АХАТ, МЪХОВ

ЦВЯТ: Мъховият ахат е полупрозрачна разновидност на халцедона; обикновено е безцветен, бял или сив, с черни, кафяви, червени или зелени инклузии, подобни на мъх или дърво /дендрит/- оттам е и името му.

НАХОДИЩА: Най- много находища има в Китай, САЩ и Индия, в района на Хиндустан. Наричат го „мъхов”, „дървесен” и „папратен”.

ОПИСАНИЕ: Мъховият ахат от семейството на халцедоните има инклузии, подобни на дървеси клони или мъх, които са пръснати неравномерно или са разположени така, че наподобяват картина.
Разрязва се на плочи или се полира, за да се монтира в бижута.

ИСТОРИЯ И ЛЕГЕНДИ: Известен е още като „мока”, заради древните находища край арабския град Мока в Йемен. В Испания се нарича пиедра де Мока, във Франция- пиер де Мока, а в Германия- мокащайн. Заради дървовидните инклузии го наричат и „дървесен ахат”.
Твърди се, че Орфей е носел мъхов ахат, за да получава помощ и благосклонност от боговете. Той бил толкова изкусен музикант, че можел да омагьосва дивите зверове и да побеждава смъртта.
Селяните в Европа окачват мъхов ахат на плодните дървета или на рогата на воловете, докато орат, за да получат богата реколта. В началото на XIX век този камък се използвал често в Европа и Англия във вид на пръстен, който носи късмет. Носел се и като траурно украшение, обиколен от рубини- тогава символизирал вечния живот.
Циганите и ориенталците ценели високо мъховия ахат, защото вярвали, че ги прави красноречиви и убедителни.
Някои автори свързват мъховия ахат с Венера и астрологичния знак Телец, други- с Близнаци.
Който го сънува, ще увеличи материалното си благополучие и ще живее в охолство.

ЛЕЧЕБНА ЕНЕРГИЯ: Мъховият ахат е един от най- мощните лечебни минерали. Поставете го близо до засегнатата част на тялото, за по- бързо изцеление; много помага при рани или след операция. Използва се от векове, за да спре кръвотечението и да започне лечебния процес. Балансира и успокоява твърде нервни хора. Смята се, че лекува депресия, като балансира двете мозъчни полукълба. Освен това охлажда и успокоява треската и буйния темперамент. Носете го при схванат врат.

МАГИЧЕСКИ КАЧЕСТВА:Носи равновесие в живота; дарява добро здраве и дълголетие; прави ни по- жизнени. Използвайте го като посредник между вас и природните енергии.
Освен това, мъховият ахат е „ясновидски камък”- помага на хората да развият и използват свръхсетивните си способности. Дава яснота на мисълта.
Той не само защитава аурата, но и помага за отварянето на третото око.Използвайте го при медитация, гадаене, астрални пътувания и връзка с духовните водачи. Полезен е при заклинания за здраве, щастие, дълголетие и намиране на нови приятели. Твърди се, че помага за откриване на съкровища.


Магическо приложение


Начинаещите в магическото изкуство трябва да носят мъхов ахат, докато практикуват медитация, психометрия, телепатия и всякакъв вид предсказания. Той не само ще ги защитава- наред с бялата светлина, с която са се обградили, но ще им помогне да започнат да използват новите си психични способности.
Окачен на верижка, мъховият ахат се превръща в отлично махало, с помощта на което ще намерите на картата ново място за живеене, нова работа или дом. Често това е най- подходящото махало за търсене на вода и всякакви други подземни линии и обекти.
Избрани сайтове помага