ТОПАЗ

ТВЪРДОСТ: 8.

ЦВЯТ: Цветовете му варират- бяло, бледосин, зелен, розов, както и в жълто- кафяви оттенъци.

НАХОДИЩА: Минас, Жераис /Бразилия/, Южна Калифорния, Шри Ланка, Мианмар, Урал /Русия/, Австралия, Тасмания, Пакистан, Мексико, Япония, Корнуел /Англия/, Зимбабве, Нигерия и Югозападна Африка. Среща се още в планините Морн в Северна Ирландия.

ОПИСАНИЕ: Името му идва от санскритската дума тапас или топас /огън/. Кристалите му са твърди, с пирамидално оформени върхове; принадлежи към орторомбичния клас. Среща се в различни цветове, всеки със своя уникална рефракция. Теглото му е сходно с това на диаманта, но блясъкът и дисперсията му са много по- ниски. Отделни екземпляри имат капковидни инклузии от газове или течности. Фасетират се само висококачествени екземпляри. През 1940 г. един нюйоркски търговец на скъпоценни камъни купува три топаза от Бразилия с тегло 222, 112 и 84 кг. Сините топази имат същото специфично тегло и рефракция като безцветните скъпоценни камъни и често се объркват с аквамарина. Жълтият, кафявият и розовия топаз имат по- ниско специфично тегло и по- висока рефракция от прозрачните и сините. Но тъкмо златисто- жълтите образци /наричани понякога „шери”/ са най- популярни.
Най- скъп е топазът „империал” /с жълтия цвят на шери/, особено средните и големите екземпляри. В естествения си вид тези дълги, необработени кристали, са малко по- тъмни по краищата. Повечето се добиват в Бразилия, но малки количества се срещат в Русия, Япония, Шри Ланка, Бирма, Германия и САЩ.
Истинските червени и розови топази се срещат рядко; малки количества са открити в Пакистан. Розовия топаз варира от жълтеникаво или оранжево- розово до червеникаво или с виолетов оттенък. Добива се предимно в Бразилия и Русия /Урал/. Повечето от продаваните на пазара образци фактически са кафяви топази, обработени чрез нагряване. Методът за получаване на този розово- червеникав оттенък е открит през 1750 г. от един парижки бижутер. Той станал популярен и се прилага и до днес, защото скъпоценните камъни с наситени цветове са по- скъпи от по- бледите.
Безцветните прозрачни топази се добиват в Бразилия, Русия, Германия САЩ, Япония, Нигерия, Заир и Намибия. Тъй като цената им е ниска, често се обработват допълнително, за да придобият определен цвят. Някои от тях са доста известни, например „шведско синьо” /ледено синьо/ или „лондонско синьо” /дълбок, наситен оттенък на синьото/.
За да се получи красивото, наситено „лондонско синьо” от бецветен топаз, той се облъчва; може би скоро ще се превърне в рядкост, ако тази процедура престане да се прилага, което е много вероятно. Белият топаз някога бил наричан „робски диамант”.
Естествените сини топази варират от небесно синьо до рядкото наситено синьо. Добиват се в Бразилия, Мексико, САЩ, Бирма, Русия, Намибия и Нигерия. Те са най-евтините от всички разновидности.
Онова, което хората наричат „ориенталски топаз”, всъщност е цитрин или жълт сапфир; аметистът също може да се обработи чрез нагряване и да се продава като „топаз мадейра”. Повечето жълто- кафяви екземпляри с цвят на шери, се предлагат на пазара като „шотландски”, въпреки че всъщност идват от Южна Америка. Почтените търговци би трябвало да го наричат „бразилски”. Често за топаз се представя опушен кварц или цитрин.

