ќЌ» —

“¬Џ–ƒќ—“: 7.

÷¬я“: ћоже да бъде каф€в и б€л, черен и б€л, или изц€ло черен.

Ќј’ќƒ»ўј: ќниксът е вид халцедон- микрокристален кварц. Ѕлизък е до ахата, с изключение на това, че ивиците му са по- скоро прави, отколкото извити.

ќѕ»—јЌ»≈: »мето му идва от гръцката дума оникос /нокът/. ≈дин автор от средата на XVII век разказва стара легенда, че ониксът представл€ва втвърден сок от дърво, наречено оника.
ћексикански€т оникс е ивичест или набразден калцит, твърде мек за изработване на бижута. Ѕразилски€т, алжирски€т, €ваиски€т, пещерни€т и мраморни€т оникс са неправилно назовани сталагмитов калцит.
ѕовечето черни оникси също не са истински- това са черни ахати, обработени така, че да придоби€т плътен черен цв€т. «а целта се потап€т в захарен разтвор за около месец и след това се загр€ват в с€рна киселина.
√ибралтарски€т камък е разновидност на ониксов мрамор с каф€ви ивици; среща се във варовиковите пещери на √ибралтар.

»—“ќ–»я » Ћ≈√≈Ќƒ»: „ерни€т оникс се използва поне от 5000 години. Ќ€кога го наричали Днокътен камъкФ. ƒревните египт€ни познавали различни техники за оцвет€ване на оникса, за да подобр€т или промен€т багрите му. ¬ Ѕлизки€ »зток хората го използват от векове като антистресов камък, защото в€рват, че поема негативните енергии и облекчава напрежението.
ѕечатите от оникс били много попул€рен сред древните римл€ни, които харесвали минерали на разноцветни пластове. “ой бил използван за инкрустации, камеи, малки статуетки и мъниста. ќтначало всички камеи служели за амулети; думата идва или от арабски- кеме€ /маги€/ или от иврит- кеме€ /амулет/.
¬ една английска църква от години използват оникс за лечебни цели; върху него дори е гравирано името на гръцки€ лечител јсклепий /латински€т ≈скулап/.
¬ един средновековен арабски текст пише, че в  итай рудокопачите много се страхували от оникса; те незабавно го изнас€ли от страната и го продавали. ¬еро€тно оттам идва и в€рването, че пон€кога той предизвиква непри€тни прежив€вани€.
Ќавремето хората окачвали оникс на ши€та си, за да охлад€т сексуалните си страсти и да получат духовна сила и вдъхновение. » до днес в »нди€ и ѕерси€ го носат като зашита срещу уроки. Ќа »зток се използва и за противодействие срещу вредните аспекти на —еверни€ възел на Ћуната.
—поред една много древна легенда, вътре в оникса има затворен демон. “ова зло същество можело да излиза оттам само в полунощ. Ќо докато стои заключено там, тр€бва да изпълн€ва вол€та на притежател€ на камъка.
¬ много култури на оникса се гледа като камък на лоши€ късмет, който предизвиква неуспехи, раздори, спорове между при€тели и нощни кошмари. ћоже би това в€рване идва не само от легендата за затворени€ демон, но и от факта, че не е препоръчително за човек с неблагопри€тен —атурн да носи оникс.
ќниксът пон€кога се свързва със —атурн и «ем€та, както и със зодиакални€ знак Ћъв.
 ойто го сънува, го очаква щастлив живот с подход€щ партньор.

Ћ≈„≈ЅЌј ≈Ќ≈–√»я: Ћекувайте с оникс физическо или психично забол€ване, причината за което се корени в минали животи.

ћј√»„≈— »  ј„≈—“¬ј:  ато управл€ван от —атурн и «ем€та, ониксът ще ви помогне да балансирате емоциите си и да придобиете умение за самоконтрол. ќсвен това уравновес€ва мъжката и женската пол€рност у всеки човек.
“ъй като е сатурнов камък, той носи духовно вдъхновение, разрушава проблеми от минали животи и ви помага да приемете трансформиращите предизвикателства в този живот. ѕредпазва от черна маги€ и зли духове. ѕомага за припомн€не на физически събити€ от насто€щи€ или от минал живот.
–аботата с черниа оникс ще ви помогне да балансирате кармичните си дългове. ќсвен това, той отвар€ вътрешните врати, за да чувате гласа на боговете.
ћоже да успокои стреса, като засили самоконтрола и привлече добър късмет и вдъхновение.

„ерен: ўе ви помогне да се почувствате в безопасност и да не се безпокоите твърде много. »зползвайте го за разрушаване на негативните енергии, които другите ви изпращат. “ой може да преобразува тези вибрации още преди да са ви навредили.

«елен: ”споко€ва и облекчава емоциите.

ќранжев до каф€в: ѕодчертава личната индивидуалност.

„ервен: ѕрави личността по- динамична.

Ѕ€л или кремав: ѕодпомага творческите проекти, като разгръща идеите и въображението.

 

ћагическо приложение


 огато кажат ДониксФ, повечето хора си представ€т черен камък. јз също го предпочитам, дори да е обработван, за да получи този цв€т.  огато го нос€, се вли€€ по- малко от негативните вибрации, особено ако съм сред много хора. „ерни€т оникс отблъсква лошите енергии, а вие се чувствате по- малко у€звими и нервни.
ѕон€кога, обаче, може да попаднете на б€л или кремав екземпл€р, обикновено с н€колко каф€ви ивици. “ой излъчва нежни успоко€ващи вибрации, много подход€щи за релаксаци€ и размисъл.
»збрани сайтове оникс