“”–ћјЋ»Ќ

“¬Џ–ƒќ—“: 7.

÷¬я“: Ќай- различни цветове.

Ќј’ќƒ»ўј: –убелит- –уси€, —јў, ћадагаскар, Ѕразили€, ћианмар и »зточна јфрика. »ндиколит- —ибир, Ѕразили€, ћадагаскар и —јў. ƒравит- Ўли Ћанка, —јў,  анада, ћексико, Ѕразили€ и јвстрали€. јхроид- ћадагаскар и —јў. ƒвуцветен- ёжна јфрика, Ѕразили€, »зточна јфрика. „ерен- навс€къде по света. ∆ълт и зелен- Ѕразили€, “анзани€, Ќамиби€ и Ўри Ћанка.

ќѕ»—јЌ»≈: »мето ДтурмалинФ идва от сингалски /езикът на Ўри Ћанка/- турмали или торамалли- скъпоцене камък от неизвестна порода. ѕрез XVIII век в јнгли€ думата е била изписвана tumalin. “урмалинът често се бърка с други скъпоценни камъни, заради гол€мото си цветово разнообразие. —реща се в най- различни цветове: безцветен, розов, зелен, син, каф€в и всички оттенъци между т€х. —ъществева и разновидност с необикновен пурпурен цв€т, наречена сиберит, ко€то се добива в ”рал /–уси€/.
Ќ€кои турмалини имат два и повече цв€та, например Ддинени€тФ от Ѕразили€. ¬ мините на ћозамбик, јнгола, “анзани€ и «амби€ също се добиват подобни образци, които изглеждат точно обратно: зелени в средата и розови по краищата. „ервени€т турмалин е известен и като елбаит.
¬ Ѕразили€ се добиват и €ркозелени турмалини, наречени Дбразилски смарагдиФ или Дхромови зелени турмалиниФ. Ќеосведомените хора често ги бъркат със смарагди. Ќавремето те са били монтирани в епископските пръстени.
јхроитът е р€дка, безцветна разновидност на турмалина. »мето му идва от гръцката дума ахрос, Дбез цв€тФ. „есто се обработва чрез нагр€ване, за да стане бледорозов.
ƒравитът е богат на магнезий, който му придава много тъмнокаф€в, оранжево- каф€в или златистооранжев оттенък. “ой изглежда безцветен от един ъгъл и оцветен- от друг. ѕон€кога се нагр€ва, за да се изсветли, ако изглежда твърде тъмен. »мето му идва от района ƒраве в јвстри€.
“ъмносини€т турмалин се нарича индиколит или индиголит. ћоже да бъде от зеленикаво- син до индигов. »зглежда зелен или син от един ъгъл, а от друг губи прозрачността си. Ќай- големите му находища се намират в —ибир /–уси€/, където лилавата, синьо- лилава или виолетова разновидност се нарича сиберит. —ветлосини турмалини се добиват в ѕараби€ /Ѕразили€/, също и в  олорадо, ћасачузетс и  алифорни€ /—јў/, Ќамиби€ и ћадагаскар.
–убелитът- от латинската дума, означаваща ДчервеноФ, всъщност се среща в различни оттенъци на розово, розово- виолетово или червено. –убинено- червените екземпл€ри са най- ценни. Ќ€кои рубелити имат нишковидни инклузии, които им придават ефекта на котешко око, ако се кабошонират. —рещат се в –уси€, Ѕирма, Ўри Ћанка, Ѕразили€,  алифорни€ и ћадагаскар.
„ерни€т турмалин, наричан още скорл, е най- разпространен и най- попул€рен, въпреки че не се цени като скъпоценен камък.
Ќай- често се срещат жълти, жълто- зелени и зелени турмалини, като зеленото варира от €рко, през маслинено до жълто- зелено. “ъмните, наситено зелени турмалини са редки и много ценни. —рещат се в Ѕразили€, “анзани€, ћозамбик, Ќамиби€, –уси€, Ўри Ћанка и ћейн /—јў/.

»—“ќ–»я » Ћ≈√≈Ќƒ»: “ози камък се използва повече от 2000 години. ¬еро€тно римл€ните и гърците са го внас€ли от јзи€, тъй като на един пръстен от II или III век има надпис, според който произхожда от »нди€.
¬ Ѕлизки€ и ƒалечни€ »зток от векове се изработват накити от турмалин, но чак през XVIII век в ≈вропа го разпростран€ват холандските колонисти. ќтначало холандците използвали само дълги кристали, с които чистели пепелта от лулите си. ѕо тази причина те го нарекли ashen trekker или ДпепелочистачФ. —лед 1750 г. той става много попул€рен и известен със сингалското /цейлонското/ си име тормалли. Ќемците го наричали anzieher, а французите- tirecendre. ƒревноримски€т писател ѕлиний го назовава lychnis. “урмалинът, подобно на кехлибара, е пироелектричен, т.е. наелектризира се след нагр€ване. Ўведски€т учен Ћиней го нарича Делектрически камъкФ. ќсвен това става пиезоелектричен след прилагане на натиск. «аради тези две свойства той се използва при изработването на термометри, дълбоководни уреди и инструменти, работещи под нал€гане. јко се среже слой по дължината на призмата, турмалинът пол€ризира светлината. ¬ъпреки че е пироелектричен и пиезоелектричен, той не провежда електричество. ѕлува във вода, за разлика от топаза.
Ќ€кои автори го свързват със зодиакални€ знак ¬езни.
 ойто го сънува, тр€бва да бъде внимателен за неочаквана и потенциална опасност.

