АХАТ

ТВЪРДОСТ: 7

ЦВЯТ: Ахатът се среща в най- различни цветове.

НАХОДИЩА: Има ги по цял свят. Огромни количества ахати се внасят от някои латиноамерикански страни, като Бразилия и Парагвай. Освен това, висококачествени образци се намират в долината Декан в Индия. Районът на Идар- Оберщайн е световноизвестен с ахатовите си находища.

ОПИСАНИЕ: Всички ахати са разновидности на кварца, известен като халцедон. Криптокристалните му нишки могат да се видят единствено под микроскоп. От другите видове халцедон го отличават многоцветните шарки, които се виждат много добре, когато е срязан на пластове и е полиран. Пъстрите ивици, разположени концентрично около един или няколко центъра, са образувани от минерални отлагания в миндали /кухини/, във вулканичните скали. Ахатът с хоризонтални шарки е известен като „ивичест”; когато линиите са разположени в зигзаг, се нарича „крепостен” /бастионен/. Това е много порест минерал, който лесно поема различни хомочни вещества. Заради това качество, както и поради способността да променя цвета си при нагряване, днес има цяла индустрия, която се занимава с производството на химично обагрени камъни.

ИСТОРИЯ И ЛЕГЕНДИ: Според гръцкия писател Теофраст /370- 285 пр.н.е./ ахатът е получил името си от река Ахатес на остров Сицилия, където има големи находища от този минерал. Днес реката се нарича Дирило.
В оцелял фрагмент от старогръцки трактат за амулетите, написан през III или IV век от н.е., е описан амулет, направен от камъка офиокиолус, който предпазва мореплавателите и пътешественици от морско вълнение. Тъй като е описан като нашарен с ивици, подобно на змия, верятно става въпрос за ивичест ахат.
В Рим жълто- червеният ахат, наричан „лъвски”, е бил камък на гладиаторите, защото не само им е носел победа но и привличал любовта на жените.
Последователите на исляма гравират върху ахати символите на внуците на Пророка и ги окачвали на вратовете на децата, за да ги предпазят от падане и злополуки. Много мюсюлмани носят огърлици от разноцветни ахати. В древноеврейския фолклор също се твърди, че ахатът пази от препъване и падане. Векове наред конниците вярвали в това и вплитали ахати в гривните или в поводите на конете. Най- вероятно легендата, че ахатът предпазва животните от спъване, се е променила до известна степен при пренасянето и в Европа. Тук селяните завързвали ахати на хамутите на воловете или на сбруята на конете, докато разоравали нивите си; вярвало се, че те ще донесат изобилна реколта.
През XVI век в Италия се смятало, че ахатът отблъсква светкавиците и разрушителната стихия на бурите. В някои райони на Англия селяните и до днес окачват на гвоздей над вратата на обора или плевника парчеахат с естествен отвор. Твърди се, че той предпазва кравите и конете- да не ги изядат зли духове през нощта и да не вкисва млякото от буря и гръмотевици.
Викингите и саксонците в Англия търсели изгубени предмети и заровени съкровища- двуостра брадва и кръгло парче ахат. Те използвали камъка и за магическо гадаене, наречено „аксиномантия”. Нагорещявали брадвата до червено, след това забивали дръжката в земята, така че да стои изправена. Кръглото парче ахат слагали върху нажежената глава. Ако паднело и се търкулнело нанякъде, тръгвали да търсят в тази посока. Ако залепнело, онова, което търсели, било твърде далеч от това място. Един англосаксонски ръкопис от X век също препоръчва ахата като защита срещу дявола и попълзновенията му с помощта на съюзниците му сред хората. В „Книга на саксонските кръвопийци”, написана през 1864 г., се твърди, че ахатът пази от бури, магия, обсебване от демони, болести, отрова и пиянство, както и от кожни обриви.
В Западна Африка предпочитат зелените, белите и червените ахати, но за северноафриканците положително въздействие имат само белите. В Гана хората носят амулети от ахат срещу ухапване от змии, паралич и душевни болести.
Твърди се, че който носи ахат, ще се предпази от морска болест, а ако го окачи на врата си като висулка или си сложи ахатов пръстен, ще има покой, дълбок сън, добро здраве, дълъг живот и благ характер.
В петата книга от многотомната „Материя Медика”, древният автор Диоскорид описва над двеста кристала, сред които и ахатът, който се използвал за медицински цели от римските лекари. Те предписвали микстура от стрит на прах ахат и сладък плодов сок, при умопомрачение, язва, циреи, болни бъбреци и далак. Някои разновидности били използвани при хемороиди и за борба с чумата е други епидемични болести. Препоръчвали да се носи висулка от ахат при лошо храносмилане, белодробни заболявания и необясними страхове. Арабските лекари предупреждавали да не се пие стритият на прах ахат, а да се използва като паста при кървене на венците.
Смятало се, че червеният ахат /наричан още „кървав”/ предпазва от ухапване от скорпиони и паяци. Зеленият ахат се ценял високо, защото се смятало, че защитава от всякакви очни болести; в Сирия жените пиели вода, излята върху зелен ахат, като средство срещу безплодие. В Египет носели сив ахат, за да се прадпазят от схващане на врата, от диария и други храносмилателни проблеми; в Сирия за същата цел използвали ахат с триъгълна форма. Въпреки, че черният ахат с бели ивици се ценял високо, още по- скъп бил кафявият или жълто- кафявият. Първият се смятал за най- силен сред ахатите- носел победа на войниците, пазел от всички отровни влечуги, лекувал болести, правел хората по- умни, прогонвал треската и лудостта и привличал богатство, любов, щастие и дълъг живот.
В Стара Британия носели ахат за предпазване от падане и срещу кожни болести. В Близкия Изток смятали, че пречиства кръвта. Казвали, че червените „вени” по него са вкаменената кръв на боговете.
Обикновеният ахат се свързва с Меркурий и астрологичните знаци Дева и Близнаци.
Ако сънувате ивичест ахат, това означава пътуване по вода. По принцип ахатът предрича пътешествие.

