јћ≈“»—“

÷¬я“: ќттенъци на пурпурно, лилаво и бледомораво с различна наситеност. ћоже да има синкави или червеникаво Ц пурпурни нюанси, когато се гледа под различни ъгли. –уските аметисти имат червеникав оттенък, канадските са виолетови, а бразилските Ц тъмновиолетови.

Ќј’ќƒ»ўј: јметисти се добиват в ”рал (–уси€),  анада, Ўри Ћанка, »нди€, ”ругвай, Ѕразили€, ћадагаскар, —јў, √ермани€, јвстрали€, Ќамиби€, «амби€, ёжна јфрика и много други страни.

ќѕ»—јЌ»≈: јметистът е най-високо ценен от всички кварцови кристали. ѕреди н€колко столети€ най-скъп е бил наситено пурпурни€т.
∆ителите на остров —арк, разположен в Ћаманша, много обичат аметистите, които се добиват там и ги проават под името Дкамъни от —аркФ
јктьорът ѕатрик —уейзи пригежава старинен жезъл от филигранно сребро, с инкрустирани скъпоценни камъни и връх от аметист. —м€та се, че е на н€колко века. √-н —уейзи го използва в редки случаи за лечение при неразроложение и наран€ване.
 ристалът образуван наполовина от цитрин, наполовина от аметист, се нарича аметрин. “ова е естествен кристал, създаден от природата, който се среща единствено в Ѕоливи€ (ёжна јмерика).јметринът се свързва с астрологични€ знак ¬езни.
Ќ€кои безскрупулни търговци на скъпоценни камъни нагр€ват аметиста, докато стане жълт и след това го продават като цитрин.

»—“ќ–»я » Ћ≈√≈Ќƒ»: јметистът се цени от столети€, като украшени€ и амулет. ¬ древността най-често се е използвал за предпазване от алкохолно опи€нение. »мето му идва от гръцката дума аметистос, ко€то означава Ц неподатливост към отрова.ћъдреците от ƒревна √ърци€ и –им твърдели, че неутрализира алкохола, ако се сложи в чаша с вино. “ази в€ра в силата на кристала да предпазва от пи€нство е останала жива чак до 1750г., както можем да съдим от думите на италиански€т писател и лекар на Ѕорджиите  амилус Ћеонардус. “ой избро€ва и други качества на аметиста: потиска лошите мисли; води до €сно разбиране; лекува безплодие при жените; носи победа на войниците; помага да се лов€т по-лесно диви животни и птици.
“ози кристал има дълга истори€ в религиозните практики. ¬ египетската Д нига на мъртвитеФ са дадени указани€ как да се постав€т аметисти върху т€лото на починали€.“ази традици€ е жива и до днес в обича€ младоженецът да подар€ва а булката аметист във формата на сърце. —м€та се, че този уникално оформен кристал, монтиран в сребро или злато , ще донесе на младоженците гол€мо щастие и спокойствие до кра€ на живота им. ќсвен това, хората в€рват, че предпазва от крадци и натрапници в дома. 
ѕо вс€ка веро€тност египт€ните са използвали аметисти и в други езотерични практики, които днес не са ни известни. «наем със сигурност, че върху т€х са били гравирани скарабеи и били носени от войниците, като защитен амулет срещу рани от оръжие. ’алдейските магове в€рвали, че този кристал предпазва от черна маги€ и носи късмет и успех. “върди се освен това, че помага да се разкри€т и разберат тайните познани€.
ћъдреците, магьосниците и лекарите от Ѕлизки€ »зток в€рвали, че причина за всички болести на т€лото е забол€лата душа. Ќаред с молитвите към ангели, светци и сили, те предписвали еликсири, в които имало аметист. ѕо-касно лекарите го използвали при главобол, зъбобол, подагра, безсъние, невралги€ и като защита срещу отрови и чума.
јметистът става изключително попул€рен през XV век, защото се см€тало, че може да контролира и пропъжда злите духове. ¬ойниците го носели като амулет срещу рани и смърт.
—поред един много древен обичай, за да има най-гол€м ефект от силата му, тр€бва да се носи аметистов пръстен на средни€ пръст на л€вата ръка; лекарите го практикували в продължение на н€колко века.
—м€та се, че аметистът е свързан със зодиакалните знаци –иби, ¬одолей и  озирог и се управл€ва от ёпитер. ¬ъв ¬авилонските и јсирийските трудове по астрологи€, тази планета, често асоциирана с аметиста, е свързана с ƒевети дом или —трелец. ƒнес н€кои автори приписват аметиста на ёпитер, докато други го свързват с Ќептун.
 ойто сънува аметист, ще бъде предпазен от беди. “върди се също, че това означава гол€м успех в начинани€та, особено ако човекът е пътешественик, мор€к, филосов, мистик, учител или свещенослужител.

