ХАЛЦЕДОН

ТВЪРДОСТ: 7.

ЦВЯТ: Най- различен.

НАХОДИЩА: На много места, но най- вече в Германия, Уругвай и Бразилия.

ОПИСАНИЕ: Вид микрокристален кварц, включващ ахат, яспис, карнеол, хелиотроп, кремък и хризопраз. Образува се в пукнатини и дупки в скалите, под въздействието на природни води, богати на кварц. Така се създават полупрозрачни, восъкоподобни кристали с бял, бледосив, светлокафяв или синкав цвят. Външният слой на ахата често обгражда халцедон. В древността е бил ценен високо. Добива се най- вече в Бразилия и Урогвай.
Някои търговци изработват фалшив сардер, като насищат халцедон с железни разтвори.

ИСТОРИЯ И ЛЕГЕНДИ: Името „халцедон” идва от древното му находище Халцедон или Калцедон- пристанище край Мраморно море в Мала Азия. Според други източници, наименованието му вероятно произхожда от гръцката дума калкедон или латинската харкедония.
Римският писател Плиний отбелязва, че ако се нагрее и разтърка, ще привлича дребни сламки, подобно на кехлибара. Под името люкахат халцедонът е бил посветен на богинята Диана.
Розенкройцерите са го наричали „майчин камък” и са го използвали като символ на ентусиазъм и божествена победа.
Редица древни култури вярвали, че халцедонът предпазва мореплавателите, отблъсква злите духове, привлича благоразположение от страна на обществото, лекува тъгата и депресията и защитава собственика си във времена на политически промени.
Някога са го използвали за лечебни цели при треска и за отстраняване на камъни в жлъчката. Вярвали, че пази от „лоши очи”, които според древните хора са главната причина за болестите.
Халцедонът се свързва със зодиакалните знаци Рак и Водолей; според други автори- със Сатурн.
Който сънува халцедон, ще си върне изгубен приятел.

ЛЕЧЕБНА ЕНЕРГИЯ: Използва се от векове за лечение на жлъчни камъни и психични проблеми. Освен това се смята, че увеличава млякото на кърмещите майки.

МАГИЧЕСКИ КАЧЕСТВА: Пази от кошмари, помага за благоприятния завършек на съдебни дела и разсейва илюзиите. Халцедонът може да отблъсне всякакви външни негативни вибрации и да поеме само положителните. Освен това защитава от лоши сънища и нощни страхове. Привлича късмета. Дава яснота на мисълта.

Син, сив, виолетов:
Помага ни да се освободим от нежеланите неща в живота; да избягваме неприятни емоционални усложнения, които биха ни въвлекли в беда.

Зелен: Помага ни да се отнасяме към другите с любов.

Розов: Повишава увереността в себе си; прави хората по- осъзнати и грижливи по отношение на външния си вид.

Бял: Наричат го „майчин камък”. Тази разновидност на халцедона предпазва от негативни енергии и ги изчиства от аурата. Може да стабилизира емоциите в трудни времена.

Магическо приложение 

Дръжте парче халцедон в колата си, за да се предпазите от произшествия. Освен това, той ще ви защитава по време на пътуване.
Погладете аурата с къс бял халцедон. Така ще я изчистите от всякакви негативни частици, които са се прикачили към нея.
Избрани сайтове халцедон