СМАРАГД

ТВЪРДОСТ: 7,5-8.

ЦВЯТ: Оттенъци на зеленото, като най- търсен е тъмнозеленият. Намерените образци в старите мини на Клеопатра са по- светли.

НАХОДИЩА: Колумбия и други южноамериканси страни.

ОПИСАНИЕ: Разновидност на берила, оцветен от йоните на хрома; кристалите му са шестоъгълни. Значително по- трудно е да се намери висококачествен смарагд в сравнение с останалите скъпоценни камъни от групата на берила. Рядко се срещат чисти кристали- повечето имат твърде много инклузии. Те се наричат jardin /градина/, защото наподобяват листа и клони. От друга страна, обаче, те са като „пръстови отпечатаци”- по тях можете да определите разликата между естествените и синтетичните смарагди и да разграничите един естествен камък от друг. Смарагдът е сред малкото скъпоценни камъни, който въпреки дълбоките си пукнатини, продължава да се продава на висока цена.
Той има една странна особеност- „поти се” при нагряване; това означава, че губи вода. Древните текстове също споменават този феномен.
Мините Чивор и Мусо в Колумбия /Южна Америка/ добиват най- големите и красиви смарагди. По- малки количества от по- светлите разновидности са открити в Бразилия, в областта Трансваал в Южна Африка, Зимбабве, Замбия, Танзания, Индия, Пакистан, Урал в Русия и Австрия. Красиво оцветените тъмни смарагди с тегло повече от два карата, струват много скъпо.
Срещат се и златисти разновидности, но са изключително редки.

ИСТОРИЯ И ЛЕГЕНДИ: Думата „смарагд” идва от три различни корена: от гръцки смарагдос, латински смарагдус или от старофренски есмералд.
Смарагдите са били добре познати в Древен Египет и други стари култури още от 2000 г.пр.н.е. Повечето смарагдови мини от онези времена се намирали в Горен Египет край Червено море. Най-известните сред тях били в планината Забара; твърди се, че принадлежали на царица Шеба; местоположението им било открито през 1818 г. Легендата разказва, че някои от първите смарагдови кристали от тези мини били толкова големи /до 6 метра/, че ги използвали за колони в храмовете.
В „Египетската книга на мъртвите” пише, че бог Тот дал смарагдите на египтяните. На хората, които балсамирали мумиите, било казано да поставят по един камък в гърлото на всеки починал, за да му даде младежка сила и да го предпазва по време на пътешествието му из Долния свят. Бог Тот, майстор в магиите, бил първият притежател на знаменитите „Изумрудени скрижали” на по-късния маг Хермес Трисмегист; легендата казва, че Скрижалите били направени от уат или необработен смарагд. Бог Хор също се свързва със смарагда чрез едно от имената си: Принцът на смарагдовия камък.
Смарагдът се смятал за свещен камък на Великата Богиня и бил използван в много празници, посветени на пролетта. Наричали го „камъкът на Венера или Афродита” и смятали, че получава най-голяма сила, ако се носи в нейния свещен ден- петък.
Етруските, финикийците и римляните се сдобивали със смарагди от Хабак в планината Тавър. Римляните вярвали, че там, където има смарагд, всяко зло ще си отиде; ако е безсилен да отблъсне бедата, щял да падне от мястото си и така да даде предупреждение. Известният със своята жестокост император Нерон наблюдавал гладиаторските борби през смарагд, защото вярвал, че ще предпази очите му и ще му открие истината.
Според една стара легенда, този скъпоценен камък променя цвета си, ако в близост до него някой има намерение да излъже или да извърши подлост. Много мъже подарявали смарагди на съпругите си с надеждата, че камъкът ще се пръсне, ако им изневерят. В Индия и Египет вярвали, че той дарява добра памет, късмет, разкрива стари тайни и познание за бъдещето.
Смарагдът има мистичен духовен ореол в много религии, включително християнството. Често го носели като амулет, за да насочи ума към духовното. За мюсюлманите той символизира Първото небе. В Индия, ако някой поднесе смарагд на Божеството, очаква да получи дара на познанието за душата и вечния живот; там го свързвали със зодиакалния знак Телец. Розенкройцерите вярвали, че който носи златен пръстен със смарагд на средния пръст на лявата ръка, ще реализира най- съкровените си желания и мечти. За християните той символизира победа над греховете. Мистиците от всички времена поставят смарагда сред най- ценните от всички камъни, заради способността му да помага при всякакви пророчества- както духовния, така и за светския живот. Ако го носите при сключване на почтена бизнес сделка, ще засили интуицията ви и ще обърне нещата във ваша полза.
По време на кръстоносните походи думата „смарагд” се използвала за всеки зелен камък, просто защото европейците не можели да ги различават. Затова много от скъпоценностите, плячкосани или купени от кръстоносците за „смарагди”, всъщност били хризолити или перидоти.
Навремето, в края на XIX и началото на XX век, много от скъпоценните камъни на Монголите от Делхи били донесени в Европа. Сред тях имало смарагдов талисман с наситен зелен цвят от 78 карата. Тук можем да добавим и персите, които твърдели, че който притежава смарагд, се радва на специалното покровителство на Бог.
Разказват, че жителите на долината Манта в Перу имали камък с размера на щраусово яйце, наречен Богинята Есмералда. В храма и носели по- малки камъни- „дъщери”, като дар за Богинята. Когато нахлули в Южна Америка през XIV век, испанците плячкосали Храма на Слънцето, в който имало огромна колекция от смарагди, но така и не открили Храма на Есмералда. Местонахождението му и до днес остава загадка.
Както при диамантите, сред смарагдите също има отделни екземпляри, които се смятат за зловредни. По времето на испанския крал Филип II, в Испанската армада имало такава поредица от събития, свързани със златен пръстен със смарагд, ограден от диаманти. Църквата, която го получила в дар, изгоряла при пожар до основи. Пръстенът бил спасен от огъня и предаден в музей, който скоро след това бил ударен от мълния и сериозно постродол. Властите тайно погребали пръстена в желязно кофчеже; мястото му не се знае и до днес.
Друг смарагдов пръстен с лоша слава принадлежал на руското императорско семейство. Императрица Елисавета Петровна го дала на Петер Холщайн- Готорп, който по-късно станал император Петър III. Той бил убит. Император Павел, който го носел, бил удушен. Александър II не искал да се освободи от него и си го сложил, пръстенът се изхлузил от пръста му, когато го убивали. Александър III бил по- умен от другите, той запазил пръстена в царската съкровищница, но отказвал да го носи. Обаче неговият син Николай II си то сложил, цялото му семейство било убито по време на революцията. Днес не се знае каква е по- нататъшната съдба на този пръстен.
Смарагдът, както и всички останали скъпоценни камъни, също е бил използван за лечебни цели. Източните лекари смятали, че той лекува епилепсия, премахва болкоте, спира повръщане, освен това той действа като противоотрова срещу ужилване и ухапване, лекува жълтеница и диабет, дори проказа, ако се наложи като лапа. Чак до XVII век били използвани соли и тинктури от смарагд срещу дизентерия, сърдечни болести, меланхолия и главоболие. Докторите вярвали, че той лекува възпаления и инфекции на очите и подобрява зрението. Нито една аптека или алхимичен дюкян в Средновековието не оставала без смарагд. В продължение на векове гравьорите го държали под ръка, за да гледат през него, когато им се уморявали очите.
Дълго време смарагдът е бил свързван с Диана /Артемида, богинята на гората, закрилница на жените и девойките и покровителка на родилките. Затова жените носели талисмани срещу помятане и за лесно раждане. Хората вярвали, че смарагдът ще се пръсне, ако целомъдрието на жената бъде опетнено; затова мъжете много обичали да го подаряват на съпругите си. Парацелз пише, че вибрациите на този скъпоценен камък действат най- добре заедно с медта- металът на богинята Венера.
Древните астролози го свързват с Меркурий. Носели го пътешествениците и мореплавателите като талисман за безопасно пътуване и успех- все неща управлявани от Меркурий.
Талисмани от смарагд се използвали и за други цели. Родителите ги окачвали на вратовете на децата си, за да ги пазят от проказа и чума. Влюбените си ги подарявали един на друг, вярвайки, че камъкът ще избледнее, ако партньорът им изневери. Смарагдът бил използван като защита срещу магии, уроки, отровни змии, епилепсия, обсебване от демони и за прогонване от зли духове.
Свързва се със зодиакалните знаци Телец, Близнаци и Овен.
Който сънува смарагд ще има земни блага и добруване; очакват го щастливи времена и много нови неща.

