КРЕМЪК

ТВЪРДОСТ: 7.

ЦВЯТ: Различен.

НАХОДИЩА: По цял свят.

ОПИСАНИЕ: Английското наименование flint идва от гръцката дума флинтос /тухла/. Той се състои почти изцяло от силиций с малко примеси от вар, железни окиси, вода, въглерод и понякога следи от органични материи. От семейството на халцедона; среща се в най- различни цветове- бял, сив, черен, светлокафяв, червен и жълт. Обикновено се открива във вид на ядки с налеп, причинен от климатичните въздействия. Въпреки че е доста твърд, той се обработва лесно. През неолита са го рязали и са правели от него най- различни инструменти и оръжия.

ИСТОРИЯ И ЛЕГЕНДИ: Кремъкът е един от първите материали, използвани от ранните човешки общества за оръдия на труда и оръжия. Той се обработва лесно и краищата му стават изключително остри. В Древен Египет с него са правели първия разрез на трупа преди балсамирането.
В Средновековна Европа широко са използвали кремъчни върхове на стрели; смятали ги за вкаменени змийски езици, също както и вкаменените зъби на древните акули. Те, както и кремъчните глави на чуковете, били обковавани в сребро като защитни амулети или им пробивали дупки и ги използвали за същата цел. Хората вярвали, че върховете на стрелите ще ги предпазят от магията на елфите и феите, затова понякога ги наричали „елфски изстрел” или „ стрелата на феята”. Също така смятали, че пазят дома от мълнии. Чукът, който норвежците приписвали като атрибут на бог Тор, имал същото въздействие върху светкавиците. Може би това е свързано с факта, че когато кремъкът се удари в метал, хвърчат искри.
Още 300 г.пр.н.е. лекарите приписвали на кремъка свойството да разбива камъни в бъбреците и жлъчката, въпреки че няма сведения за начина, по който е бил използван за тази цел. Хората вярвали, че ако носят кремък с естествено образувана дупка, той ще ги предпази от стомашни заболявания; ако се сложел под леглото, лекувал спазми и ревматизъм. В Скандинавия акушерките изливали голямо количество бира през дупката на кремъка, за да се улесни раждането на бебето. В повечето случаи той се използвал за магически цели.
В Северна Англия не е необичайно да откриете кремък с естествено образуван отвор, окачен в мандрата. Изглежда, в много европейски страни той се използвал като амулет срещу пресичане на млякото по време на гръмотевични бури и като защита срещу зли духове, елфи и феи, които плашат добитъка. Тези естествено надупчени камъни били наричани „вещерски”, „свещени”, „вампирски” или „полетът на вещицата”; вярвали, че предпазват и хора , и животни от зловредни магии. Често ги носели на врата си или ги прикачвали към ключа за мандрата, обора или конюшнята.
В Ирландия болните били лекувани с вода, в която известно време потапяли кремъчен връх на стрела. На конете и говедата, за които подозирали, че били ранени от „самодивски стрели”, също давали да пият такава вода.
През Средновековието всяка ирландка, която намерела кремъчен връх на стрела или вкаменен зъб от акула, била обявявана за лечителка на селото. До неотдавна ирландските селяни често носели талисмани, наречени saigead /кремъчен връх на стрела, обкован със сребро/, за да се предпазят от заклинанията и магиите на елфите и феите.
В скандинавските страни често намирали стари кремъчни ножове в къщите си. Те били смятани за свещени предмети и ги „хранели” с разтопено масло и бира.
Кремъкът се свързва с елемента Земя.
Който сънува кремък, не съзира истината зад илюзията.

ЛЕЧЕБНА ЕНЕРГИЯ: Разбива и изхвърля камъни от бъбреците и жлъчката. Облекчава спазми и ревматизъм.

МАГИЧЕСКИ КАЧЕСТВА: Помага на човека да оцелее при всякакви обстоятелства. Прекрасно средство за хора, поставени в критична ситуация- малтретиране или травмиращо събитие.

 

Магическо приложение


Можете да си купите кремък с най- разнообразни форми- от тънки остриета на стрели до съвременни ножове. Внимавайте, краищата им са много остри.
Кремъкът е най- подходящ за установяване на връзка с магическите същества, природните духове и земните елементали. Той сякаш действа като сигнал, който им съобщава: „Готов съм да призная вашето съществуване и наистина искам да ви опозная по- отблизо.” Сложете парче кремък на олтара си, за да привлечете помощта на съществата от вълшебното царство, докато правите заклинание или ритуал. Използвайте кремъчен нож вместо атаме, за да очертаете магически кръг. Дръжте парче кремък близо до себе си, докато медитирате- това ще засили и укрепи връзката ви с тези същества. Направете си махало от кремък, окачен на верижка.
Избрани сайтове кремък