ЛУНЕН КАМЪК

ТВЪРДОСТ: 6- 6,5.

ЦВЯТ: Бял, сиво- бял, жълт, бледозелен, праскови, прасковен, кафяв или розов, със сини или бели отблясъци. Почти или изцяло прозрачен, но е замъглен от бледи проблясващи ефекти. Понякога можете да видите иризацията на тъмносив фон.

НАХОДИЩА: Навсякъде по света, но най- големите образци се срещат в Норвегия, Русия, САЩ, Канада, Кения, Индия и Шри Ланка.

ОПИСАНИЕ: Лунният камък е наричан още воден опал, рибешко или вълче око. Това е вид фелдшпат, наречен още ортоклаз. Доставя се от мините в Шри Ланка, Швейцария и Бирма. Когато се среже и се обработи на кабошон, проявява ефекта на котешко око- променя се в зависимост от светлината, която се отразява от повърхността му. Лунни камъни с голям размер и високо качество се срещат много рядко.

ИСТОРИЯ И ЛЕГЕНДИ: Всички древни култури приемат, че този минерал е свързан с Луната; бил използван при нарастваща Луна за любовна магия, а при намаляваща- за предсказване на бъдещето.
Плиний нарича лунния камък астрион, астриотес и церауния. Той го описва като прозрачен или почти прозрачен, с яркобяло петно, което се движи, когато се завърти камъкът- подходящо описание за минералите от вида котешко око. Според него, най- хубави цеурании /гръмотевични камъни/ се добивали в Кармания; те имали синкав оттенък. Гърците го наричат афроселини- комбинация от имената на две богини- Афродита и Селена. Образци от този минерал са намерени в римски накити от 100 г. сл. Хр., а в Далечния изток- дори и по- стари.
През Средновековието пътешествениците носели лунен камък за защита. Вярвали също така, че носи щастие в любовта, късмет в хазартните игри и лекува епилепсия. Най- благоприятното време за носене на лунен камък било в понеделник- деня на Луната, както първоначално го наричали.
Камилус Леонардус, лекар от XVI век, го споменава като селенит. Но това е различен минерал. Той пише, че в лунният камък има фигура на луна или звезда.
В Индия се смята за много свещен и се полага само върху жълт плат. Там го наричат кандра канта и твърдят, че светлината на пълната Луна му дава магически и окултни сили. Смята се, че носи много добър късмет и дава на човека способността да вижда в бъдещето.
В Азия вярват, че най- красивите синкави лунни камъни се мият от вълните на прилива само веднъж на 21 години, когато Слънцето и Луната са в определена взаимовръзка. Азиатските култури също го смятат за камък на големия късмет.
Той предпазва пътешествениците, носи успех и щастие, особено в любовта; освен това дава вдъхновение. 
Лунният камък обикновено се свързва със зодиакалните знаци Рак, Везни и Скорпион.
Който го сънува, ще пътува и ще се радва на добро здраве. Освен това символизира разгръщане на духовното и психичното развитие.

ЛЕЧЕБНА ЕНЕРГИЯ: Помага при „женски болести” и раждане. Пречиства лимфната система; балансира стомаха, панкреаса и хипофизата. Може да намали оток и да изхвърли излишните телесни течности.

МАГИЧЕСКИ КАЧЕСТВА: Всеки сам трябва да поработи с лунния камък, за да разбере дали действа по- добре при нарастваща или намаляваща Луна, в зависимост от това с каква магическа или гадателска практика има намерение да се занимава. Твърди се, че променя блясъка си по време на различните фази на Луната- при нарастваща Луна и пълнолуние е по- светъл, а при намаляваща и новолуние- по- тъмен.
Балансира емоциите, като укротява прекалено бурните реакции. Облекчава стреса и напрежението. Смекчава непреклонността и укрепва емоционалните връзки с Висшия Аз. Помага на човека да види всички възможности и да се раздели с ограничените си възгледи. Използвайте го при нарастваща Луна за любовна магия; при намаляваща предричайте бъдещето. Отстранява емоционалните блокажи между влюбените и им помага да общуват по- добре.
Носи богатство и дара на предсказанието. Помага да се установи връзка с Богинята и с женския аспект в човешката природа. Работи добре с граната. Този минерал разбулва истината зад илюзиите и ще ви помогне да свалите маските на вашите тайни или скрити врагове.
Повишава свръхестествените способности; съхранявайте го при гадателските си пособия. Ще отвори вратите към подсъзнанието пред онези, които истински желаят да постигнат високо духовно развитие, но ще ги затвори пред хората, които не са готови за това. Улеснява връзката с вашите водачи. Използвайте го, за да си припомните духовни преживявания от минали прераждания.

 

Магическо приложение


Ако сте чувствителни, не носете лунен камък при пълнолуние. Можете дотолкова да се отворите към психичното и другите светове, че това да ви разстрои.
Носете го, когато гадаете и разчитате нечия аура. Но бъдете готови да получите тайна информация, която човекът едва ли ще иска да бъде разбулена. Лунен камък под възглавницата ще ви свърже с духовните ви учители. Но след това може да се събудите уморени, защото сте работили цяла нощ.
Украсете с него олтара си, докато правите заклинания- той ще им повлияе. Внимавайте, не се опитвайте да контролирате друг човек.
Избрани сайтове камък

Нови интернет страници камък

  • Aleti Furniture – италиански мебели и осжетление от водещи производители. Кухня

  • Най-актуални страници камък

  • Класически италиански кухни от масив модел Tiffany. Производител: ARREX, Италия. Класически и модерни италиански кухно от масив, естествен фурнир, лакови покрития и др. материали. Модел Tiffany, Arrex

  • Класически модел италианска кухня модел Sveva. Производител - ARREX, Италия. Класически и модерни италаински кухни от масив, фурнир и др. материали. Модел Sveva, Arrex

  • Модерна италианска кухня модел Sesamo. Производител ARREX, Италия. Модерни и класически италиански кухни. Модел Sesamo, Arrex