ПЕРЛА

ТВЪРДОСТ: 2,5- 4,5

ЦВЯТ: Бял, розов, кафяв, черен; с много оттенъци.

НАХОДИЩА: Персийски залив, Индийски океан, Червено море, Полинезия, Австралия, Япония, Китай, Шотландия, Ирландия, Франция, Австрия, Германия и САЩ.

ОПИСАНИЕ: Перлите, също като кехлибара и гагана, не са минерали, а втвърдено органично вещество. Но в продължение на хилядолетия те се ценят високо и се използват за различни магически цели. Образуват се в мидите и други мекотели, когато под черупката попадне песъчинка; за да намалят дразненето, животните автоматично започват да отделят специални вещества. Практиката за изкуствено поставяне на дразнители в мидите се прилага в Китай още през XIII век. Под черупките слагали зрънце от седеф, след това нареждали мидите в плетени кошове и ги потапяли в морето, окачени на специални салове. След три- четири години събирали „реколтата”. Още в онези времена тези производители на перли вкарвали в мидите миниатюрни восъчни изображения на Буда; когато се покриели със седеф, ги продавали в храмовете.
За производството на перли се използват три дребни разновидности молюски от вида Pinctada, наречени според цвета по ръба на мантията- „сребърна”, „златна” и „черна устна”. Първата образува бели перли, втората- розови и жълтеникави, а третата- черни. Мекотелото Strombus gigas в топлите води на Калифорнийския залив произвежда едри, красиви розови перли с шарки, подобна на пламък по повърхността. Перлите са най- скъпите от всички органични скъпоценни материали. Те съдържат около 2% вода и не бива да се съхраняват на много топло място, защото изсъхват и по повърхността им се появяват тънки като косъм пукнатини. Освен това, след век и половина загниват и почерняват.

ИСТОРИЯ И ЛЕГЕНДИ: Думата „перла” идва от латинското pilula- „топче”. Те са били познати на Изток от древни времена и са били високоценени от старите средиземноморски цивилизации. Римляните ги посвещавали на богинята Изида и ги носели, за да привлекат нейното внимание и благосклонност. Гмуркачите ги използвали за защита срещу акули.
Метафората „златни одежди” се споменава в много древни ръкописи, но не означава дреха, изтъкана от златни нишки. Всъщност се има предвид тъкан от органични материали, произведени от определени мекотели. Перлените миди се прикрепват към подводните скали чрез сноп от меднозлатисти нишки, наречени byssus. В стари времена хората ги събирали и изтъкавали от тях прословутите „златни одежди”.
За произхода на перлите се разказват много легенди. В една от тях, записана от Плиний, се казва, че те са се образували от капки роса, попаднали в отворените черупки на мидите, докато се размножават. Тази идея идва от Изтока, където разказват, че по пълнолуние мидите улавяли капки небесна роса, паднали от Луната; после те се втвърдявали и се превръщали в перли. Може би оттам идва легендата, че светят нощем. Хората от времето на Плиний вярвали също така, че светкавиците спирали растежа на перлите, а от гръмотевиците мидите „помятали”. Древните араби имали същата легенда за перлите, но добавяли, че мидите излизат на повърхността само през април, за да уловят росата.
В Китай вярвали, че перлите са капки от слюнката на драконите, които капят по време на дъжд, който те произвеждат в небесата. Затова много китайци смятат перлите за талисмани срещу пожар. Освен това, те пазят притежателя си чист и неопетнен.
В Древна Индия знаели, че бисерните миди произвеждат перли, но същевременно вярвали, че понякога могат да ги намерят в стомаха, главата или мозъка на слоновете. Перлите се смятат за могъщи талисмани срещу всякакви опасности; асоциират се с Луната и затова са символ на влюбените. Много традиционни индийски любовни еликсири съдържат фино стрит перлен прах.
В скандинавските страни също разказват приказка за перлите и бог Балдур. Когато бил убит от стрела от имел, по време на едно състезание, майка му, богинята Фриг, заплакала. Сълзите и се вкаменили и се превърнали в перли.
През Средновековието добавяли стрити на прах перли към отварите с противоотрова. Такъв лек бил даден дори на френския крал Шарл VI в безполезни опити да му бъде върнат разумът. Лекарите в онези времена вярвали, че перлата лекува хемороиди, повръщане на кръв, обилна менструация, сърдечни болести, освен това прогонва „злите духове” от ума. Правели мехлем от изгорена перла и корал, с който мажели телата на прокажените.
За щастие фино стритият перлен прах заместил пудрата, съдържаща арсеник, с която френските и английските дами обилно покривали лицата си; смятало се, че тя подобрява структурата и блясъка на кожата. Някои козметични предприятия и днес добавят перлен прах в пудрите и кремовете за лице.
Перлите се свързват със зодиакалните знаци Рак, Близнаци и Риби. Който ги сънува, ще има много верни приятели.

ЛЕЧЕБНА ЕНЕРГИЯ: Балансират и лекуват всички чакри. Помагат при лечението на стомашни болки, простуда, бронхит и белодробни инфекции.

МАГИЧЕСКИ КАЧЕСТВА: Смята се, че белите перли се управляват от Луната и зодиакалния знак Риби, а черните- от Сатурн. Те помагат на онези, които търсят висшата мъдрост и истина. Поемат негативните енергии от човека, който ги носи, и му помагат да види и да приеме истината за себе си.

 

Магическо приложение


Аз обичам да използвам единични дребни перли заедно с други камъни, защото те изкарват на повърхността истината за всяко събитие, докато другият кристал върши своята работа.
По мои наблюдения перлата изяснява нещата, когато се медитира върху проблемен човек или ситуация. Но ще видите и истината за себе си и за своите постъпки във връзка съсп същия проблем, така че се подгответе да се изправите лице в лице с нея и да я приемете. Щом става въпрос за поемане на отговорност, Сатурн никога няма да ви остави на мира. Може да си мислите, че сте избягали от проблема. Но времето минава и изведнъж се оказвате в подобна ситуация. Този път няма да ви бъде позволено да се скриете от истината и сигурно ще получите по- сериозен плесник, за да не забравите урока. Затова най- добре се справете с неприятното положение още от първия път.
Избрани сайтове перли

Нови интернет страници перли

  • ГЕОГРАФСКИ СВЯТ Туристически агенции: Светът на Вашите мечти Перлите на Адриатика (автобус)

  • Най-актуални страници перли

  • Дубай - Перлата на Ориента - 7 нощувки - 06.10.2019; 13.10.2019г. повече » ...

  • Перлите на Адриатика Перлите на Адриатика (автобус)