–ј ќ¬»Ќ»

“¬Џ–ƒќ—“: 3.

÷¬я“: Ќай- различни цветове.

Ќј’ќƒ»ўј: ¬ъв водните басейни, навс€къде по света.

ќѕ»—јЌ»≈: —едефът представл€ва вътрешната обвивка на морските мекотели. “€ е тъмносин€, със сребрист перлен бл€сък. ћорски€т охлюв абалон от вида Haliotis обикновено има дълга плоска черупка с малки дупчици, през които диша. –азпространен е навс€къде по света, но най- едрите екземпл€ри живе€т в районите с умерен климат.
ћекотелото ципре€ или Дпорцеланов охлювФ /Cupraea moneta/, има малка, елипсовидна черупка с изпъкнала основа и пон€кога малка гърбица в задната част. –азмерите и варират от много дребни, до 8- 10 см. ƒължина. —рещат се на  арибите, »ндийски€ и “ихи€ океан, където живе€т в кораловите рифове и около скалите. ќтворът в основата или от едната страна, е набразден на къси, подобни на зъби, издатини; това е м€стото, от което животното излиза от черупката си. Ќай- едрите златисти ципреи се цен€т високо.
 ръглата мида от вида Pecten /морско ветрило/ е най- известна от всички двучерупкови мекотели. „ерупката и наподоб€ва широко ветрило, с две ДушичкиФ, в заострената основа. —рещат се най- различни разновидности от тази мида. ќт една такава огромна черупка излиза богин€та ¬енера на картината на Ѕотичели; цветовете и варират от б€ло до каф€во. јзиатската разновидност, наричана ДлуннаФ, се среща в »ндийски€ и “ихи€ океан, а черупката на един подвид е искр€що б€ла. ћоже би най- известната разновидност се нарича Длъвска лапаФ и се среща в карибските води. “€ има дебела, тежка черупка и на ширина е два пъти по- гол€ма, отколкото на дължина; отвътре е мораво- каф€ва, а отвън варира в различни нюанси на червено, оранжево и жълто.
ѕо света има стотици видове раковини- от дългите и заострени /тромпети/ и спираловидно извитите /свредели/, до обикновените черни миди, както и много други. «а мен най- красиви са €ркооцветените спираловидни ДсвределиФ и тръбообразните ДтромпетиФ, които достигат до 70- 80 см. дължина.

»—“ќ–»я » Ћ≈√≈Ќƒ»: –аковините, особено ципреите, са били използвани за украшени€, амулети и религиозни цели, още 20 000 г.пр.н.е. –имл€ните са ги наричали матрикулус /малка утроба/, също и порцела, което означава ДвулваФ и Дмалко прасеФ. Ќародите по —редиземноморието, Ѕлизки€ »зток и “ихоокеанските острови ги ползвали като символ на Ѕогин€та и при магически ритуали за лечение, плодовитост, възраждане и късмет. ћагическото им приложение продължило и в епохата на христи€нството.
„ерупката на мидата Дморско ветрилоФ от векове е имала религиозно значение. “акива образци са намирани в храмове на богините навс€къде по —редиземноморието, ≈вропа и на Ѕританските острови. “ова е един от символите на келтската богин€ Ѕригит, другото име на јфродита. »зползването и кат осимвол на йони и Ѕогин€та може да се проследи от английското и наименование scallop до норвежката дума skalpr /обвивка или вулва/.
¬сички мидени черупки и раковини са свързани с елемента ¬ода.
 ойто ги сънува, очаква го ново начало или раждане на дете.

Ћ≈„≈ЅЌј ≈Ќ≈–√»я: —едеф от миди и морски охлюви: добър лечител на т€лото, особено на първите три чакри.

јболон: ”споко€ва твърде напрегнатите хора.

ѕауа: Ћекува т€лото от болести, причинени от стрес.

ћј√»„≈— »  ј„≈—“¬ј: ¬сички раковини установ€ват връзка с Ѕогин€та и водните божества. ќсвен това са полезни при работа върху емоционални ситуации- минали и насто€щи.

—вредел: ƒобър помощник при ритуали, чи€то цел е да проникнете през стените, които ви пречат да напреднете.

ћида: ѕривлича пари и богатсктво.

—пираловидни раковини от марски охлюви: ѕрекрасно средство за връзка с водните деви. ћедитаци€та с т€х, както и с вс€ка друга черупка, ще ви поведе по спирални€ астрален път, по който може да стигнете до н€кой минал живот.

ћорско ветрило: ѕлодовитост и плодотворни идеи.

ѕауа /абалон/: ћоже да ви бъде много полезна в периоди, когато се изправ€те срещу тежка карма или при трансформаци€ на душата.

ћагическо приложение:


„ерупката на абалона е красив ритуален аксесоар. ћожете да € напълните с п€сък и да € използвате за горене на благовони€ или като съд за малки предмети. «а същата цел ще ви послужи и черупката на мидата Дморско ветрилоФ.
јко сте имали късмета да се сдобиете с огромната продълговата раковина на морски€ охлюв Strombus gigas /наричана още тромпет/, използвайте € най- вече за връзка с водните ƒеви. јко не се притесн€вате да промените естествената и форма, намерете човек, който разбира от това, да пробие едини€ и край, за да духате през не€. “€ издава печален, почти свръхестествен звук, с който можете да отбележите началото на церемони€та- той със сигурност ще привлече вниманието на всички участници.
”крас€ването на олтара с колекци€ от раковини, с вс€какви размери, е подход€щ начин да поднесете почитани€та си на Ѕогин€та. ћоже би ще ви се случи да попаднете на огърлици от малки обработени и огледални черупки; те са много красиви и е при€тно да ги носите по време на ритуалите си.
»збрани сайтове раковини