Ѕ≈–»Ћ

“¬Џ–ƒќ—“: 7,5

÷¬я“: „ервен, зелен, жълт

Ќј’ќƒ»ўј: „ервени€т се добива в планината “омас и ”ах-”ах в щата ёта, —јў. ∆ълти€т и зелени€т- във или близо до находищата на смарагди.

ќѕ»—јЌ»≈: „ервени€т берил е много р€дък и почи не се разр€зва; нарича се още биксбит. “ой има наситен червен цв€т поради съдържанието на манган. ѕритежава шестоъгълна кристална структура и обикновено е срастнал с основната скала с различен състав. «елени€т /да не се бърка със смарагда/ и жълти€т берил често се откриват около смарагдовите находища, но обикновено хората ги пренебрегват като по- малко ценни.
¬ много редки случай се откриват разновидности, наречени Дкотешко окоФ или Дзвезден камъкФ. ћалиновочервени€т берил се добива в щата ёта под името биксбит; повечето екземпл€ри, обаче, са доста напукани.

»—“ќ–»я » Ћ≈√≈Ќƒ»: »мето ДберилФ идва от гръцката или латинската дума берилус или персийската белур. ƒори в епохата на ѕлиний хората са познавали н€кои от скъпоценните камъни от семейството на берила, като смарагда, например.
ƒревногръцките лекари лекували жлъчни и бъбречни камъни, като потап€ли берил във вода и след това давали на пациента да € изпие. “ози кристал е бил широко използван в древни€ св€т за лечение и гадаене.
ѕрез —редновековието берилът е бил използван в специален гадателски ритуал с вода. ќкачвали го на верижка или конец над купа с вода така, че едва да докосва повърхността и. ѕосле задавали въпроса и камъкът се удр€л в стените на съда. ќсвен това го постав€ли в плитка чини€ с вода; когато —лънцето € огр€вало, отражението оформ€ло образи.
¬ една книга от същи€ исторически период, публикувана през 1685 г. берилът бил наречен panzoon /всичко живо/. —м€тало се, че ако върху него се гравира паун, той ще призове духовете на смъртта.
—поред една древна традици€, носенето на берил ще направи мързеливи€ по- трудолюбив, а глупави€- по- умен.
—вързва се с Ќептун и зодиакални€ знак –иби.
 ойто сънува берил, скоро ще получи добри вести.

Ћ≈„≈ЅЌј ≈Ќ≈–√»я:

«латист: ѕомага при алергии към растени€ и полени.

«елен: ѕодход€щ при болести на очите и гърлото.

Ѕ€л: ѕри алергии към прах.

∆ълт: »зползва се при проблеми с черни€ дроб и жълтеница.

ћј√»„≈— »  ј„≈—“¬ј:  ато символ на вечната младост, берилътможе да се използва при ритуали за засилване на паметта и нови, продуктивни мисли. “върди се, че лекува мързела, освен това открива изгубени предмети.
ѕовишава свръхестествените възпри€ти€ и пророческите дарби. “ова е най- мощни€т и ефективен кристал за гадаене. ѕрез V век ирландските гадатели използвали за тази цел топки от берил.
»зползвайте го при ритуали за дъжд.
Ќаред с това, берилът се използва от векове за предпазване от психични манипулации. јко се замислите по- сериозно над този проблем, ще откриете, че той е често срещан в ежедневието, особено сред търговците и фанатиците от вс€какъв род, включително в религи€та, новинарските медии и, разбира се, политиката.

Ѕезцветен: ѕремахва упорството и непреклонността.

Ѕледозелен: ѕомага при общуването и изслушването на другите; стабилизира енергийните нива.

Ѕледожълт до жълто- зелен: ѕредпазва от енергийни нишки и ДприхващанеФ

–озов, бледолилав, €годово- червен: ќтстран€ва предубеждени€та и нетолерантността.


ћагическо приложение


¬ибрационната енерги€ на този кристал е мудна и действа бавно. ѕо тази причина обаче, той е прекрасно средство за онези, които получават непри€тни усещани€ от по-мощните камъни.
јко н€кой ви е уловил или обвързал с енергийни нишки, завържете малък къс берил на пъпа си. “ова означава, че друг човек е прикачил астрална нишка към вашето астрално т€ло /обикновено в областта на трета чакра/; по този начин той може да тегли от вашата енерги€ и дори да манипулира действи€та ви, ако е достатъчно опитен.
»збрани сайтове берил