ЛЕЧЕБНИ ЕНЕРГИИ: Носенето на ахат лекува безсъние и привлича приятни сънища. Всички разновидности могат да обърнат енергийния поток в чакрите, като по този начин освобождават блокажите и болестите.

Жълтокафяв ахат: Ако се държи в ръка, ускорява възстановяването след заболяване.

МАГИЧЕСКИ КАЧЕСТВА: Заземяващ и същевременно енергизиращ, ахатът може да се използва за подсилване на тялото и ума; той дава кураж, разкрива истината и лекува. Пази от всякакви опасности; отблъсква мълниите и бурите; дава сила и увенчава старанията с успех; помага на онзи, който го носи, да получи неочаквана помощ от боговете. Ако се използва в магически ритуали като свещен предмет, връща думите на враговете ви обратно към тях. Ахатът балансира на всички нива. Полезен е и когато имате нужда от внезапен прилив на енергия- физическа или умствена.
Заредете го с предпазващи заклинания срещу черна магия, зловредни духове и негативни мисъл- форми. В Азия използват полиран ахат за гадаене.

Черен: За благоденствие, победа за спортистите, кураж.

Черен с бели ивици: За бдителност.

Син с бели ивици: За ясновидство, свръхестественост, за пророчески сънища.

Руинен /натрошен на парчета ахат, обикновено кафяв, споен отново в кварцов кристал/: Дава оптимизъм, спокойствие, помага да се избягват негативни схеми и на поведение; променя вибрациите. 

Кафяв: За победа при конфликти; повишава интелигентността.

Кремаво- жълт: Подобрява настроението.

Воден /с пори, съдържащи вода/: За контакт с водните деви; балансира емоциите.

Сив с бели ивици: За интелектуални постижения.

Леопардов /бледожълт, кафяв или розов, с леопардови петна/: Някога се е наричал „вълчи камък”; прекрасно средство да си върнете личната сила.

Лилав с бледи сиво- синкави ивици: За духовно здравомислие.

Охра /с цвят на горчица/: За свързване с творческия аспект на ума и за събуждане на изобретателността.

Оранжево- кафяв: Балансира и помага за преодоляване на трудности, носи късмет при финансови проблеми и стабилизира емоциите.

Бледосин, с бели, дантелени шарки: Дава усещане за сигурност и способност за справяне с неочаквани ситуации; смекчава упорството.

Пурпурен, с бели нишки: Помага за успешно и ползотворно общуване.

Червен: За мир, покой; твърди се, че отблъсква паяците.

Тюркоазен, с бели шарки /има находище в Хавай/: Помага да срещнете нови приятели.


Магическо приложение


Носете ахатови плочки и ги дръжте често в ръце, за да се освободите от тревогите или да получите силата, която излъчват според вида и цвета си. Те действат по същия начин, както антистресовите камъни в източните култури.
Може да имате късмета да намерите парче срязан тъмен или черен ахат, с оформен в средата му кристал с насечени форми. Тези минерали са много ценни за хората, които искат да развият свръхестествени способности или ясновидство. Ще се насладите на неустоимата му красота, ако го подържите срещу лампа или пред пламъка на свещ.Вгледайте се в осветения център и дайте възможност на съзнанието си да се отвори и леко да отплува. Не след дълго пред очите ви ще пробягнат символи, шарки и образи, затова дръжте ума си буден. Всеки път, когато се вгледате, ще виждате различни картини. Вслушвайте се във вербалните послания от астрала, които ще ви помогнат да разберете онова, което виждате.
Избрани сайтове ахатът