ОПАЛ

ТВЪРДОСТ: 5,5- 6,5.

ЦВЯТ: Благородният опал е светъл и блести в цветовете на дъгата; черният има тъмна основа. Обикновеният няма разноцветни отблясъци. Огненият е искрящ, червеникаво- оранжев; познат е още като мексикански огнен опал.

НАХОДИЩА: Австралия, бивша Чехословакия, САЩ, Бразилия, Мексико и Африка. От XIX век Австралия е най- големият доставчик.

ОПИСАНИЕ: Опалът е съставен от микроглобули, потопени в гелообразен силициев диоксид, на които се дължи „огнената” игра на цветовете. Той не образува кристали; може да изсъхне и да се разтроши. Това е деликатен камък, като понякога 30 % от собственото му тегло се пада на съдържащата се в него вода. Затова при прекалено нагряване може да загуби блясъка си; понякога повърхността му се напуква, ако от топло помещение се изнесе на студено, а при прекалено силен натиск може да се счупи.
Благородният бял опал е бял, светлосив, жълтеникав, светлосиньо- сив или бледосин. Много е крехък и не понася груби манипулации. Добива се от векове в бивша Чехословакия /където са най- старите опалови мини в Европа/, а днес се доставя от Австралия, САЩ, Мексико, Бразилия, Япония и Индонезия.
Водният опал /хиалит/ е прозрачен, но има чудесна игра на цветовете, наподобяваща „огньове”, докато при разновидността, известна като хидрофан, тя се вижда едва когато се потопи във вода или олио.
Огненият опал може да бъде прозрачен или полупрозрачен; има наситени жълти, алено- червени или оражневи оттенъци, понякога- но не винаги- с огнена опалесценция. Бил е известен на ацтеките и днес се добива в Мексико; той е една от редките разновидности на опала, която по- скоро се фасетира, отколкото кабошонира. Висококачествените огнени опали са прозрачни, а не млечни, с красиви, наситено- оранжеви основни цветове. Никой друг скъпоценен камък не прилича на него. Добива се още в Гватемала, Хондурас, Австралия и САЩ.
Истинският черен благороден опал е рядък и много скъп; един екземпляр с размерите на бобено зърно може лесно да достигне цена от 25 000 долара. Цветовете му варират от черно през сиво- синьо до опушено сиво; цветните петна са почти същите като при белия благороден опал. Към 1887 г. в района, наречен „Белите скали” в Ню Саут Уелс, Австралия, миньорите откриват няколко находища с естествен черен опал. Преди това той се е срещал много рядко, затова непочтените търговци на скъпоценни камъни го произвеждали изкуствено, като потапяли светли опали в мастило или ги заливали с вряло масло, докато се просмуче през пукнатините. Днес Австралия е най- големият доставчек на естествен черен опал, като известни по- малки количества идват от Индонезия.
Други разновидности на опала са: мъхов, дървесен, паунов, арлекин, червеникаво- кафяв и восъчен.
В много случаи благородният опал замества вкаменелости- черупки, амонити и други фосили.

ИСТОРИЯ И ЛЕГЕНДИ: Едно от имената на опала в древна Гърция било педерос, което означава както „дете”, така и „любимец”. Наричали го още керауниос /гръмотевичен камък/; съответното латинско име било церауниум. Наред с опала, гръцката и латинската дума „педерос” се отнасяла още до аметиста и два вида растения. Другото латинско име на опала било опалус. В санскритските текстове той се нарича упала или „скъпоценен камък”.
За римляните опалът бил камък на късмета и пламенния устрем. Когато сенаторът Ноний отказал да се раздели със своя много голям опал, Марк Антоний го изгонил от Рим. Опалът по някакъв начин е свързан с римския празник Опалия- ритуал в чест на богинята Опс, който се провеждал всяка година. Римляните го смятали за силен помощник на оракулите. Руснаците обаче гледат на него по съвсем различен начин. Те отказват всякакви сделки и не купуват нищо, ако сред предлаганите стоки има опал. Според тях всяка покупка в негово присъствие ще им донесе само лош късмет.
През XIV век наричали опала офталмус или „очен камък”, , защото вярвали, че засилва зрението. Може би това е и „философският камък”, за който пишат арабските алхимици.
В норвежката „Еда” има една приказка за ковача Волунд, който изковал от детски очи свещен камък, наречен yarkastein. Според Братя Грим, този свещен норвежки камък вероятно е бял опал.
Албертус Магнус /1193- 1280/ пише, че в короната на свещените римски императори бил инкрустиран много голям великолепен опал; той бдял над императорското семейство. Описан е като чисто бял, прозрачен камък, който проблясвал с яркочервена светлина. Наричали го патронус форум /покровителя на крадците/ и вярвали, че който го носи, ще стане невидим.
Митът, че опалът носи щастие, вероятно се дължи на неговата чупливост; напротив, много древни цивилизации са го смятали за камък на късмета. Може би романът на Уолтър Скот Anne of Geierstein е допринесъл за лошата слава на опала, въпреки че той никъде не споменава опал, а и характеристиките му не съвпадат. Едно от най- ранните му описания на английски е направено по времето на кралица Елизабет I; там нищо не се споменава за вредно влияние. И все пак, годежният пръстен с опал продължава да се смята за лош знак.
Унгарските опалови мини в Черновци развивали активна дейност през Средновековието и доставяли големи количества. Когато по времето на кралица Виктория било открито находището в Австралия, тя незабавно наредила на кралските бижутери да изработят различни красиви накити за нея и така те излезли отново на мода.
Според древните вярвания, опалът предпазва притежателя си от зарази и го предупреждава за отрова, като променя цвета си. Ако се носи като медальон, лекува меланхолия и очни болести, освен това запазва цвета на русата коса. За древните гърци той събуждал пророчески дарби. В Индия прокарвали парче опал по веждите за прочистване на съзнанието и усилване на паметта. В източните култури този минерал се смята за свещен, защото съдържа духа на истината. Черният опал се ценял високо като камък на късмета.
Опалът е свързан със зодиакалните знаци Рак, Везни, Риби и Скорпион. Смята се, че е управляван от Меркурий.
Който сънува опал, ще живее щастливо и благополучно. Огненият опал означава финансови приходи..

