јћј«ќЌ»“

“¬Џ–ƒќ—“: 6.

÷¬я“: —иньо-зелен

Ќј’ќƒ»ўј: »нди€, —јў,  анада, –уси€, ћадагаскар, “анзани€ и Ќамиби€. “върди се, че най-добрите екземпл€ри он нози кристал са намерени край ѕайкс ѕийк в —јў.

ќѕ»—јЌ»≈: јмазониът е полупрозрачна микроклинна разновидност на фелдшпата. ÷ветът му варира от бледозелен да синьо-зелен; прилича на н€кои видове нефрити и манови берили. ярката му окраска се дължи на присъствието на олово. “ози полупрозрачен кристал обикновено се обработва във вид на кабошон за изработване на бижута, но могат да се намер€т полирани и неполирани късове.

»—“ќ–»я » Ћ≈√≈Ќƒ»: “ози кристал не идва от района на река јмазонка в ёжна јмерикка. —поред н€кои източнии, той е наречен така в нейна чест, а според други Ц на една амазонка, ко€то се поклан€ла на богин€та на Ћуната Ц ƒиана. Ѕил е известен и използван в древен ≈гипет, ћесопотами€ и други стари култури от Ѕлизки€ »зток. ”крашени€та от този кристал, които сега се намират в музеите, датират още от третото хил€долетие пр. н. е. ¬ трудовете на ѕлиний той се споменава във връзка с асирийците, които го свързвали със сво€ бог Ѕел и го изполвализа религиозни ритуали. ќсвен това, в ÷ентрална и ёжна јмерика са открити предмети с амазонит от ƒоколумбовата епоха.
“върди се, че е свързан с астрологичните знаци ƒева и –ак.
 ойто сънува амазонит, значи се бори за сво€та независимост.

Ћ≈„≈ЅЌј ≈Ќ≈–√»я: ”споко€ва нервната система, укрепва сърцето и т€лото.

ћј√»„≈— »  ј„≈—“¬ј: —инхронизира менталното и етерното т€ло, като по този начин ни помага да се осъзнаем, ако започнем да придобиваме вредни наклонности, както и да се освободим от т€х. ћоже да ни донесе тнорческо вдъхновение, радост и желание да се развиваме духовно. ѕовишава самочувствието, контролира и уравновес€ва разрушителното поведение.
“ъй като работи добре с гърлената чакра, този кристал може да стимулира способностите за общуване и творчество.
ƒобре е да се използва при ритуали и отбел€зване на нови събити€- нов живот и нова надежда; много подход€щ за празника Ѕелтейн.

 

ћагическо приложение

ћъжете и жените често започват нов цикъл в живота си Ц при пром€на на кариерата, след развод, женитба, раждане на дете, нови проекти, значими промени в личен план и т.н. јко поставите амазонит на бюрото си или край леглото, неговото присъствие и фини вибрации ще ¬и напомн€т да се придъпржате към решени€та си и да приветсвате раждането на ДновотоФ в живота си. “ова ще ¬и бъде особено полезно и важно, ако това ново е свързано с болезнени и/или плашещи перспаективи
јмазонитът ще ¬и съдейства, ако тр€бва да призовете вътрешни€ си боен дух. ƒори и самото му име извиква образите на свирепи и свободолюбиви амазонки Ц жените Ц войни.  акто жените, таса и мъжете, пон€кога се нужда€т от силата на Двътрешни€ си войнФ, за да не се отав€т да ги подтискат властни хора или да имат куража да поемат по нов път в живота си.
јко носите малко късче амазонит в джоба си или го окачите на верижка, то ще ¬и дава сила и решителност, всеки път когато го докоснете.
«а да синхронизирате менталното, емоционалното, астралното и духовното си т€ло с физическото, вземете амазонит в силната си ръка. ѕодръжте го над вс€ка чакра, като започнете от коренната, малко над пубиса, и завършите на короната, над темето. Ќаправете го бавно и същевременно визуализирайте б€ла светлина, ко€то грее около ¬ас.
»збрани сайтове амазонит