Българите са насилници спрямо животните /15.02.2009/

кучето

 

Д-р Мила Бобадова: Българите са насилници спрямо животните

София. Българите са насилници спрямо животните и домашните си любимци, каза в интервю за Агенция “Фокус” д-р Мила Бобадова, един от организаторите на Кампанията „Срещу насилието – жестокостта към животните е престъпление!", инициирана от гражданска група „Град за отговорни хора".
Д-р Мила Бобадова окачестви боевете с кучета като хазарт с плът. Според цитирана от нея чуждестранна статистика - над 80 % от хората, които имат история за насилие върху хора, в миналото си имат история за насилие и над животни.
В Европейския съюз има закони, които инкриминират насилието над животни. Там отдавна са наясно, че това е вид превенция и за насилието върху хората, подчерта тя. Приемането на закон за инкриминиране на насилие над животни в България означава, че при нередност, може да се сигнализира в полицията и насилникът да бъде съден.
На въпрос за нападенията на бездомни кучета върху хора, д-р Бобадова изрази категорично мнение, че такива животни трябва да бъдат отстранени. Това обаче трябва да се случва по законообоснован начин. Насилието не бива да е отговор на насилие, обобщи тя.
На 11 февруари петиция с подписи от 31 060 пълнолетни граждани и 1732 деца бе внесена до Народното събрание, Министерството на правосъдието и Представителството на Европейската комисия, с искане - особената жестокост към животните и организирането на боеве с животни да бъдат обявени за престъпление в Наказателния кодекс на България.
Веселина ФОТЕВА

Информационна Агенция Фокус

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Сподели във facebook


Избрани сайтове животни

  • Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци Анималия - храни и аксесоари за вашите домашни любимци, зоохрани, кучета, котки, птици, рибки, гризачи, зооборса на едро и дребн ...

  • Най-актуални страници животни

  • Ценко Чоков обжалва глоба от 3 бона

  • Най-вредните храни в България Храни в България

  • Одрусаха с 3 бона Ценко Чоков