—јѕ‘»–

“¬Џ–ƒќ—“: 9.

÷¬я“: Ќюанси на синьото- от цвета на метличината, до много тъмносиньо, почти черно. —рещат се бели, зелени, виолетови, жълти, каф€ви, оранжеви и розови сапфири.

Ќј’ќƒ»ўј: ћианмар, Ўри Ћанка, »нди€, “айланд, јвстрали€, Ќигери€, ћонтана /—јў/,  амбоджа, Ѕразили€,  ени€,  олумби€, “анзани€ и ћалави.

ќѕ»—јЌ»≈: —апфирът, наред с рубина, е вид корунд. “е са втори по твърдост след диаманта. »мето ДсапфирФ веро€тно идва от гръцката дума сапфирос, ко€то има санскритски произход. ѕерсите са го наричали саффир, а арабите- сафир. Ћатинското наименование сапфирус, използвано от ѕлиний —тари, се отнас€ и до лазурита.
ѕрез 1880 г. в  ашмир е открито малко находище с най- висококачествените сапфири, познати н€кога по света; за съжаление, то отдавна е изчерпано. ƒнес най- добрите образци в тъмно кралско- синьо са известни като канчанабури /по името на мините, в които се добиват/, но и те бързо се изчерпват. ќбразците от по н€колко карата са почти толкова скъпи, колкото диамантите и рубините. —ветлосините се см€тат за най- висококачествени и ценни.
¬ъпреки че в представите ни сапфирът е красив €ркосин скъпоценен камък, срещат се и разновидности в други цветове. ‘актически всеки корунд, който не е червен, е сапфир. ≈динствени€т трети вид, с отделно наименование, е много р€дката и скъпа падпараджа- розово- оранжев камък, който се среща единствено в Ўри Ћанка.
∆ъртите сапфири варират от бледо- до кафеникаво- жълто. ѕовечето се добиват в Ўри Ћанка, съвсем малки количества има в јвстри€ и Ѕирма. Ќакога го наричали Дориенталски топазФ; трудно се отличава от жълти€ хризоберил.
«елените сапфири се добиват главно в јвстрали€, но има находища в ћонтана /—јў/ и “айланд. »звестни били под името Дориенталски смарагдиФ; цветовете им варират от светло- до синьо- зелено и дори жълто- зелено. —рещат се р€дко, въпреки това цената им е по- ниска.
–озови€т сапфир варира от много нежни оттенъци на розово до €ркорозово с виолетови нюанси; см€та се за по- евтин от сини€, но е сравнително скъп. ¬ Ѕирма се добиват редки образци от тази разновидност.
—апфирите с виолетов, синьо- виолетов, пурпурно- червен и розово- виолетов цв€т са били наричани Дориенталски аметистиФ. ѕовечето се добиват в Ўри Ћанка; срещат се още в “айланд и Ѕирма.
Ѕезцветни€т сапфир може да бъде напълно прозрачен, с лек жълтеникав оттенък или да има фини, кръстосващи се рутилови иглички. Ќ€кога е бил познат под името левкосапфир /от гръцката дума лейкос, Дб€лФ/. ƒнес се среща само в Ўри Ћанка; свързан е с ¬енера и често замества диаманта като рожден камък за месец април.
Ќай- редки и скъпи от всички са звездните сапфири. ѕри тах се наблюдава €влението астеризъм- шестолъчна звезда; получава се, когато рутиловите инклузии са разположени успоредно по трите оси на кристала и камъкът е кабошониран.

