Ћј«”–»“

/Ћапис Ћазули/

“¬Џ–ƒќ—“: 5- 5,5.

÷¬я“: «драва, тъмносин€ метаморфозирана скала, с миниатюрни кристали от железен пирит и белезникави петна или жилки от калцит.

Ќј’ќƒ»ўј: Ќай- доброкачествени€т лазурит се добива от векове в провинци€ Ѕадакшан, јфганистан, много преди ћарко ѕоло да посети мината през 1271 г.сл.’р. —ъщо така има находища край езерото Ѕайкал в –уси€. ѕо- нискокачествените образци идват от „или, —ибир, Ѕирма, ѕакистан, јнгола,  анада и —јў.

ќѕ»—јЌ»≈: Ћазуритът не е отделен минерал, а скала, съставена от различни минерали. ѕознат е най- вече сини€т лазурит, примесен с малко количество хаююин, содалит и диопсид, с бели ивици от калцит и златист пирит.
Ѕърка се с азурита- меден хидрокарбонат със син цв€т; двата камъка често се образуват заедно. ѕон€кога на пазара се продава петнист €спис под името швейцарски лапис. ќт векове художниците получават от него бо€та ултрамарин. »мето Длапис лазулиФ идва от персийската дума лазард или лазувард /лазур/, латинската лапис лазулус и арабската азул- всички те се отнас€т до специфични€ му дълбок и наситен тъмносин цв€т. ѕлиний —тари пише, че римл€ните го наричали сапфирус.

»—“ќ–»я » Ћ≈√≈Ќƒ»: Ћазуритът е бил използван още от древността като декоративен материал. Ѕил е ценен високо в ≈гипет, ћексико, »нди€, ѕерси€ и ћесопотами€. ѕри разкопките на халдейски€ град ”р са открити множество из€щни цилиндрични печати от лазурит. Ўумерите в€рвали, че който го носи, носи Ѕожеството със себе си. ¬ гробницата на царица ѕу- аби /2500 пр.н.е./ в един древен шумерски град, са намерени многобройни накити от злато и лазурит. јсирийски€т бог на Ћуната —ин бил изобраз€ван с дълга брада от лазурит, като доказателство за истинската му Ѕожественост.
“ой е бил свещен камък и за египетската богин€ »зида, наричана Дпрестолът на боговетеФ. „есто била изобраз€вана с бог ’ор в скута си и символизирала Ѕожествената царствена съпруга, бракосъчетанието, което давало на всеки фараон правото да управл€ва ≈гипет.
√ърците и римл€ните награждавали с лазурит онези, които извършвали н€какъв подвиг и про€в€вали гол€ма храброст. ¬  итай той бил удостоен с честта да излезе в списъка на Д—едемте скъпоценни нещаФ . ѕо време на церемонии в Ќебесни€ храм носели орнаменти от лазурит /люли/. –уската императрица ≈катерина II украсила една от стаите в двореца си с лазурит и кехлибар.
јсирийците го наричали укну. Ќо в много древногръцки текстове той е обозначен като сапфир. ƒнес редица историци см€тат, че под думата ДсапфирФ във всички стари ръкописи всъщност се има предвид лазурит.
Ћекарите в ƒревен ≈гипет, Ўумер и ¬авилон го използвали за лечение на много болести, сред които невралги€ и главоболие, камъни и жлъчката, депреси€, безсъние, треска и катаракта. “ой бил прилаган чак до XVII век като лек срещу епилепси€, деменци€, болести на далака, меланхоли€ и нощни кошмари, както и срещу пом€тане. » до днес жените в ћакедони€ нос€т амулети от лазурит, който наричат ДспирачФ, за да се предпаз€т от спонтанен аборт.
¬ръзката с човешките очи може би идва от употребата на лазурита при направата на стилизирано око, наречено Дќкото на »зидаФ или Д¬севиждащото окоФ на богин€та ћаат. “ъй като »зида е бд€ла над мъртвите в последното им пътуване, такова око от лазурит било постав€но в саркофага с муми€та. ¬ърховните египетски магистрати носели Докото на ћаатФ, докато раздавали правосъдие. ≈гипт€ните изработвали много предмети от лазурит, включително скарабеи, ДќкотоФ и Д—ърцето на ’орФ. —ъдиите носели на врата си малка фигурка на богин€та на истината ћаат; лазуритът се см€тал за неин свещен камък. “ой се цен€л толкова високо в ≈гипет, че бил използван в големи количества за най- различни религиозни предмети.
ѕрез XVIII век струвал 15 пъти повече от смарагда, защото бил твърде попул€рен, но труден за намиране. ¬ онези времена го носели предимно за укрепване на сърцето и за лечение на депреси€.
“ъй като бил см€тан от магьосниците за камък на ¬енера, хората си го размен€ли като подарък за заздрав€ване на при€телството.
Ќ€кои автори го свързват със зодиакални€ знак —трелец.
 ойто сънува лазурит, ще има успешна любовна връзка.

Ћ≈„≈ЅЌј ≈“≈–√»я: Ћазуритът е гол€м лечител и чистач; въздейства върху щитовидната жлеза и пета чакра /гърлената/. ¬ъпреки че помага на хората да вид€т по- €сно емоционалните си проблеми, н€ма да успокои свръхемоционалната личност. ƒобър помощник при треска, епилепси€, проблеми с очите и далака.
ѕрекрасно успокоително и лечебно средство след раждане, хистеректоми€, менопауза, аборт, изнасилване или друго насилие, защото отстран€ва болезнените спомени от астралното т€ло и аурата.

ћј√»„≈— »  ј„≈—“¬ј: “ъй като се управл€ва от ёпитер, лазуритът дава жизненост и същевременно облекчава безпокойството и напрежението. Ѕалансира и пречиства всички чакри. Ќосете или дръжте в себе си парче лазурит, за да намерите по- добра работа.
”величава €снотата на ума, творческите способности и свръхестествените дарби. ”силва връзката с ¬исши€ јз и духовните водачи. ’армонизира вътрешни€ и външни€ јз, като отвар€ гърлената чакра за по- добро себеизраз€ване и освобождаване на емоциите. ѕомага за преодол€ване на депреси€та. јко се работи върху пета и шеста чакра, ще засили свръхестествените възпри€ти€ и общуването с висши духовни същества.

 

ћагическо приложение


≈нерги€та на лазурита е от много високо качество. “ой н€ма да намали вибрациите си до вашето ниво; по- скоро вие тр€бва да издигнете своите ментални, емоционални и духовни енергии, за да се свържете с него. “ой ще ви научи да се отстраните от егото си и всичките му приумици, за да видите €сно какво всъщност се случва с даден човек или ситуаци€. ќсвен това, той ще премахне вс€какви следи от миналото /независимо дали от този или от други животи/, които все още носите в себе си, но вече н€мате нужда от т€х.
»збрани сайтове лазурит