ЛЕЧЕБНА ЕНЕРГИЯ: Успокоява очите, сърцето и нервите. Предпазва здравето.

МАГИЧЕСКИ КАЧЕСТВА: Опалът повишава интуицията и балансира емоциите, тъй като стимулира епифизата и хипофизата. Той съдържа всички цветове в себе си, затова с него може да се работи върху всички чакри.
Помага за установяване на съзнателна връзка с висшите измерения и съществата, които ги обитават. Много силен пророчески камък, който се програмира лесно както с положителни, така и с негативни вибрации. Затова е по- добре да го купите сами, вместо да го получите от друг човек. Той изважда на повърхността дълбоко скрити спомени от минали животи, затова трябва да сте сигурни, че наистина искате да ги узнаете, преди да започнете да носите опал.
Засилва паметта и прочиства мислите; носи успех на бизнесмените, помага на хората, които заемат лидерски позиции.

Черен: Повишава сексапила; води към висши духовни преживявания. Един от най- силните камъни на късмета. Използвайте го заедно с флуорит за изчистване на аурата и предпазване от енергийни нишки.

Син: Дава необичайни творчески идеи.

Огнен, слънчев или мексикански: Повишава личната сила и способността за действие. Може да прекрати всякакъв застой на което и да е ниво. Помага за установяване на контакт с Висшия Аз. Освен това привлича богатство.

Прозрачен, бял или жълт: Изчиства енергийните блокажи, когато ви предстои нещо ново; повишава продуктивността. Носете или дръжте в себе си бял опал, за да привлече повече пари. Той прониква в сърцевината на проблема, затова не е подходящ за хора, които не обичат да поемат отговорност или твърде млади.

Бял: Повишава продуктивността.

 

Магическо приложение


Ако не можете да се справите с предубеждението, че опалът носи лош късмет, по- добре не го носете. Той е изключително чувствителен към вибрациите и менталните енергии на притежателя си и ги излъчва обратно. Тъкмо това го прави толкова силно средство за проявление. Например, ако наистина вярвате, че сте се устремили към нови висоти в кариерата, към благополучие или духовен растеж, или че ви очаква нова любов, опалът ще излъчи тези положителни вибрации и така ще привлече онова, което вашият ум приема възможно. За съжаление и отрицателните ви нагласи ще бъдат изпратени със същата сила. Не го използвайте, ако сте песиместично настроени или отчаяни.
Избрани сайтове камък

Нови интернет страници камък

  • Aleti Furniture – италиански мебели и осжетление от водещи производители. Кухня

  • Най-актуални страници камък

  • Класически италиански кухни от масив модел Tiffany. Производител: ARREX, Италия. Класически и модерни италиански кухно от масив, естествен фурнир, лакови покрития и др. материали. Модел Tiffany, Arrex

  • Класически модел италианска кухня модел Sveva. Производител - ARREX, Италия. Класически и модерни италаински кухни от масив, фурнир и др. материали. Модел Sveva, Arrex

  • Модерна италианска кухня модел Sesamo. Производител ARREX, Италия. Модерни и класически италиански кухни. Модел Sesamo, Arrex