ОПУШЕН КВАРЦ

ЦВЯТ: Тъмносиво- кафяв

ОПИСАНИЕ: Прозрачен кварц, с тъмен опушен цвят. Понякога го наричат опушен топаз /което е неправилно/ и морион /опушен кварц с почти черен цвят/. Това всъщност е прозрачен кварц, естествено облъчен от земята. Цветовете му варират от мръснобял с оттенъка на слаб чай, през тъмнокафеникаво до почти черно, с всички нюанси между тях. Това е кристалът на благоразумието; той ще ви помогне да реагирате избирателно към хората или събитията; освен това ще изхвърли целия ненужен баласт от живота ви. Използвайте го заедно с хематит, за да прецените правилно личните си проблеми.
Опушеният кварц идва най- често от Бразилия, като много тъмните разновидности се срещат в Шотландия и Колорадо /САЩ/; в Арканзас се добива само прозрачен кварц.

ИСТОРИЯ И ЛЕГЕНДИ: Шумерите и египтяните го използват още от 3100 г.пр.н.е. По- късно става популярен сред римляните; в техните руини са открити много мъниста от опушен кварц. Бил е свещен за друидите.
Кварцът с такъв цвят се нарича кернгорм по името на планината Кернгорм. На върха на шотландския кралски скриптър има голям опушен кварц /около 6,5 см. В диаметър/. Освен това се инкрустира в дръжките на шотландските кортици и брошки. Казват, че едно от гадателските пособия на д-р Дий било красива топка от кернгорм; днес тя е изложена в Британския музей.
Този тип кварц е популярен и в Западното полукълбо сред навахо и други индиански племена.
През 1868г. в Швейцарските Алпи е открита голяма пещера с хиляди планински кристали. Всички те са мориони- почти черната разновидност на кварца. Някои от тях все още са изложени в музея в Берн, Швейцария.
Когато се нагрее, оппушеният кварц губи цвета си и става прозрачен. Навремето руските селяни го слагали в тестото за хляб, за да стане безцветен след изпичането.
Опушеният кварц не е неготивен кристал; той отстранява проблемите и болестите. Свързан е със сатурновите характеристики- стабилност и отговорност, като същевременно издига съзнанието на по- високи нива.
Някои автори го асоциират със зодиакалните знаци Козирог и Стрелец. Свързан е с елемента Земя и планетата Сатурн.
Който сънува опушен кварц, периодът на тревоги и стрес най- сетне ще излезе от живота му.

ЛЕЧЕБНА ЕНЕРГИЯ: Опушеният кварц се среща във вид на друзи; едновръх или двувръх; цветът му варира от сив до почти черен. Много полезен помощник за преодоляване на депресията и резки промени в настроението; има лек успокояващ и отпускащ ефект. Балансира сексуалната енергия; увеличава плодовитостта.

МАГИЧЕСКИ КАЧЕСТВА: Опушеният кварц е прекрасно средство за медитация, защото заземява и центрира. Освен това освобождава подсъзнателните блокажи и негативни енергии. Като камък на здравия разум, той ще ви помогне да отстоявате твърдо онова, което искате и вършите; да се освободите от непродуктивни хора или аспекти от живота. Върши чудеста работа за отстраняване на емоционални блокажи и негативните енергии, привличани от тях.
Опушеният кварц ще ви помогне да тълкувате сънищата си и да канализирате информация- чудесен помощник за мистици и ясновидци. Много е важно да го имате при себе си по време на ченълинг, защото балансира, заземява и защитава. Той ще абсорбира негативните енергии от аурата и ще блокира всяка енергийна атака. Морионът или кернгормът /много тъмен и опушен кварц/ е свързан с коренната чакра в основата на гръбнака. Подпомага инстинктите за оцеляване и заземява на физическо ниво; освен това дава сили и ни учи как да превърнем мечтите си в реалност.
Освен това, тъмният опушен кварц може да ви подтикне да надникнете в миналите си животи, които въздействат върху настоящето ви. За разлика от другите камъни, които само изваждат проблемите на повърхността, той дори изчиства някои от тях. Притежава силата да отстрани негативната енергия, която продължаваме да задържаме дълго, след като сме изплатили дълговете си и сме научили уроците си.

Магическо приложение


Можете да поставите черен опушен кварц на различни места в дома си за неутрализиране на негативните енергии. Подобно на прозрачния кварц, и тази разновидност понякога съдържа портали, фантоми и шарки в цветовете на дъгата. Използвайте всеки отделен кристал в зависимост от енергията му за гадаене, канализиране на информация или получаване на висша мъдрост. Можете да го инкрустирате на върха на магическия си жезъл.
Понякога силата му е толкова голяма, че е по- добре да го използвате заедно с планински кристал /прозрачен кварц/, за да регулирате интензивността му. Експериментално е доказано, че понякога само един опушен кварц излъчва повече енергия от няколко други друзи планински кристал. Поради голямата му мощ и излъчване той трябва да се използва единствено тогава, когато ви е необходима изключително голяма сила.
Избрани сайтове кварц

  • Системи за пречистване и обработка на вода от Никол-Н Доставка, проектиране, монтаж за дома, офиса или производствената база на филтриращи и пречистващи системи за питейна вода. Филт ...