КОРАЛ

ТВЪРДОСТ: 3,5- 4.

ЦВЯТ: Обикновено варира от розово до целия спектър на червеното; срещат се също бели, сини, златисти и черни корали.

НАХОДИЩА: Най- висококачествените корали се добиват край западните брегове на Средиземно море, също така по крайбрежието на Гърция и гръцките острови, Канарите, Тунис, Мароко, Алжир; Малайския архипелаг, Япония, Северна Австралия и Червено море. Среща се още във Филипините, Хавай, Индийския океан и Аляска.

ОПИСАНИЕ: Коралът е органичен материал, втвърден във вид на вещество, подобно на камък. Използва се от векове за магически цели и за изработка на накити. Коралът е органичен продукт от скелети на коралови организми. Докато са живи, тези полипи изграждат огромни колонии. След като умрат, останките им /съставени предимно от калциев карбонат/ образуват коралови рифове. Най- ценен е дървовидният корал, наречен Corallium rubrum, Corralium Nobile или „скъпоценен корал”.
По крайбрежието на Хаваите се добива специален вид черен корал /Antipathes Spiralis/. Друг вид черен корал се събира в Индийския океан. За разлика от останалите, той е образуван от органичен материал, наречен хитин, близък по състав до човешките коси и нокти и овчата вълна.
Сини корали /Allopara subirolcea/ се добиват край Филипините и Камерун. По крайбрежието на Хавай, Аляска, Япония и Австралия се среща красивият златен корал /Parazoanthus Spirals/. В някои варовикови скали се откриват коралови фосили /Thamnopora Cevicornis/ с форми, наподобяващи цветя.
Видове корали според цвета: Arciscuro- много тъмночервен, често наричан „бича кръв”; Rosso Scuro- тъмночервен; Rosso- червен; Secondo Coloro- „втори цвят” или „сьомга”; Rosa Vivo- яркорозов; Rosa Pallido- бледорозов; Pelle D’ Angello- „розова плът” или „ангелска кожа”. Последният обикновено е най- скъп. Прочутите камъни „Петоски” от езерото Мичиган всъщност са коралови фосили.

ИСТОРИЯ И ЛЕГЕНДИ: Името „корал” идва от гръцката дума коралион и латинската коралиум. Древното му название, обаче- горгея- е свързано с Горгона /Медуза/ и легендата за смъртта и в двубоя с Персей. Той пъхнал страховитата и глава в торба и поел по дългия път към дома. Докато си почивал край морето, оставил торбата върху водораслите и храстите на брега. Кръвта на Медуза протекла през платното и ги превърнала в камък. Морските нимфи отнесли вкаменените клони и листа на дъното на морето- това били първите коралови колонии. Затова гърците наричали червения корал „кръвта на Медуза”, а океанския- „Дървото на Живота”.
Според археолозите, най- древните находки на червен корал, използван от хората, са открити в Месопотамия и датират от 3000пр.н.е.
Древните го прилагали най- вече като средство за защита, особено срещу уроки. В някои култури и до днес окачват в домовете си корали във вид на дрънкалки и камбани или просто на късове, за да гонят злите духове. Дори ученият Парацелз /1495 – 1541/ пише, че демоните се страхуват от червения корал. Но предупреждава, че кафявият ги привлича. Това вярване се е запазило частично и до днес на Изток, където се смята, че носенето на мътен, обезцветен или замърсен корал може да привлече всякакви беди. Други автори твърдят, че кафявият корал може да накара човека да мине към „тъмната страна” на магията.
На Юг от Неапол червеният корал и до днес се нарича „вещерски камък” и се вярва, че пази от черна магия и заклинания. Днес в бижутерийните магазини не е необичайно да видите украшения, при това скъпи, във вид на малки коралови ръчички /със свит юмрук и вдигнати показалец и кутре/, за предпазване от уроки.
Според друга италианска легенда, коралите, окачени в къщата, пропъждат завистта, разногласията и вредните въздействия. Освен това, отблъскват дивите животни, пазят от кошмари и защитават от мълнии. Древните гърци окачвали корали на носовете на корабите, за да ги отведат благополучно у дома; и до днес по Средиземноморието се срещат малки плавателни съдове със закачени по тях корали.
Римляните завързвали червени корали към бебешките люлки и ги окачвали на врата на децата, за да ги предпазват от болести и да им растат по- лесно зъбките. Вярвало се още, че коралът предотвратява епилепсията. Кораловите накити избледнявали, ако притежателят им се разболеел, и си връщал цвета, когато оздравеел.
По Средиземноморието окачвали корали по плодните и маслиновите дървета за добра реколта, а жените ги носели, за да забременеят.
Индианците пуебло свързвали корала с един от четирите елемента. За хопите и зуните символите на Пътя на живота били коралът, гагатът, морският охлюв и тюркоазът.
През 1564 г. лекарите предписвали стрит на прах корал при сърдечни и заразни болести и кръвоизливи.
Окачвали го на корема като лек срещу колики и спазми. В Азия децата смучели малки късчета корал, смесен с живовляк, като средство срещу краста. Чак до XVII век варели коралови клонки във восък като лек срещу болести на пикочната система. Красивите корали се смятат за амулет на късмета, подходящ за танцьорите.
Който сънува червен или розов корал, скоро ще се оправи от болестта си. Коралът се свързва с Венера и зодиакалния знак Риби.

ЛЕЧЕБНА ЕНЕРГИЯ: Червените и белите разновидности от векове се смятат за полезно средство при лечение на психични болести. Освен това, помагат при анемия.

МАГИЧЕСКИ КАЧЕСТВА: Много добър помощник при ритуали за предпозвоне от бури и водовъртежи.
Коралът успокоява емоциите, затова ни помага да общуваме и да се разбираме. Отблъсква негативните мисли на зложелателите.

Син: Помага да освободим вътрешното си дете, за да започне да си играе.

Черен: Лекува страхове и тревожност; добро средство при регресия в минали животи; създава хармония и равновесие.

Червен и бял: Укротява бурите; носи мъдрост и помага на човека да пресича безопасно реки. Създава емоционална искреност, привързаност и обич. Като символ на жизнената енергия, червеният корал ще ви помогне да запомните всичко, което виждате и чувате по време на медитация.

Сюнгер: За весело настроение и детска радост от живота.

 

Магическо приложение


Днес можете да си купите красиви накити от Югоизтока, направени от тюркоаз и червен корал- пръстени, часовници, гривни и обици. Тези бижута са не само модни, но и притежават много мощтни защитни вибрации.
Окачете червен или бял корал в автомобила си, за да ви пази от злополука; сложете го в дома си, за да защитава вашата собственост, домашните любимци и цялото семейство. Пъхнете парче корал в куфара си, когато сте на път, за да не ви се изгуби багажът.
Избрани сайтове корал

Най-актуални страници корал

  • Азиатските съкровища - Хонг Конг, Макао и Тайван повече » ...

  • Тайланд и Камбоджа 17.11.2019г. повече » ...

  • Екскурзия в Египет - приключения в земята на Фараоните 2019 повече » ...