»—“ќ–»я » Ћ≈√≈Ќƒ»: ¬ продължение на векове всички сини камъни са били наричани сапфири, затова е много трудно да определим за какво точно става въпрос в много исторически тесктове. —ъщевременно използването му може да се проследи назад във времето до етруските, от VII в. ѕр.н.е.
¬ източните религии му е отредено почетно м€сто; будистите са го наричали Дкамък на камънитеФ- според т€х, той успоко€ва ума, носи щастие и духовно просветление. ’индуистите в€рват, че сапфирът е един от мистичните камъни и че сини€т дава добро здраве, богатство, щастие и благослови€ от боговете. —поред гърците, това е Дкамъкът на јполонФ; те в€рвали, че може да убива па€ци.
¬ една стара персийска легенда се разказва, че сапфирите се по€вили на света от последните капки амрита- еликсира на безсмъртието или мл€кото на Ѕогин€та, дар€ващо живот.
—поред евреите, пръстенът- печат на цар —оломон бил направен от сапфир. ѕрез —редновековието в ≈вропа в€рвали, че закрил€ целомъдрието, разкрива измамата и предателството, пази от черна маги€ и отблъсква чумата. ¬ъв ‘ранци€ през XIII век го носели, за да ги спаси от нищета.
ѕрез XII век христи€нските духовници го превърнали в свой религиозен атрибут и толкова се запалили по него, че папа »нокентий III издал декрет, според който всеки епископ тр€бва да носи златен пръстен със сапфир. —ега се оказва, че повечето оцелели пръстени от онези времена всъщност са били от син€ глина или матово стъкло.
—апфирът Д—вети ≈дуардФ, който днес е инкрустиран в британската кралска корона, е свързан с любопитна легенда. –азказват, че крал ≈дуард »зповедник дал пръстен със сапфир на един прос€к. —лед години пръстенът бил върнат на крал€ с бележка: Дўе се срещнем в ра€Ф. ћалко по- късно той починал и бил погребан заедно с пръстена. »зминали 200 години, ковчегът му бил отворен, пръстенът изваден и изложен в ”естминстърското абатство. ’ората в€рват, че който го докосне, ще се излекува от паралич, епилепси€ и лошо зрение.
ѕрез —редновековието правели лек от стрит на прах сапфир в мл€ко. — него мажели циреи и други кожни обриви. Ѕлест€щите сини сапфири били използвани като средство срещу отрова и ухапване от отровни животни. Ћекарите лекували с него треска, малари€, кожни и очни болести, стомашни €зви и чума. ѕрез XVII век църквата Д—вети ѕавелФ в Ћондон получила едър сапфир за лечебни цели.
¬ Ѕлизки€ »зток сапфирът е познат и като любовен камък. ћагьосниците в двора на източни€ владетел ’арун ал –ашид изработили специален любовен талисман за император  арл ¬елики /800-814/, за да го даде на жена си. “ой се състо€л от един овален и един квадратен сапфир, монтирани в кръст, за който се твърд€ло, че е направен от дървото на истински€ ’ристов кръст. »де€та за този талисман веро€тно идвала от източната легенда, че във всички звездни сапфири живе€т три добри духа, които нос€т добър късмет, в€ра и надежда.
¬ други култури звездни€т сапфир се см€та за съдбовен камък; трите му пресичащи се лъча призовавали “ройната богин€ на —ъдбата. —поред древната традици€, той носи късмет в най- добри€ смисъл на думата. »зточните цивилизации приписват същото значение и звездни€ рубин.
—ър –ичърд Ѕъртън, който е пътувал навс€къде из Ѕлизки€ »зток, притежава гол€м звезден сапфир или астерикс и в€рва, че това е щастливи€т му талисман. ’ората от този регион казвали, че той носи късмет, дори само ако се погледне, затова Ѕъртън го носел винаги и в зам€на получавал най- добрите коне и завидно внимание.
Ќай- големи€т известен звезден сапфир е Д«вездата на »нди€Ф с маса от 543 карата. —м€та се, че астериксите или звездните камъни, притежават допълнителна сила, ко€то привлича добър късмет и любов и отблъсква черната маги€.
¬ ƒревна √ърци€ всички поклонници, които посещавали ќракула на бог јполон, тр€бвало да нос€т син сапфир. —поред гръцката митологи€, титанът ѕрометей, който откраднал огън€ от боговете, за да го даде на хората, носел пръстен със сапфир.
¬ древността в€рвали, че всички магьосници и вещици използват сапфир, за да запечатат заклинани€та и магиите си и да тълкуват пророчествата си. ѕрез —редновековието те често плашели местните жители, като им казвали, че сини€т сапфир ще стане виолетов в присъствието на безбожник. –азказвали още, че той разкрива измамата, предателството и маги€та, освен това пази от завист и отмъщение от страна на враговете. јко го носи човек със свръхсетивни способности, ще бъде предпазен от скрити опасности.
—апфирът се свързва със зодиакалните знаци ƒева, ¬езни и —трелец.
 ойто го сънува, ще бъде защитен от опасности.

