ГРАНАТ

ТВЪРДОСТ: 7- 7,5 /пироп, алмандин и родолит/; 6,5- 7,5 /спесартин, гросулар, андрадит, хедонит, демантоид, цаволит и уваровит/.

ЦВЯТ: Наситен пурпурночервен, жълт, кафяв, зелен, оранжев, огненочервен, червеникаво- оранжев, кафеникаво- жълт, с розови до червени оттенъци. Гранатът не се среща само в един цвят- син.

НАХОДИЩА: /Пироп/ Аризона- САЩ, Южна Африка, Аржентина, Бразилия, Мианмар, Шотландия и Швейцария. /Спесартин/ Танзания, Германия и Италия. /Алмандин/ навсякъде по света. /Уваровит/ Русия- Урал, Финландия, Турция, Италия и Калифорния- САЩ. /Хесонит/ Шри Ланка, Мадагаскар, Бразилия, Канада, Сибир, Мейн, Калифорния и Ню Хемпшър- САЩ. /Гросулар/ Мексико, Южна Африка, Канада, Шри Ланка, Пакистон, Русия, Танзания и САЩ.

ОПИСАНИЕ: Няколко от разновидностите на граната имат качествата на скъпоценни камъни: пироп, алмандин, спесартин, гросулар, андрадит, родолит, хесонит, демантоид, цаволит и уваровит. Името му идва от латинската дума granatus /подобен на зърно/ granatici /нар./ Скъпоценният гранат е полупрозрачен, за разлика от обикновения.
Нюансите му варират от безцветно до червено; от виолетово до оранжево; от жълто до зелено; и от кафяво до черно; повечето образци, които се продават за бижута имат някакъв оттенък на червеното.
Когато миньорите го открили в диамантените мини в Южна Африка, го нарекли „кейп рубин”.
Повечето старинни бижута от втората половина на XIX век са инкрустирани с красиви огненочервени гранати- пироп от древните мини на Бохемия. Този скъпоценен камък, който може да бъде кървавочервен, керемиденочервен или тъмночервен, рядко има инклузии и може да бъде съвършено прозрачен. Името „пироп” идва от гръцката дума пиропос /огнен/. От 500г. насм в Бохемия се изработват накити с гранати. В кралските съкровища на Саксония има пироп, който тежи 468,5 карата; в музея „Зелените сводове” в Дрезден се съхранява образиц с големината на гълъбово яйце. Пиропът се нарича още колорадски рубин. Добива се в Южна Африка, Зимбабве, Танзания, САЩ, Мексико, Бразилия, Аржентина и Австралия.
Алмандинът обикновено е тъмен, наситено пурпурночервен, понякога изглежда тъмнопурпурен или черен, матов или полупрозрачен. При обработка на кабошон може да се появи звезда с четири лъча. Причината е в нишкоподобните инклузии или хорнбленди. В миналото били използвани листове от алмандин за прозорците на храмове и църкви. Названието му идва от carbunculus alabandicus /от името на град Алабанда в Мала Азия/; по времето на Плиний Стари той е бил обект на търговия в този регион. Алмандин се добива в Шри Ланка, Индия, Бирма, Бразилия,САЩ, Мадагаскар, Танзания и Австралия.
Спесартинът е наречен в чест на Шпесарт, Бавария /Германия/. Обикновено е светло- или тъмнооранжев, до огненочервен. Инклузиите му приличат на пера. Единствено те го отличават от хесонита или жълтия топаз. Мандаринът е яркооранжев спесартин, намерен единствено в Намибия /Африка/ през 1992 година.
Една разновиднаст на глосулара се нарича хесонит и идва предимно от Шри Ланка, Швейцария и Южна Африка. Известен е още под името „канелен камък” или есонит и цветовете му варират от безцветно, червеникаво- оранжево и кафеникаво- жълто до черно. Оранжево- кафявият оттенък на хесонита се дължи на съдържанието на манган и желязо. Гърците и римляните са изработвали от него камеи и кабошони за накити. Причисляват го към циркона.
Обикновеният зелен гросулар понякога се нарича „цариградско грозде” заради цвета си. Това е масивен камък, добиван най- вече в Южна Африка, който понякога образува големи блокове и е известен под името „трансваалски нефрит”. Той наистина напомня нефрит по своя външен вид и багри. Неотдавна бяха открити образци в розови и розово- червени оттенъци; те се наричат розолити.
Прозрачната разновиднаст на зеления гросулар, наречена цаворит, започна да се добива през 60- те години на XX век само на едно място в света- край бреговете на река в Кения; находището може да се изчерпи в най- скоро време. Наситения му зелен цвят се дължи на съдържанието на хром и ванадий.
Андрадитът, наречен още „демантоид”, съдържа титан и манган, които му придават изумруденозелен цвят. Фасетиран, той придобива огнени и искрящи оттенъци. Може да бъде разпознат по характерните инклузии, наподобяващи конска опашка, които всъщност са фини и тънки като косми нишки от азбест. Най- качественият демантоид се добива в Урал /Русия/. Намерени са само много дребни кристали андрадит, наречени „топазолити”; цветовете им варират от бледо- до тъмножълто; тази разновидност на граната се добива в Швейцарските и Италианските Алпи. Друга рядка форма на андрадит е меланитът, който по принцип е черен; тези кристали са открити на остров Елба, във Франция и Германия.
Родолитът е наситено розов или розово- червен гранат. Името му идва от гръцките думи родон /роза/ и литос /камък/. Той се среща рядко; има находища в САЩ, Зимбабве, Танзания и Шри Ланка.
Повечето хора не знаят, че основите на сградите в Манхатън /Ню Йорк/ са вкопани дълбоко в скала, която съдържа голяма количество гранит.

