–”Ѕ»Ќ

–”Ѕ»Ќ

“¬Џ–ƒќ—“: 9.

÷¬я“: ¬сички нюанси на червеното, но може да бъде розово- червен, пурпурно- червен, огненочервен или каф€во- червен.

Ќј’ќƒ»ўј: ћианмар, “айланд, јфганистан, ѕакистан, ¬иетнам, »нди€, —јў, –уси€, јвстрали€ и Ќорвеги€.

ќѕ»—јЌ»≈: –убинът е скъпоценен корунд; кристалите му образуват шестостенни призми. „исти€т корунд е безцветен. –убинено- червени€т цв€т се дължи на наличието на хром. ѕод негово въздействие рубините флуоресцират на ултравиолетова светлина, подобно на гор€щи въглени. «атова н€кога са ги наричали карбункули.
≈дин от най- разпространените начини за различаване на истинските от синтетичните рубини е по инклузиите, които естествено се съдържат в тези камъни. “ова са рутилови иглички, цирконови кристали и кухини, пълни с вода.
Ќай- висококачествените рубини, чиито цв€т е наричан Дгълъбова кръвФ, се добиват в Ѕирма. ¬ тайландските има следи от жел€зо, което им придава леко кафеникав оттенък, а образците от Ўри Ћанка са по- скоро розови, отколкото червени. Ќай- бледорозовите рубини се продават под името Дрозови сапфириФ, но сапфират е друга разновидност на корунда.
ѕрез 1996 г. в ћианмар е открит рубин с тегло 3,5 кг. и маса от 21 000 карата. “ой е толкова съвършен, че според тамошното правителство, просто не може да бъде оценен.

»—“ќ–»я » Ћ≈√≈Ќƒ»: “ърговците на скъпоценни камъни от Ѕангког /“айланд/ и до днес разказват легендата за цвета на рубина, който зрее в зем€та и в продължение на хил€долети€ се превръща от чисто б€л в червен. —поред друга бирманска легенда, н€кога велики€т дракон Ќага снесъл три вълшебни €йца: първото взел ѕюсаути, цар€т на Ѕирма; второто- велики€т китайски император; от третото произлезли всички рубини на света. –убинът е най- попул€рни€т камък в Ѕирма; навремето в€рвали, че прави човека неу€звим, ако го имплантира под кожата си.
≈дна от титлите на древни бирмански царе била Д√осподар€т на рубинитеФ.  огато рудокопачите открили едър и красив рубин, цар€т изпращал в мината процеси€ от благородници, придружени от ескорт от войници, €хнали слонове. –убинът бил връщан обратно на м€стото, където бил намерен със съответната тържествена церемони€. ћоже би уважението към рубина от страна на азиатците е оказало вли€ние и върху арабите; в  орана му е отредено важно м€сто.
¬ индийските легенди се разказва, че първоначално рубинът бил безцветен като диаманта.  огато една махарини била прободена до смърт от ревнив царедворец, кръвта и обагрила нейните безцветни в кървавочервено; така всички останали рубини също станали червени.
¬ »нди€ рубинът се цени изключително високо; хората в€рват, че ги пази от зла орис. “е никога не ъхран€ват истинските едри рубини заедно с дефектните, защото см€тат, че по- качествените ще загуб€т достойнствата си. –убинът има много имена на санскрит, например ратнарадж /цар€т на скъпоценните камъни/, ранана€ка /първи€т сред скъпоценните камъни/, радмарага /червен като лотос/. »ндийците в€рват, че той осигур€ва на притежател€ си защита от врагове и нещасти€, отблъсква зложелателните мисли, помир€ва спорещите и лекува вс€какви болести.
ѕрочути€т рубин Д“имурФ, намерен в »нди€, първоначално бил притежание на султаните на ƒелхи.  огато “амерлан от —амарканд завлад€л града, го взел като част от пл€чката. “ози едър рубин след това преминал в ръцете на шах ƒжахан, който построил “адж ћахал. —лед убийството на шаха през 1747 г. камъкът попаднал в јфганистан; накра€, в средата на XIX век, част от военните репарации били изплатени на англичаните с него. ƒнес Д“имурФ е инкрустиран в колието, което английската кралица носи при н€кои официални случаи.
¬ прочути€ Дѕаунов тронФ на ѕерси€ /днешен »ран/ са инкрустирани 2 000 скъпоценни камъка, сред които 108 рубина.
¬ ќриента и ƒалечни€ »зток хората см€тали, че рубинът сигнализира за отрова, като промен€ цвета си; пази притежател€ си от вражески нападени€ и привлича най- добри€ късмет. ƒревните халдейци в€рвали, че това е най- мощни€т камък за защита от злото и за привличане на слава.
ƒревногръцки€т философ и естествоизпитател “еофраст и римски€т писател ѕлиний говорат за ДмъжкиФ и ДженскиФ рубини. ДћъжкиФ били най- блест€щите. Ќо ѕлиний пон€кога постав€ всички червени камъни в една категори€- рубини, гранати, червени шпинели- въпреки че очевидно е знаел какви са разликите между т€х. √ърците наричали рубина антракс, а римл€ните- карбункулус /гор€щ въглен/.
Ѕританците от епохата на кралица ≈лизабет I били доста впечатлени от рубина. —ър ƒжереми ’орси, доверен пратеник в двора на руски€ цар »ван √розни, съобщил на кралицата, че според цар€, рубинът може да засилва паметта, да пречиства кръвта и да лекува сърцето.
ћежду XIV и XVII век лекарите в€рвали в способността му да поддържа физическото и психичното здраве. ѕо онова време имало обичай да се докосват с рубин четирите ъгъла на имота за защита от светкавици, бури и лоша реколта. “ой бил см€тан за толкова важен, че през 1560 г. струвал осем пъти повече от диаманта.
ћадам де ѕомпадур, метреса на френски€ крал Ћуи XV, притежавала едър рубин, изр€зан във формата на прасе, който носела за късмет. ƒнес той се намира в Ћувъра.
ќт векове се см€та, че рубинът прогонва скръбта, предпазва от кошмари и от чума. ќсвен това спира кръвоизливи и лекува възпалени€. —редновековните лекари често го предписвали стрит на прах, в плодов сок, за увеличаване на умствените способности, при болести на черни€ дроб и проблеми с очите. ¬€рвали още, че ще потъмнее, ако наближава н€каква опасност.
–убинът, подобно на граната, се е см€тал за боен камък.
¬оините в много азиатски страни и ћалайзи€ в€рвали, че качествени€т рубин прави мъжа неу€звим за вс€какви оръжи€, направени от стомана. Ќо за целта тр€бва да бъде вградин под кожата.
«вездните рубини /които имат инклузии във формата на звезда/ се см€тат за много ценни из ц€ла јзи€. —поред легендата, звездата се дължи на три добродетелни същества, затворени вътре, заради н€какво незначително провинение. »мената им се превеждат като ¬€ра, Ќадежда и —ъдба. —ъщите духове живеели и в звездните сапфири. ¬секи, който притежава такъв рубин, може да е сигурен, че съдбата му ще се промени към по- добро.
— рубина са свързани зодиакалните знаци Ћъв, —корпион и –ак. —м€та се, че негов управител е ћарс.
 ойто го сънува, ще намери гол€мата любов. ќсвен това символизира неочаквани гости.