Ћ≈„≈ЅЌј ≈Ќ≈–√»я: —апфирът стимулира функци€та на хипофизата и така помага на ц€лата ендокринна система. —ложете го върху сърцето си, за да понижите температурата. Ћекува ума и духа. ƒобро средство при болки в гърба и кожни проблеми; твърди се също така, че прави косата и ноктите по- красиви. —поред н€кои твърдени€, помага при лечение на рак.

ћј√»„≈— »  ј„≈—“¬ј: ѕрекрасно средство за медитаци€, защото отстран€ва не€снотите. —инхронизира т€лото, ума и духа, стимулира психичните способности и вдъхновение. ѕодпомага общуването с ¬исши€ јз и духовните водачи. ѕодсила заклинани€та, творческото себеизраз€ване и космическото съзнание. —ъдейства на духовните стремлени€ и трансформаци€та. ѕрекрасен помощник, ако искате да се обучите във ¬исшите мистерии. ќтстран€ва стари блокажи и запечатва аурата. ўе фокусира енерги€та ви без съзнателни усили€ от ваша страна.
¬ една древна легенда се казва, че сапфирът, независимо от цвета си, прогонва мизери€та и € замен€ с благоденствие. —поред будистката традици€, той има много специални сили, които въвеждат в състо€ние на транс. ќсвен това помага при астрални проекции, ченълинг и развиване на психичните способности.

“ъмносин: ”правл€ва се от ёпитер; засилва съзидателните заложби и цели€ им потенциал; зазем€ва творческите личности и им помага да изпълн€т проектите си. —ъздава усещане за ло€лност в при€телските връзки. –азвива интуици€та и €сновидството. –азпръсква илюзиите и разбулва истината.  ато сатурнов камък, мъмносини€т сапфир унищожава вс€ка негативност в съзнанието и подсъзнанието и ги замен€ с просветление.

«елен:  амъкът на късмета- създава нагласа и атмосфера на благополучие.

—ветлосин: носи вдъхнов€ващи мисли. Ќасърчава положителната нагласа към живота и целите, които тр€бва да бъдат осъществени.

Ћилав /р€дка разновидност/: ќтстран€ва блокажите по път€ на творческите из€ви и прогреса в живота.

ѕадпараджа /оранжев/: ѕомага да видим нещата от по- широка перспектива и да натрупаме знани€; прекрасен помощник за библиотекари, писатели и учители. ”крепва психичното здраве и носи щастие; добър лечител на емоциите. “ова е камък на късмета, защото привлича богатство и уважение, предпазва от преждевременна смърт.

–озов: ”споко€ва онези, които искат да контролират нещата.

«везден: ”правл€ва се от —атурн. »злъчва посланието, че притежател€т му иска да се уедини и н€ма да търпи н€кой да се меси в живота му. ѕази от черна маги€, дори дълго след като напусне собственика си. ќблекчава сатурновите цикли и аспекти.

Ѕ€л: ўе ви насърчи да се отнас€те по- добре към себе си и да не бъдете толкова критични и взискателни.

∆ълт: ѕомага да се усвои и запомни информаци€та; дава достъп до познанието.

ћагическо приложение


Ќезависимо от цвета си, всеки сапфир е толкова благотворен, че препоръчвам на всички да го нос€т само заради положителните му вибрации. јко сте духовен търсач или практикувате маги€, сапфирът наистина ви е необходим, независимо дали го носите или само го използвате за ритуали. “ози скъпоценен камък е незаменим помощник за всички, които имат неблагопри€тен —атурн в рождената си карта или имат проблеми с транзитите на тази планета.
»збрани сайтове сапфир

Ќай-актуални страници сапфир

  • »станбул между ≈вропа и ќриента (от ѕлевен, ¬.“ърново и √аброво) - 3 нощувки повече ї ...

  • »станбул между ≈вропа и ќриента (от —офи€ и ѕловдив) - 3 нощувки повече ї ...

  • »станбул между ≈вропа и ќриента (от ѕлевен, ¬.“ърново и √аброво) - 2 нощувки с нощен преход повече ї ...