ћјЋј’»“

“¬Џ–ƒќ—“: 4

÷¬я“: «елен до тъмнозелен, с по- светли спирали и ивици.

Ќј’ќƒ»ўј: Ќавс€къде по света, като «аир е най- големи€т доставчик.

ќѕ»—јЌ»≈: —реща се в районите с медно- рудни находища; малахитът е непрозрачен, зелен, масивен минерал; цветът му се дължи на медта. »ма характерен заоблен вид; реже се и се полира, за да изпъкнат смен€щите се светло- и тъмнозелени пластове.

»—“ќ–»я » Ћ≈√≈Ќƒ»: »мето ДмалахитФ идва от гръцката дума малаке, означаваща Дградинска ружаФ- веро€тно заради цвета си.
¬ ƒревен ≈гипет и ёде€ още 4000 г.пр.н.е. се добивали големи количества от този минерал в хълмовете между —уец и —инай. ћедните мини на цар —оломон край ≈йлат на „ерно море, също достав€ли малахит. ѕо- късно гърците и римл€ните го ценели високо и изработвали от него талисмани.  олоните в ’рама на ƒиана в ≈фес били облицовани с малахит.
“ова е един от първите минерали, използван като символ на властта от висши класи в ≈гипет. ”крашени€та за глава на фараоните често били обточени с малахит; той повишил вибрациите на ума на управника и му помагал да взема мъдри решени€.
—тарите автори отбел€зват, че робите, които работели в медно- малахитовите мини, обикновено не се разбол€вали от чума и холера- често срещана напаст в ƒревен ≈гипет. «атова го носели като защита от тези болести.
¬ една стара руска легенда се казва, че който пие от малахитова чаша, ще придобие способността да разбира езика на всички животни.
¬ по- нови времена малахитът се използвал предимно за архитектурна декораци€- например на големите сгради в царска –уси€ или колоните на храма Д—в. —офи€Ф в »станбул.
“ози зелен минерал често е нашарен със спирали в различни зелени нюанси, които пон€кога образуват ДокоФ, затова н€кои ги наричат Дпаунови камъниФ. ќт т€х се изработват бижута или талисмани за защита от уроки. ћалахитът се см€та за камък на богин€та ёнона, чи€то свещена птица е паунът. ¬ една етруска гробница е намерено малахитово око с триъгълна форма, обикновено в сребро. » до днес в »тали€ нос€т талисмани от малахит. ¬ н€кои райони на √ермани€ в€рват, че той предпазва от падане и предупреждава за наближаваща опасност, като се спуква.
ѕрез XVII век действието на малахитовите талисмани се простирало от защита срещу зло, до лек за всички физически болести. ѕиели го стрит на прах и разбъркан с мл€ко срещу херни€, за намал€ване на болката при сърдечен пристъп и за облекчаване на колики. — него спирали кръвотечение, като го размесвали с мед и го мажели върху раните. ћайките носели малахитови амулети, за да растат зъбките на децата и като предпазно средство срещу гърчове. ћного хора го използвали като сънотворно. ¬€рвали, че предпазва от мълнии и заразни болести, че привлича истинска любов и късмет. Ќо най- важното му качество било да пази от вс€какво зло и маги€. ѕри наближаваща опасност се разцепвал на две.
ћалахитът в много отношени€ прилича на обсидиана. “ой може да стане вашето пророческо огледало по време на медитаци€, като ви потопи дълбоко в други светове или животни. ќсвен това изважда на повърхността потиснати емоции и блокажи, свързани с минали прераждани€.

 

ћагическо приложение


ћалахитът има още едно магическо качество, което р€дко се споменава в книгите. “ой действа като огледало на душата- отраз€ва само истинската същност и характера на човека, който го използва или носи. «атова по-добре не го използвайте, ако не се чувствате добре.
»збрани сайтове талисмани