ИСТОРИЯ И ЛЕГЕНДИ: По някаква причина древните култури винаги обработвали наситено червените гранати на кабошон; всеки червен камък, изрязан по този начин, се наричал карбункул. „Кабошон” означава, че на кристала е придадена овална форма, силно изпъкнала отгоре и плоска отдолу.
При разкопки от Бронзовата епоха в Чехия бяха открити огърлици от червен гранат. Той е бил използван за украшения и инкрустации в Египет още през 3100 г.пр.н.е., в Шумер около 2300 г. пр.н.е. и в Швеция 2000- 1000г. пр.н.е. През I I в.сл.Хр. е бил популярен в Гърция и Рим, както и в Русия. В останки от кораб от VII век в Източна Англия бяха открити гранатови украшения. От векове гранатът е известен като камъка на воините.
Бойци от цял свят го носели като талисман срещу рани и смърт, но също така за победа, мир и покой. Много кръстоносци имали инкрустирани гранати в своите пръстени- печати, на коланите си, на дръжките на мечовете и по щитовете. Древните лекари- хирурзи поставяли гранати в раните, за да спрат кръвотечението. Това вярване е живо и до днес сред войниците и участниците в сраженията в някои от горещите точки на света, например Близкия Изток и Азия.
В Индия и Персия носели гранат като амулет срещу отрова, чума и мълния. Вярвали, че ще ги предупреди за наближаваща опасност, като си смени цвета.
В Италия гранатът се нарича pietra della vedovanze /камъкът на вдовиците/, защото те по традиция носят такива бижута.
Гранатът не само предпазва от смъртоносни рани, той може и да ги причинява. Това вярване било толкова силно, че по време на сраженията между британци и индийци през 1892 г. местните хора често зареждали пушките си с гранати във форма на топчета- и те наистина нанасяли много сериозни и фатални поражения.
Гръцките деца и до днес носят гранати като защита срещу удавяне- очевидно, това вярване се дължи на славата му да предпазва притежателя си от нараняване.
Още през XVII век лекарите предписвали „магическо биле” или ободряваща напитка от черен гранат за стимулиране на сърцето, за раздвижване на кръвообращението и извличане на токсини. По същата причина пациентите носели на себе си гранати, но им препоръчвали спокойствие, особено на хората със сърдечни проблеми, тъй като всяко вълнение можело да предизвиква силен гняв и да доведе до тежки здравословни проблеми.
С гранат лекували меланхолия и депресия; но той можел да предизвика и безсание.
Поднесен като подарък, гранатът означава лоялност и привързаност. Но ако загуби блясъка си, притежателят му трябва да внимава за приближаваща опасност или нещастие. Твърди се, че откраднатият гранат ще донесе лош късмет на крадеца, докато не бъде върнат на собственика. Зеленият гранат /демантоид/ привлича успех в бизнеса.
Гранатът се свързва със зодиакалните знаци Дева, Козирог и Водолей; за негов управител се смята Марс.
Който сънува гранат, скоро ще разреши някаква загадка.