Ћ≈„≈ЅЌј ≈Ќ≈–√»я: јметистът е почти незаменимо средство за всеки лечител. ≈диничните кристали са много полезни, но друзите са още по-мощни и пречистващи. ѕоради това свое качество те могат да се използват за пречистване на други камъни. ѕоставете Дзамърсени€Ф кристал върху аметистовата друза и го оставете поне 24 часа Цтой ще бъде изчистен от вс€какви нежелани или негативни вибрации. јко използвате друза за такава цел, поне ваднъж седмично € потап€йте в солен разтвор за 24 часа, после € изплакнете и подсушете грижливо. јметистът успоко€ва психични разстройстве, пречиства кръвта, подсилва имунната система, балансира и лекува всички чакри. “върди се, че помага при физически болки, мигрена и вс€какво главоболие, безсъние, при операци€, възпаление на очите и психични болести. ѕри безпокойствие и безсъние погладете челото и слепоочи€та си с аметист. Ќеговата деликатна енерги€ ще отстрани напрежението и стреса, освен това ще разсее скуката. «а да корегирате и балансирате емоционалните и духовните тела, поставете аметист върху коронната чакра и оставете Ћуната да грее през него. «а да балансирате телесните енергии, оставете —лънцето да огрее седмата чакра през аметиста. јко лекувате н€кого от разсто€ние, изпратете мислите си през аметист, като го държите на третото око.

ћј√»„≈— »  ј„≈—“¬ј: јметистът се асоциира с третото око и често се нарича Ддуховен кристалФ. —реща се във вид на геоди, друзи и отделни екземпл€ри. ÷ветът му варира от наситено пурпурносиньо до почти б€ло. ѕон€кога тези различни оттенъци се срещат в един-единствен кристал. Ќ€кои автори го свързват с третото око или шестата чакра, а други Ц с коронната или седмата чакра.
јметистът стимулира дейността на д€сното мозъчно полукълбо (на творческата дейност), отстран€ва илюзиите и помага за развитието на свръхсетивни способности. “ой е прекрасно средство за медитаци€, тъй като развива и засилва интуици€та, вдъхновението, изцелението и протичането на енерги€та и информаци€та; издига мислите и стремежите до високи духовни нива. јко го носите на л€вата китка, ще ¬и помогне да предвиждате бъдещето.
—ложете го под възглавницата си, за да сънувате при€тни сънища. јко е изва€н във формата на сърце и поднесен като подарък на любими€ човек, ще донесе късмет и щастие.
јметистът дава проницателност в бизнеса, носи победа и предпазва войници от рани; прави ума по-пъргав и контролира негативните мисли. ѕрекрасно средство за успех и слава, за гадатели, писатели, поети и издатели. Ќосете го, за да получите справедливост в съда.
јметистът е много полезен за достигане на променено състо€ние на съзнанието или за пътешествие през измерени€та. “върди се, че насърчава преклонението пред Ѕога и Ѕогин€та и помага за постигане на равновесие между физическото и духовното.
“ъй като притежава преобразуващи енергии, аметистът отвар€ порталите към интензивни и трансформиращи духовни прежив€вани€ и може да ¬и предпази от черна маги€.  ато Дкристал на пром€натаФ, той може да предизвика най-различни промени в живота и съзнанието ¬и.

јметрин(на пурпурни и жълти ивици): ќбедин€ва старото и новото; отлично средство за хора, които преминават през интензивна трансформаци€
„ист и наситено пурпурен: —вързва ни със собствените ни духовни аспект; успоко€ва нетърпеливите и им помага да намер€т точни€ момент в дадена ситуаци€. ¬нас€ умереност в живота, зазем€ва при ченълинг.

ѕурпурен на бели вици: ѕомага да балансиране на духовните при€тели.

Ѕледолилав, матов: ќсвобождава от стреса; усилва паметта, независимо дали става въпрос за минали животи или за прежив€вани€ от ранното детство в насто€щи€; добро средство за медитаци€, себереализаци€ и трансформаци€.


ћагическо приложение


Ќосете н€колко аметиста, монтирани в сребърна гривна или пръстен на л€вата ръка, за да отворите свръхсетивните си сетива. “е ще изостр€т интуици€та ви и ще ви помогнат да развиете пророчески способности.
 огато двама влюбени си размен€т аметисти във формата насърце, това ще хармонизира вибрациите помежду им и ще привлече щастие и късмет в живота им. ƒръжте или носете аметист по време на медитаци€ Ц той ще ви помогне да заздравите комуникационните канали с вашите учители или водачи. »ли поставете аметистова друза или геода на м€стото на медитаци€та - ще има същи€ ефект.
—ложете малък къс аметист при картите “аро или при руните, за да се увеличат пророческите им качества.
Ќ€ма кристал, който да предизвика незабавен резултат, но с достатъчно търпение всички усили€ се увенчават с успех.
»збрани сайтове аметист