ЛЕЧЕБНА ЕНЕРГИЯ: Скъпоцене камък с много силна енергия и лечебни качества. Засилва зението, сърцето, имунната и нервната система.

МАГИЧЕСКИ КАЧЕСТВА: Тонизира тялото, ума и духа; синхронизира всички тела. Има силно балансиращо действие върху онзи, който търси истината. Твърди се, че отблъсква всяка негативност и стимулира духовните прозрения. Прави по- ясни сънищата, медитацията и жаждата за дълбоки духовни озарения. Може да предсказва бъдещето, ако се използва за гадаене.
Смарагдът привлича богатство, мир, равновесие, любов, изцеление и търпение. Разбулва истината между влюбените и защитава от всякакви магии. Усилва паметта и подобрява речта; изостря наблюдателността, смегчава високомерето и балансира енергиите.
Помага на човека да използва творческите си способности, като същевременно го прави по- организиран.
Свързва се с Венера и Луната; увеличава творческите и аналитичните способности и отваря нови пътища. Може да промени и магнетизира други камъни или предмети със своята сила; може да я насочи под формата на мщен енергиен лъч.
Някои автори твърдят, че една седмица преди и след пълнолуние е най- добрият период за използване на смарагда, като най- голямата му сила е по време на самото пълнолуние. Тогава магическите му качества са най- големи.

МАГИЧЕСКО ПРИЛОЖЕНИE

Колумбийските смарагди са най- чисти и с най- интензивен зелен цвят- също и най- скъпи. Другите не са толкова прозрачни и цената им е по- поносима. По- скъп, по- зелен и по- прозрачен, обаче, неозначава с по- силна вибрационна енергия. Както при всички други камъни, силата на всеки екземпляр трябва да се проверява индивидуално.
В много стари ръкописи се препоръчва смарагдът да се инкрустира в сребро или злато. Пръстенът от висококачествено сребро, например, е изумително, привличащо вниманието бижу. Комбинацията от сребро и смарагд прави притежателя си отворен към интуитивни идеи и свръх сетивни възприятия в сферата на творческите изкуства.
Спете със смарагд под възглавницата, за да си спомняте сънищата и астралните пътувания.
Избрани сайтове смарагд

Най-актуални страници смарагд

  • КУБА повече » ...