Правителството отново планира промени /18.02.2009/

в Закона за горите

Коалицията „За да остане природа в България” предупреждава, че в законодателната програма на правителството до края на мандата отново са планирани промени в Закона за горите.

Програмата е публикувана на интернет страницата на правителството. http://www.government.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0037&n=67&g=

Природозащитниците припомнят, че след продължителни дискусии и протести през януари 2009 г. парламентът гласува промени в Закона за горите, с които на хартия се спряха скандалните замени на държавни гори. Не е ясно обаче дали замените наистина са спрели. Остават съмненията за голям брой непубликувани замени, подписани със стара дата. Говори се, че те може да са над 70.

Коалицията «За да остане природа в България» вече месец чака председателя на парламента Георги Пирински да изпълни обещанието си и да изиска от Държавна агенция по горите и Министерство на земеделието и храните да публикуват пълна информация за направените досега замени и така да изпълнят изискванията на Закона за горите.

С промените в Закона за горите депутатите гласуваха и да разрешат продажбата на държавни гори. Те оставиха конкретните критерии и механизми как да става това да бъдат включени в Правилника за прилагане на Закона за горите.

По този повод председателят на парламента Георги Пирински обеща до 23 януари да бъде създадена работна група за механизма за продажбите на гори и по отпадналите предложения за ограничаване на промяната на предназначението на горите. Групата трябва да включва представители на парламента, неправителствените организации и всички други заинтересовани страни. За съжаление тя все още не работи, а правителството вече планира да променя отново Закона за горите.

Междувременно днес Комисията по околна среда на Европейския парламент гласува предложения за промени в Закона за дървесината, според които европейските компании трябва да доказват, че дървесината, с която търгуват в Европейския съюз е законно добита. Законът ще влезе за гласуване в пленарна зала през април.

Снимка: Георги Стоянов
Зелени Балкани


Сподели във facebook


Избрани сайтове горите

Най-актуални страници горите

  • Промоции поликарбонат, поликарбонатни плоскости Начало

  • Спасиха ранен щъркел

  • Земеделското министерство настоява пчеларите да бъдат информирани за пръсканията