КАРНЕОЛ

ТВЪРДОСТ: 7

ЦВЯТ: Оранжев, червеникаво- оранжев, кафяво- червен.

НАХОДИЩА: Най- голямото съвременно находище е в Кампо де Майя в Южна Америка. Среща се още в Уоруик /Англия/, Куинсланд /Австралия/ и Ратнапура /Индия/, където се добива най- финият карнеол.

ОПИСАНИЕ: Разновидност на червения и оранжево- червения халцедон от групата на сардера, хелиотропа, мъховия ахат, ивичестия ахат и хризопраза. Карнеолът е много чувствителен, особено към масла и киселини.

ИСТОРИЯ И ЛЕГЕНДИ: Карнеолът е известен от много векове. Твърди се, че името му идва от „дренки” /kornel cherri/ или от латинската дума карнис /плът или цвят на месо/. В някои стари латински текстове се казва, че по- тъмните екземпляри са мъжки, а по- светлите- женски. Древните са знаели, че ако го поставят на слънчева светлина, той ще изсветлее; но това няма да се случи, ако просто се нагрее.
Старите култури го използвали за лечение, магия и практически неща.
Тъй като лесно се отделя от восъка или глината, той е бил широко използван от търговците, кралете и висшите класи за пръстени- печати. През Средновековието мъжете носели карнеол, за да се предпазят от магия. В Близкия Изток се е носел- и още се носи- като защита от уроки, които могат да отнемат късмета.
Древните египтяни наричали карнеола- „кръвта на Изида” и го носели за защита, освен това го слагали на гърлото на починалия по време на балсамирането. Бил е популярен най- вече сред поклонниците на Изида; смятало се, че действа като талисман за защита, докато душата пътува из Подземния свят след смъртта. Изработвали от него различни магически предмети, като най- популярната била „закопчалката на Изида” и амулет за сърцето, наречен Аб. Една глава от „Книга на мъртвите” е посветена на карнеоловата закопчалка на тази богиня.
Тъмночервеният карнеол се е ценял изключително високо от арабите и турците и се е смятал за много могъщ. Мюсюлманите го наричат „камъкът на Мека” и смятат, че той изпълнява всякакви желания, затова може да донесе върховно щастие. Вярва се, че Мохамед е носел пръстен от карнеол като амулет за благословен живот след след смъртта.
В някои източни култури се смята, че карнеолът защитава от черна магия, предпазва от болести и от чума и отблъсква завистниците.
Древните вярвали, че карнеолът може да промени с лошия характер. Тъй като се смятало, че това се дължи на черна магия, човек можел да познае дали е обект на подобна атака, като следи за необичайни отблясъци по повърхността на карнеола, който носи за защита. Хората вярвали, че предпазва от кръвоизливи, кървене от носа, тежка менструация и кървящи рани.
Древните лекари го използвали и за други цели, освен за спиране на кръвотечение. Те предписвали стрит на прах карнеол, който се пиел срещу диария, и го прикрепвали към корема на жените по време на раждане, за да подпомогнат процеса. Препоръчвали го и при жълтеница. Който носел карнеол, ставал по- смел, страховете му изчезвали, бил защитен от всякакви отрови, чувствал се бодър и весел и бил предпазен от нежелани магии.
Твърди се, че ако го сложите на светлина и го гледате съсредоточено, ще ви помогне при астрални пътувания. В книгата си „Разбулената Изида” Елена Блаватска разказва за татарски шамани, които носели карнеол под лявата мишница, за да пътуват из астрала и да правят силни магии.
Редкият жълт карнеол се свързва със Слънцето, а оранжевите нюанси се асоцират със зодиакалния знак Лъв.
Ако сънувате карнеол, значи някой е насочил лоши мисли към вас; бъдете подготвени за евентуални беди.

ЛЕЧЕБНА ЕНЕРГИЯ: Този камък има силни и много полезни електромагнитни свойства. Засилва и енергизира кръвта и всички органи, свързани с нея. Освен това помага за възстановяването на увредени тъкани. Усилва слабия глас.
От дълго време карнеолът се използва за спиране на кръвоизливи; при кръвотечение от носа се поставя на тила. Полезен е и при менструални спазми и е прекрасно лечебно средство при проблеми в тазовата област. Освен това е традиционен помощник за свиване на тумори.

МАГИЧЕСКИ КАЧЕСТВА: Използвайте го при ритуали, за да ускорите реализирането на намеревието си. Обновява и синхронизира физическото, менталното, емоционалното и духовното тяло.
Карнеолът ще ви помогне да осъзнаете вътрешния си АЗ и ще повиши концентрацията ви. Той премахва страха от изказване пред публика. Подобрява самочувствието. Прекрасен помощник за успешна кариера; действа като ускорител. Дръжте го край себе си, докато учите, тъй като стимулира концентрацията и паметта. Балансира творческите и организационните способности. Отваря вратите и ни дава импулс да следваме плановете си докрай.
Защитава от лоши мисли; отстранява всяко зло. Пази сградите от разрушаване; привлича късмета. Носете го, за да попречите на други хора да четат мислите ви и на злите сили да влияят върху съзнанието ви.
Помага за оправяне на семейни проблеми. Носете го, за да запазите спомен от астралните си пътувания или да направите връзка със събития от миналото.

 

Магическо приложение

 

Носете карнеол около врата си, за да се преборите със стеснителността, когато трябва да говорите пред публика. Сложете карнеолов пръстен на лявата ръка, за да си спомните астралното си пътуване или да се върнете в минали животи . Носете го на дясната си ръка като защита срещу енергийни нишки. Сложете го край прозореца, като предупреждение за настъпваща буря или природно бедствие.
Избрани сайтове карнеол