Ћ≈„≈ЅЌј ≈Ќ≈–√»я: “урмалинът е камък на зодиакални€ знак Ѕлизнаци. ѕон€кога се среща във формата на жезъл. “ези екземпл€ри се цен€т високо като лечебни инструменти, защото могат да провеждат мощни целебни енергии. ќсвен това хората в€рват, че опитните магьосници могат да направ€т чудеса с т€х.

¬ерделит /зелен/: Ћекува на всички нива. ”крепва и пречиства нервната система.

ƒинен: ѕрекрасен помощник за хармонизиране на енергиите на сърцето и нервната система. ¬сички турмалини въздействат върху нервната система. —илен лечител заради мощното си електромагнитно поле.

ћј√»„≈— »  ј„≈—“¬ј: ¬сички разновидности на турмалина имат едни и същи качества, като конкретните им цветове въздействат върху различни чакри. »зползвайте турмалина заедно с малахит, за да свържете горните с долните чакри и енерги€та ви да потече в правилен ритъм.
“урмалинът може да изгради и да поддържа мощен щит, който ще ви предпазва и същевременно ще ви дава усещане за сигурност.  ато един от най- силните защитни камъни, той отблъсква страха и негативността и вдъхва самоувереност и разбиране.
ѕомага за балансиране на ендокринната система и обнов€ва т€лото и ума. ѕодобр€ва сън€. јктивирайки определени вибрации в ума и т€лото, този кристал синхронизира фините тела и има силно защитно действие. »зважда на повърхността и отстран€ва страха и негативните състо€ни€; мощен закрилник.
“урмалинът ще увеличи вашата чувствителност и разбиране и по този начин ще ви помогне да се концентрирате и вдъхновите. “ъй като отключва творческите способности, той е много полезен за художници, писатели, артисти, музиканти и всички останали творци на изкуството.
 амъкът ще ви помогне да станете по- гъвкави и да не се ангажирате твърде емоционално с непри€тните проблеми; освен това ще ви накара да бъдете по- обективни в намерени€та си.
“урмалиновите жезли са много мощни, но и доста скъпи. “ъй като р€дко се по€в€ват на пазара, могат да достигнат цена от н€колкостотин долара. »ма равномерно оцветени или с преливащи цветове, и с дължина до 20 см. ≈нерги€та, провеждана чрез т€х, се издига до високи вибрации.

јхроит /р€дък и безцветен/: ўе ви помогне да виждате по- €сно събити€та от ежедневието и да предсказвате бъдещето.

—иньо- зелен: ѕривлича нови при€тели и нови събити€ в живота.

Ѕюргерит /иридиращ тъмнокаф€в/: ≈нергиите му са подобни на тези на дравита.

’ромдравит /тъмнозелен/: ѕривлича пари и успех в бизнеса.

ƒравит /много тъмнокаф€в, оранжево-каф€в или златисто- каф€в/: Ѕалансира четвърта чакра; подпомага интелектуалните процеси.

»ндиколит /син/:
ƒава покой и €сни прозрени€. ”чи на духовна ц€лост.

–убелит и елбаит /червен, тъмнорозов/: ѕон€кога го наричат Дкралицата на турмалинитеФ; успоко€ва и отпуска. ѕодпомага духовните стремежи и желани€. ќблекчава скръбта и вътрешната болка, причинена от конфликти.  ато камък на сърдечната чакра, помага за освобождаване на дълбоко заровени емоционални прежив€вани€. –аботи добре заедно с розов кварц и кунцит. ўе ви помогне да се освободите от стара любовна мъка и да се подготвите да обичате отново.

„ерен: Ћекува стайни растени€. ѕодпомага астралните пътувани€, отработва информаци€ от минали животи и съдейства за трансформаци€та към по- високи нива. ўе ви помогне да схванете абстрактните идеи. ќтклон€ва вс€ка негативност и може да се използва като щит за отблъскване на физически и психични негативни енергии. ѕромен€ и откстран€ва вътрешната негативност. ћоже да накара вибрациите или събити€та да забав€т ход, за да може човек да ги прецени по- добре. јко в естествено състо€ние се намира в прозрачен кварцов кристал, се нарича турмалинов кварц.

—иберит /лилав до пурпурно-виолетов/: ѕомага за отключване на интуици€та и свръхестествените възпри€ти€.

÷илайзит /жълт и каф€в/: ƒава енерги€ на ума по време на учене или изследователска работа; помага за установ€ване на контакт с етерни същества от другите светове.

¬ерделит /зелен и тъмнозелен/: ѕќƒѕќћј√ј ќЅў”¬јЌ≈“ќ. —ъдейства на онези, които търс€т мъдрост от природата и природните духове. “ова е регенериращ камък, който може да пререди всички тела след разтърсващи прежив€вани€. ѕривлича благополучие и вдъхнов€ва творческите идеи. ўе ви помогне да се справите с проблема си. ћоже да ви посочи негативните енергии, за да ги избегнете.

ƒинен /розово и зелено/: ўе ви помогне да не се отказвате от работата си, докато не € свършите. ѕрекрасно средство за отстран€ване на дисбаланс и вина, конфликти и не€сноти. ƒинени€т турмалин е камъкът, който Дрешава проблемитеФ; ще ви помогне да приемете миналото и да изградите планове за по- добро бъдеще.

∆ълт: Ѕалансира пета чакра; засилва интелекта.

ћј√»„≈— ќ ѕ–»Ћќ∆≈Ќ»≈

ћожете да си купите турмалин във формата на топка, пирамида, колона или жезъл. “ова е прекрасен кристал с многостранно действие; можете да го използвате при почти всички ритуали и заклинани€, без да се опас€вате, че ще наруши енергийни€ баланс на другите камъни. јко често го държите в ръце, той ще стане изключително чувствителен към вашите вибрации и бързо ще откликва на всичко, което правите.
»збрани сайтове Ѕразили€