Ћ≈„≈ЅЌј ≈Ќ≈–√»я: ƒава жизнена сила на ц€лото т€ло, на ума и кръвоносната система; събужда активността при застой както на физическо, така и на духовно ниво. ѕрочиства чакрите от сърцето надолу.

ћј√»„≈— »  ј„≈—“¬ј: јко работите с този скъпоценен камък, той ще премахне вс€ко усещане за ограничение. –убинът дава кураж, подкреп€ самоотвержените начинани€, духовните търсени€, радостта и лидерските качества. ўе ви помогне да се освободите от раздразнението си, когато се налага да се грижите за другите.
–убинът поражда силно чувство и осъзнаване на вътрешната сила; но тр€бва да € овлад€ваме внимателно, за да не се превърне в гн€в или чувство за собственост. –азвива интуитивното мислене.
¬ъпреки че на физическо ниво символизира страстната любов, в езотеричен смисъл рубинът израз€ва духовната любов, постигната чрез трансформаци€. “ой е знак за мъдрост, издигнала се до висшите вибрации на Ѕожествеността. «ащитава и стабилизира, помага на хората да се справ€т със скръбта на всички нива, освен това привлича нови при€тели.

ћагическо приложение


ћного хора обичат да нос€т рубин в периода около зимното слънцестоене. “е не осъзнават, че червени€т му цв€т не само отива на сезона- той им харесва подсъзнателно заради енерги€та, ко€то вдъхва сила, радост и духовност. –азбира се, т€ присъства винаги, когато го носите, затова не го забрав€йте, ако отивате на интервю за работа, търсите юридически съвет или всеки път, когато се чувствате и изглеждате във форма и щастливи в сво€та кожа. Ќосете го така, че човекът, с когото разговар€те, да го вижда непрекъснато: най- добре на обици или колие. јко си сложите пръстен с рубин, ще тр€бва непрекъснато да размахвате ръката си пред лицето на хората.
 ато любовен камък рубинът символизира физическа страст, както розови€т кварц- по- нежните аспекти на истинската любов. ѕродажбата на рубини скача нагоре около ден€т на св. ¬алентин, когато съпрузи и влюбени го поднас€т в дар на партньорите си.
¬нимавайте, когато използвате рубина за любовна маги€. ≈динствени€т начин да овладеете мощната му сексуална енерги€ е като съчетаете единичен рубин с н€колко розови кварца. ƒа се над€ваме, че искате да привлечете човек, който да стане ваш любим за ц€л живот, а не само за една нощ.
»збрани сайтове рубин