ЛЕЧЕБНА ЕНЕРГИЯ: Пречиства и възстановява всички системи в тялото, особено кръвообращението и сърцето. Смята се за едно от най- добрите ободряващи средства за целия организъм; помага при кръвотечение и инфекции.

Андрадит /зелен/: Лекува вените.

МАГИЧЕСКИ КАЧЕСТВА: Балансира коренната чакра, но също така стимулира хипофизата. Може да се свърже с трансформиращата енергия на кундалини; обновява и преобразува; същевременно облекчава депресията и издига съзнанието на високо ниво. Действа добре заедно с розовия кварц.
Може да привлече нови благоприятни възможности в бизнеса. Прекрасно средство за защита- сложете го под възглавницата си , зя да се предпазите от лоши сънища.
Гранатът въздейства върху хипофизата и епифизата, както и върху интуитивните мозъчни центрове. Използвайте го, за да получите информация от минали животи.

Алмандин /червен с виолетов оттенък/: Ще увеличи продуктивността ви; ще ви помогне да останете съсредоточени и да довършите нещата. Ако го притиснете към третото око, ще ви достави информация от предишни прераждания.

Пироп /червен с кафеникав оттенък/: Балансира, носи щастие и продуктивност.

Родолит /розово- червен или бледорозово- виолетов/: Увеличава продуктивността и преуспяването в професията.

Спесартин /оранжево- кафяв, оранжев, жълтооранжев/: Фокусира се върху благополучието в дома; прекрасно средство за онези, които работят в къщи; носи щастие и доволство.

Звезден гранат: Осигурява висока продуктивност за дълъг период от време.

Цаворит /зелен и рядък/: Помага на хората да подредят живота си, независимо от мнението на околните. Свързан е с Меркурий, затова подпомага всякакви форми на общуване, включително писането. Лекува стеснителността и ниското самочувствие.

Уваровит: Тази разновидност носи името на проф. Уваров от някогашната Руска императорска академия в Петроград /Русия/. Стимулира въображението; подобрява способностите ни да се изразяваме с думи и личната ни харизма. Много добро средство за всички, които се занимават с „разказвачество”.


Магическо приложение


Носете или дръжте в ръка гранит винаги, когато се намирате или очаквате да попаднете в конфронтация или много конкурентна ситуация. Ако сте обект на злобни клевети, клюки и лъжи, той ще отблъсне негативните вибрации и ще ги изпрати обратно към онези, които са ги скалъпили. Когато усетите или чуете неприятни коментари , мислено поставете гранат между себе си и клеветника; той най- вероятно ще се оттегли незабелязан и ще поднесе последствията.
Носете уваровит, ако се занимавате с писане, независимо дали става въпрос за документи, проза или филмови и телевизионни сценарии. Той ще ви вдъхнови и ще ви помогне с нови идеи.
Избрани сайтове гранат