Наши учени с революционно откритие /14.02.2009/

боб и фъстъци

Пребориха хормона на глада

Боб и фъстъци убиват лакомията!
Лакомията и постоянният вълчи глад, които са основната причина за затлъстяването, могат да бъдат преборени чрез консумация на боб, леща, фъстъци и грах.
До това революционно откритие са стигнали преди няколко дни българските учени проф. Надка Бояджиева и д-р Теодора Ханджиева- Дърменска. Чувството за глад и нарастването на апетита у човека се дължат на хормона грелин, обясни Бояджиева. Грелинът се отделя в стомаха, чрез кръвоносните съдове стига до мозъка и ни кара да се тъпчем, дори след като сме поели вече достатъчно храна. Само преди дни обяче установихме, че нивото на грелина спада при консумация на т. нар. храни с нисък гликемичен индекс, обясни проф. Бояджиева. Такива храни са зърнените продукти, ядките, бобът, лещата, допълни тя.
Откритието може да се окаже революционно не само за българската, но и за световната медицина, изтъкна още Бояджиева.

Вредни храни
Всички продукти, от които са съставени храните, да бъдат обозначени на етикетите, настояха от Българската асоциация за изучаване на затлъстяването.
Добавянето на палмово масло в сиренето и кашкавала не е опасно, но то намалява полезните качества на млечните продукти, обясни доц. Светослав Ханджиев. По думите му обаче палмовото масло понякога може да бъде и полезно- ако се използва за пържене например.

Среща
Проблемите на затлъстяването и храненето ще бъдат обсъдени на 18 февруари от български и чужди експерти. Те ще се съберат в БАН за десетия симпозиум "Акад. Ташо Ташев". Събитието ще бъде посветено на 100- годишнината от раждането на бележития лекар, обясни Ханджиев.

Валери Роев, в Телеграф, 14.02.2009г.


Сподели във facebook


Избрани сайтове обясни