ минерал, се прав€т от неръждаема стомана, хром и никелови сулфиди. “е, обаче, имат магнитни свойства, за разлика от естествени€ хематит.
ѕон€кога се откриват хематитови кристали с цветовете на дъгата, наричани Джелезни розиФ- предимно в находищата в Ўвейцари€ и Ѕразили€. “ези дребни черни кристали с пъстроцветни оттенъци оформ€т шарка, наподоб€ваща листенца на цвете.
ѕовечето бижута от марказит на пазара всъщност са направени от фасетиран хематит. »стински€т марказит се рони и се разпада, когато е изложен на въздух.

»—“ќ–»я » Ћ≈√≈Ќƒ»: ¬ ранната жел€зна епоха хематитът се е цен€л почти колкото златото. ≈дно от най- древните оцелели трактати върху скъпоценните камъни от ¬авилон, написан от јзхалий за ћитридат ¬елики /цар на ѕонт през 63 г.сл.’–./, избро€ва качествата и приложени€та на хематита. Ќосели го, за да получат благопри€тна присъда или за спечелване на съдебно дело, положителен отговор на прошение до властите и за закрила в битка. ¬авилонците, асирийците и други древни култури го използвали още през 2000г.пр.н.е. ≈гипт€ните изработвали от него възглавници, които слагали под главите на умрелите. ¬ древните вавилонски мини, както и в гробниците, са открити много обработени издели€ от хематит.
«а римл€ните хематитът и жел€зото били посветени на бога ћарс. –имските войници и гладиатори носели хематит за предпазване от рани по време на битката. —партанците, които ценели еднакво високо войната и раждането на деца, използвали хематит при раждане.
 огато ’итлер дошъл на власт в √ермани€, хематитът като символ на Дкръвта и жел€зотоФ, станал емблема на нацистката парти€.
јко се натроши на малки парчета, се получава кървавочервен прах, който древните лекари използвали за спиране на вс€какви кръвогечени€- вътрешни и външни. ƒавали го и за проблеми с пикочната система. ¬ —удан /јфрика/ го носели като предпазно средство срещу главоболие и слънчев удар.
ѕон€кога наричат хематита Дчерен диамантФ, въпреки че нито е диамант, нито притежава неговата твърдост и други характеристики. ƒнес той често се фасетира и се продава за марказит.
—вързан е със зодиакалните знаци ќвен и ¬одолей.
 ойто сънува хематит, тр€бва да внесе равновесие в живота си и да се заземи.

Ћ≈„≈ЅЌј ≈Ќ≈–√»я: ѕовишава устойчивостта срещу стреса, укрепва кръвта и далака. »зползвайте го при силно зачервени очи, за облекчаване на главоболие и за предпазване от топлинен удар през л€тото. јко се постави на проблемното м€сто, извлича болестта от т€лото.

ћј√»„≈— »  ј„≈—“¬ј: ≈нергизира етерното т€ло, внушава оптимизъм, вол€ и кураж. «азем€ва, но само определени хора. ѕомага при преоценка на личните проблеми и житейски модели. ¬оди до благопри€тен изход на съдебни дела и спорове.
“ъй като отблъсква и разсейва негативните енергии, понакога го наричат Дантистресов камъкФ. ќблекчава напрежението, като унищожава и прекрат€ва вс€ка негативност. ѕодсилва всички тела. ƒобро средство за работа върху минали животи.

ћагическо приложение 

Ќосете хематит и го галете с ръка, за да облекчите напрежението и да разпръснете негативните енергии. јко имате бижу от марказит, всъщност сте си купили хематит.  омбинирайте го с други камъни; малките късове фасетиран хематит ще вършат чудесна работа, като разрушават насочените към вас негативни вибрации и ги отблъскват надалеч, а други€т по- гол€м камък ще действа в съответствие със своите способности. јко сте се сдобили с пръстен от гранат и марказит /хематит/, например, вече имате два защитни камъка, които работ€т заедно.
 «аради блест€щата му огледална повърхност можете да го използвате за гадаене. «апалете мека светлина, например свещ, осветете го и се вгледайте в него. ћоже би ще видите картини вътре в него или в съзнанието си.
»збрани сайтове хематит