Да посадиш дърво 16.02.2009

дърво

(ОБЗОР)

София. 300 декара повече от миналата година ще бъдат залесени през тази пролет в районите под ръководството на Регионална дирекция по горите в София. Общо ще бъдат залесени 2700 декара във всички 14 поделения (12 горски и 2 ловни държавни стопанства) на дирекцията на територията на Боровец, Ботевград, Ихтиман, Костенец, Самоков, Своге, София, Искър, Витиня и други.
119 декара залесяване на Витоша предстои през тази пролет от Държавно ловно стопанство „Витошко – Студена”. До края на април залесяването трябва да приключи.
Цялото горско стопанство е 19 950 хектара и заема югозападните склонове на Витоша до Черни връх. Стопанството е на 9 километра от с. Драгичево, до язовир „Студена”. Северните склонове на Витоша се залесяват от Държавно горско стопанство- София. През тази пролет Държавно горско стопанство ще залеси 211 декара.
Кампанията по залесяване в столицата ще започне през март. Конкретната дата за старта на кампанията ще зависи от климатичните условия, при които ще се осъществява този процес. Предстои засаждането на 600 броя дървета по бул. „Васил Левски” и „Раковски” и засаждането на 500 броя дървета за попълване на локални места, тъй като винаги в уличното озеленяване се случва да има болни и изсъхнали дървета. Това ще бъде осъществено по различни софийски улици – бул. „Цар Освободител”, бул. „Мария Луиза”, бул. „Сливница”.
Кампанията през цялата година предвижда основни резитби на уличните дървета, които се осъществяват на база заявки от районните администрации. Предвижда се това да се случи по улиците „Искър” и „Поп Богомил”. Предвидено е премахване на стари и болни дървета, основно по бул. „Васил Левски” в участъка между ул. „Шипка” и Сточна гара. В дейностите през цялата година се включва премахването на болните и стари дървета и такива, които представляват риск за здравето на хората и имуществото.
Премахването на дърветата не се определя предварително като бройка, а е резултат от оценка на качеството на състоянието на тези дървета или свързани с реконструкция на инженерна инфраструктура, на ново строителство. В рамките на рутинната работа на дирекция „Зелена система” към Столична община е включено и поддържане на основните градски паркове. Най-вече Северния и Западен парк, парк „Оборище”, които са включени в капиталовата програма на бюджета.
За сметка на плановете за залесяване на Витоша и на различни части на столицата, парковете и градинките в София са затрупани с боклуци и не са добре поддържани. Разруха цари в столичния “Западен парк”. В зелената площ няма една изцяло здрава алея. Беседката в централната част на парка е разрушена. На територията на парка няма, нито една здрава лампа. Пейките, обаче са в относително добро състояние. Дори по централната алея може да се каже, че са нови. Покрай местата за отдих, обаче, човешката „дейност” е особено силно забележима – изхвърлени бутилки от бира, чаши, употребявани кондоми и всякакви други отпадъци.
Надпис и пречупен кръст има на недовършена постройка на територията на столичния парк. В същото време на две от скулпторите на територията на парка младежи са упражнявали художественото си майсторство. Двете фигури – на девойка и младеж, намиращи се на централната алея в парка, са обезобразени със спрей. На пет – шест места в парка са останали само постаментите, където някога е имало скулптори.
Стените на целия подлез на метро-станцията са осеяни с графити.
На много места на територията на столичния парк има дънери на наскоро отсечени дървета. Живеещи в района на “Западен парк” разказаха, че дърветата се секат от цигани и се изнасят с каруци.
Усилено се строи от двете страни на булеварда преди началото на тунела в посока центъра на София. Именно поради тази причина единият вход на подлеза към столичното метро в момента не се използва и е затворен с огромна метална решетка, като стълбите към подлеза са унищожени. На много места в началото на парка има микро-сметища, където са изхвърлени строителни боклуци – цимент, вар и тухли.
Сравнително чисти са централните алеи в Борисовата градина. Около входа на парка и по централните алеи, водещи до Езерото с лилиите, могат да бъдат видени много кошчета за отпадъци, които дори и в неделя са изпразнени. Единственото занемарено място в тази част на парка се намира в близост до паметника на Георги Раковски, където има и изоставена сграда на градска тоалетна. Сградата е обрисувана с графити, дограмата е избита, а осветлението е изкъртено. Около сградата се въргалят бутилки от алкохол, използвани презервативи и тоалетна хартия, което показва, че мястото се използва като тоалетна.
На много места в парка са разположени телени кошове, пълни с отпадъци- найлонови бутилки от кола, от бира, пластмасови чаши, найлонови пликове. Около тях има доста разпилян отпадък от същия вид.
По-навътре в парка, където няма асфалтирани алеи, има купища листа, натрупани още през есента да угниват, а около пейките в този район могат да се видят разхвърляни фасове от цигари и найлонови пликове. Кошчетата за отпадъци са обаче са празни, което показва, че се събира само отпадъкът от кошчетата, но не и този около тях.
Много от паметниците на известни личности от българската история, които се намират в Борисовата градина, са с изпочупени или липсващи надписи. За сметка на това обаче услужливи хора са надраскали със спрей по паметниците различни графити или надписи.
Чиста и подредена изглежда на пръв поглед Докторската градина в София. Градината, освен че притежава свободна интернет зона, е известна и с неработещата си от години тоалетна. Тоалетната е покрита с ръждясала ламарина и е превърната в огромен контейнер за боклук. Пейките и детските съоръжения са в добро състояние. В градинката работи единствената чешмичка, украсена със скулптура на дете в античен стил. Произведението на изкуството „носи” нецензурни гащи в розово, допълнително изрисувани с боя. Алеите са чисти. Кошчетата за боклук също. Пясък в детските пясъчници липсва, а в един от тях е изсипан накуп и прелива извън предвиденото за това място. Много непочистени места има в софийския парк „Заимов”. Хартии, опаковки и събрани от дърветата клони могат да се видят навсякъде. Главата на дете на един от паметниците в парка е боядисана в синьо. Срещат се умишлено повредени и нарязани табели, обозначаващи, че паркът е WI- FI зона. Кошчетата са непочистени и преливат. Пейките и детските кътове са във видимо добро състояние. Алеите са сравнително чисти. Купища боклуци и две кучета могат да се видят в градинката зад Паметника на Съветската армия в центъра на София. Първото, което прави впечатление, при влизане в тази градинка, е надрасканият с всевъзможни надписи Паметник на съветската армия. Пейките около него са изпочупени, единственото хубаво тук е работещото осветление.
Няколко метра зад паметника се виждат купища отпадъци и кучета, които се ровят в тях. Те се хвърлят срещу всеки, който приближи боклука. През лятото в този район работят няколко заведения, които през зимата са затворени, а в тази част няма и осветление.
Купища боклуци има и около оградите на строежа на метростанцията срещу Ректората на Софийския университет. Впечатление прави, че в близост до купчината отпадъци(пластмасови бутилки, кутии от цигари, найлонови пликчета, се намира един контейнер за отпадък, който е съвсем празен.
Информационна Агенция Фокус


Сподели във facebook


Избрани сайтове парка

Най-актуални страници парка

  • Правят селски парк със супер бърз нет

  • Сърцето на Германия повече » ...

  • Дубай - Перлата на Ориента - 7 нощувки - 06.10.2019; 13.10.2019г. повече » ...