ИСТОРИЯ И ЛЕГЕНДИ: Златният топаз не е бил познат под това име в стари времена- всички златисти и жълто- зелени прозрачни минерали, са попадали в категорията хризолити, наред със зеления перидот. Вероятно това наименование идва от гръцките думи хрисос /злато/и литос /камък/ или от латински крисос /злато/ и олетус /цял/, което би могло да означава „целият в злато”. Този скъпоцене камък е бил посветен на Аполон, бога на Слънцето.
В древните ръкописи се казва, че най- висококачествените хризолити се срещат единствено на змийския остров в Червено море. Плиний го е познавал по името топазос; всъщност там се добивал перидот, а не топаз.
Плиний пише, че качестватана този камък се увеличават с нарастването на Луната. Той го нарича „камък на силата” и заедно с други древни автори смята, че губи цвета си при наличието на отроваа; чрез него може да се поглежда в бъдещето, защото укрепва връзките с астралния свят; освен това пази от епидемии.
Шафраново- жълтият топаз винаги е бил популярен в Индия, където го носат за здраве, мъдрост и предпазване от внезапна смърт. Членовете на царските семейства в древността привличали с него богатство и власт. Римляните носели жълти топази за защита по време на пътуване, за привличане на богатство и известност и за предпазване от изгаряне.
Много лекари от IV, V и VI век вярвали, че понякога от топаза изтича млечна течност; тя се смятала за лекарство срещу бяс. Римските лекари твърдели, че докосването на хризолит /топаз/ лекува чума и сериозни кожни заболявания; епископът на Рен поддържал това твърдение през 1081 г. Овързан в магарешка грива, топазът пазел от зли духове и кошмари. Дори Албертус Магнус /1193- 1280/ пише, че с него се лекуват хемороиди, кървящи рани, подагра, лудост, силен гняв и епилепсия. Подобно на много други камъни, топазът също предпазвал от черна магия и халюцинации. Пред Средновековието св.Хилдегард, игуметка на Абатство Бинген, направила лекарство за очи, с което лекувала отслабнало зрение. Тя накисвала топаз във вино за три дни и три нощи, след това леко докосвала очното ябълка с получената течност.
Древните гърци монтирали топаз в единия край на дълъг жезъл, който използвали като багетаза откриване на заровено злато и други скъпоценности.
При наближаваща буря топазът се насищал със силна електрическа енергия. Това можело да направи притежателя му много неспокоен и да предизвика ясновидски видения.
Някои автори го свързват със зодиакалния знак Стрелец.
Който го сънува, ще се радва на протекция и придвижване на служебните си дела.

ЛЕЧЕБНА ЕНЕРГИЯ: Помага при високо кръвно налягане; облекчава разширените вени. Най- общо действа дабре на кръвоносната система и кръвообращението. Твърди се, че облекчава депресия и артрит, освен това действа добре на храносмилателната система.
Син: Тази разновидност помага за регенерацията на тъканите, укрепва щитовидната жлеза и ускорява метаболизма.
Златен: Извлича токсините от тялото и съдейства за регенерацията на тъканите. Укрепва храносмилателните органи и нервната система. Помага при нервни нарушения, психични смущения и изтощение. Поставене го върху тялото на умиращ човек, за да му помогнете да премине спокойно отвъд.

МАГИЧЕСКИ КАЧЕСТВА: Отблъсква кошмарите и заразните болести; предизвиква пророчески сънища. Помага за получаване на послания от астрала. Предотвратява депресии и негативни нагласи, като създава атмосфера на надежда. Ще ви помогне да заспите дълбоко и без сънища; да станете по- осъзнати и да отключите творческото си мислене. Твърди се, че предотвратява злополуки и пожари. Много добро средство за отблъскване на завист, интриги, нараняване, внезапна смърт и черна магия. Използвайте го в комбинация с тигрово око, когато правите заклинания за здраве.
Син: Неговите успокояващи, облекчаващи вибрации балансират емоциите. Помага за изцеление, отключване на творческите способности, себеизразяване и свръхсетивни възприятия. Създава връзка с висшия АЗ и духовните водачи. Хората, които се занимават с творческа дейност ще получат вдъхновение от него.
Безцветен: Създава връзка с нефизическите същества.
Златен и жълт: Управлява се от Слънцето. Привлича изобилието; подпомага практическите и ползотворни планове. Носен на лявата ръка, предотвратява сомнамбулизма, успокоява гнева, лекува ума и отблъсква черната магия. Силата му е по- голяма през нощта, отколкото денем. Предпазва дома от пожар и крадци, а онзи, който го носи- от злополуки. Това е един от най-щастливите камъни- привлича богатство и добри приятели.
Зелен: Ще ви помогне да се предпазите от натрупване на нова карма поради лоши мисли за отмъщение.
Империал /с цвят на шери или кехлибарено вино/: Помага на учениците и студентите; насърчава търсенето и придобиването на нови знания. Стимулира работата на Висшия ум. Като зарежда аурата с концентрация, по- дълбоко осъзнаване, ясен поглед и съзидателност. В старите източници се казва още, че помага на умиращите да преминат безболезнено отвъд.
Розов: Носете го за честност и почтеност.
Бял: Стимулира интелекта и му помага да се съсредоточава. Има същия ефект като кехлибара, но не е толкова мощен.

МАГИЧЕСКО ПРИЛОЖЕНИЕ

Правете редовно ритуали за просперитет с помощта на жълт топаз, тигрово око и жълта и зелено свещ. Напишете кратко на малък лист хартия какво би означавало за вас да живеете в благоденствие. Ако смятате, че то ще дойде чрез работата ви, добавете и бял топаз за съсредоточаване на ума. След като свещите догорят, увийте камъните в хартията и ги завършете със зелен конец. Спете с тях под възглавницата седем нощи. След това извадете камъните и изгорете хартията.
Избрани сайтове топаз