Пипера, ябълките, някои сортове вино /15.02.2009/

Пипер

 

Педро Санчес: Имате шансове да пробиете на общия европейски пазар с продукти като пипера, ябълките, някои сортове вино

София. Българските продукти, които имат шанс да пробият на общия европейски пазар, са чушките – пиперът, ябълките и някои сортове вино. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Педро Раул Наро Санчес, председател на Асоциацията на младите земеделски стопани в Испания (ASAJA), който е и член на Европейския икономически и социален комитет.
Според него България има малък проблем в популяризирането на българските стоки, което резултат от факта, че страната ни се присъедини към ЕС след Гърция и много от продуктите, които сега се опитваме да наложим като бялото саламурено сирене и киселото мляко вече са познати на европейския пазар като гръцки. Той отбеляза, че секторът на млекопроизводителите в България ще бъде изправен пред доста проблеми, тъй като производството не е достатъчно конкурентноспособно и се нуждае от субсидии, за да стане такова.
„За испанското земеделие и селско стопанство много положително влияние оказа присъединяването на страната през 1996 г. Благодарение на общата селскостопанска политика, ние успяхме да развием и модернизираме нашето производство. Да дадем тласък на някои отрасли, които са приоритетни производството на вино, зехтин.
„Срещаме сериозни затруднения, особено в областта на животновъдството, където не можем да бъдем достатъчно конкурентноспособни на пазари, предимно поради вноса от трети страни като Китай”, заяви Санчес.
Десислава АНТОВА
Информационна Агенция Фокус


Сподели във facebook


Избрани сайтове някои

Най-актуални страници някои

  • Южноевропейска панорама 28.09.2019г. повече » ...

  • Сърцето на Германия повече » ...

  • Поддръжка на Facebook страници Поддръжка на Фейсбук страници