Белоглави лешояди снесоха яйце /17.02.2009/

 

Двойка от редкия вид птици белоглави лешояди (Gyps fulvus) положи началото за тази година на размножителния сезон в Спасителния център за диви животни.

Дългоочакваното яйце беше снесено на 11 февруари, след което грижовната майка веднага започна да го мъти. Инкубационният период при тези птици продължава средно 50 дни. Това е третият пореден опит на младите родители. През първите две години птиците не успяха да излюпят малки, поради неопитността на новосформираната двойка. Но това се случва често и в дивата природа. С всяка изминала година обаче те трупат опит и стават все по-грижовни родители. И въпреки че основната тежест по грижите за поколението поема женската птица, мъжкият е готов веднага да я отмени при кратките и отсъствия за тоалет или храна.
Отбелязването на точната дата на снасянето стана възможно благодарение на поставените в гнездото камери за наблюдение. Така екипът на Зелени Балкани може да реагира своевременно при възникването на проблем, както и да трупа ценен опит при размножаването на редки птици във волиерни условия. Това е малка крачка към голяма цел, която години на ред Зелени Балкани и други природозащитни организации преследват, а именно – в небето на България отново да полетят тези величествени птици. Натрупаните знания и опит от размножаването на белоглавите лешояди екипът на Центъра ще използва по-късно върху размножаването на други редки и дори изчезнали от природата на България видове. Такива са двойката брадати лешояди например (Gypaetus barbatus), намиращи се също в стационара на Спасителния център в Стара Загора, и взета от Австрия с цел възвръщане на вида у нас.

Предистория:
Белоглавите лешояди пристигнаха в Спасителния център по различно време. Преди повече от 8 години за лечение със счупен крак постъпи женската. Благодарение на бързата реакция на екипа ни птицата беше излекувана, но остана завинаги в Спасителния център. И до сега накуцва с десния крак. Малко по-късно нашите колеги от ФДФФ ни предоставиха мъжки белоглав лешояд. Така се сформира двойката. Целта на размножителната програма в Спасителния център е в нея са де включват излекувани вече пациенти, които не могат да живеят самостоятелно в дивата природа. Такива двойки са сформирани и от други обитатели на Центъра, като бухали, керкенези, белоопашати мишелови, щъркели и др. Техните поколения обаче са здрави и тях ние освобождаваме след като отраснат при нас.
Очаквайте още новини и видео от живота на лешоядското семействоДвойка от редкия вид птици белоглави лешояди (Gyps fulvus) положи символично начало на размножителния сезон в Спасителния център за диви животни за тази година.


Яйцето
Гордата майка
Щастливите родители
Сподели във facebook


Избрани сайтове Спасителния